Cate kg ar trebui sa iau in plus in timpul sarcinii? Este una dintre primele intrebari pe care le are orice viitoare mamica atunci cand afla ca e insarcinata. Acest calculator greutate sarcina va ajuta sa determinati cresterea in greutate recomandata care va favoriza o sarcina sanatoasa.
Nu exista un numar clar privind cresterea in greutate normala in timpul sarcinii. Cresterea adecvata in greutate depinde de diversi factori, inclusiv greutatea inainte de sarcina si indicele de masa corporala (IMC). Sanatatea mamei si sanatatea bebelusului joaca, de asemenea, un rol important.
In general se considera optime urmatoarele intervale de crestere in greutate in functie de IMC inainte de sarcina:
Prezenta excesului de greutate inainte de sarcina creste riscul complicatiilor de sarcina, inclusiv diabetul gestational, tulburarile de tensiune arteriala, chiar preeclampsia si necesitatea unei operatii cezariene. Desi o anumita crestere a greutatii in timpul sarcinii este recomandata femeilor supraponderale sau obeze inainte de sarcina, unele cercetari sugereaza ca femeile care sufera de obezitate pot castiga mai putin in greutate decat recomandarile date.
Greutatea fatului ofera o parte din cresterea in greutate in sarcina. Cum ramane cu restul? Iata o explicatie:
Cresterea greutatii este mai importanta in al doilea si al treilea trimestru de sarcina – mai ales daca incepeti cu o greutate sanatoasa sau daca sunteti subponderala. Pe masura ce burtica creste peste cele 40 de saptamani de sarcina, cea mai mare parte a greutatii suplimentare pe care o obtineti provine de la copilul in crestere, dar este normal si sanatos sa puneti cateva kilograme in plus.
Rezistati tentatiei de a „manca pentru doi” – cand sunteti insarcinata, este important sa castigati greutatea treptat. Avand in vedere ca este posibil sa va luptati si cu greturile matinale, cresterea in greutate ar putea fi, de fapt, destul de dificila in primele cateva luni, dar, pe masura ce progreseaza sarcina, veti incepe sa puneti kilogramele in mod constant si treptat in al doilea si al treilea trimestru.
Iata cate sunt considerate caloriile suplimentare pe care ar trebui sa le adaugati in dieta pentru a sustine sarcina sanatoasa in fiecare trimestru:
Aceste calorii suplimentare se bazeaza pe aportul de baza recomandat de 2000 de calorii pe zi. Retineti ca aceste recomandari pot varia in functie de IMC si de alti factori, de exemplu daca asteptati gemeni sau tripleti. Nu este nevoie sa va fortati sa depasiti aportul de calorii daca nu va este foame. In schimb, ascultati semnalele transmise de corp.
Cel mai important lucru in timpul sarcinii este sanatatea mamei si cea a copilului. Indiferent de greutatea initiala, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te asiguri ca primesti alimentele de care tu si copilul aveti nevoie.