Sport contra cancerului, o practică tot mai răspândită în Franţa

Arte marţiale, sporturi acvatice, jogging sau chiar maratoane: viaţa după Glossary Link cancer începe să semene tot mai mult cu un cantonament, cu încuviinţarea medicilor, relatează vineri AFP.

Imagini

{gallery}49813{/gallery}

 

La Institutul Glossary Link Curie, un grup de femei între 40 şi 70 de ani fac paşi ritmaţi şi îşi balansează braţele la comanda instructoarei de la o asociaţie de specialitate, Siel Bleu. Deşi pare o oră banală de 'fitness', practicantele sunt exclusiv foste paciente ale institutului, cunoscut pentru eforturile sale împotriva cancerului la sân.

În opinia dr. Laure Copel, medic oncolog la Curie, acest gen de gimnastică este un mijloc eficient de a 'reduce în mod considerabil riscul de recidivă a cancerului mamar'.

'Persoanele care practică o activitate fizică dinamică regulată de trei ori pe săptămână îşi diminuează cu până la 50% riscul de recidivă, mai ales atunci când se asociază o alimentaţie adecvată', a explicat doctoriţa.

Faceti miscare minimum 30 de minute pe zi!

În primul rând, sportul aduce o 'calitate mai bună a vieţii, cu o mai mare rezistenţă la oboseală şi o îmbunătăţire a stimei de sine', afirmă dr. Copel, susţinută de entuziasmul participantelor.

Tot mai multe studii demonstrează beneficiile aduse de activitatea fizică după un cancer şi chiar în timpul chimioterapiei.

'Înainte, când pacienţii spuneau: 'sunt obosit', li se răspundea: 'e normal, e de la Glossary Link chimioterapie, odihniţi-vă!'Acum li se spune: 'odihniţi-vă, dar continuaţi să practicaţi şi o activitate fizică'', spune Laure Copel.

Doctoriţa admite că este vorba de o tendinţă recentă, întrucât oncologii nu au recomandat dintotdeauna practicarea sportului: 'La început am avut reticenţe foarte puternice, dar cu ajutorul unor studii bine realizate am reuşit să-mi schimb părerea'.

Şi la institutul Gustave Roussy, un important centru anticancer din regiunea pariziană, pacienţilor li se propune de câţiva ani să ia parte la cursuri de karate ţinute de asociaţia de specialitate Cami, fondată de cancerologul şi karateka Thierry Bouillet. Mai recent, la spitalul Ambroise Pare din Marsilia /sudul Franţei/, dr. Yves Rinaldi a creat un program asemănător numit Kapa, dedicat persoanelor tratate de cancer colorectal.

Cercetările arată din ce în ce mai clar efectele pozitive ale activităţii fizice împotriva anumitor cancere şi a riscului de recidivă.

'Activitatea fizică este asociată cu o diminuare a riscului de cancer de colon, de sân /după menopauză/ şi de endometru', conform unui document al Institutului naţional francez pentru cancer /Inca/.

Exercitii fizice pe placul inimii.

Au fost demonstrate de asemenea beneficiile activităţii fizice şi după diagnostic, aceasta îmbunătăţind calitatea vieţii şi scăzând ratele de recidivă a cancerului de sân, Glossary Link colon sau rect şi prostată.

Efectul protector al sportului ar fi legat de greutate, de dispariţia grăsimii, mai ales a celei abdominale, de îmbunătăţirea circulaţiei hormonale şi a factorilor de creştere şi de accelerarea tranzitului intestinal, în cazul cancerelor colorectale, precizează Inca.

În ce-l priveşte, medicul Jean Pierre Lotz, şeful serviciului de Glossary Link oncologie medicală de la spitalul Tenon din Paris, este convins că 'totul se petrece în cap' şi a deschis un club de scufundări - o pasiune a sa - unde îşi invită foştii pacienţi. 'Experienţa este formidabilă, pacienţii se familiarizează cu profesorul şi nu mai vorbesc de boala lor. Se autodepăşesc şi mă uimesc', afirmă medicul francez.

Sursa: AGERPRES

Media

Ultima modificareLuni, 15 Iulie 2013 12:02
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top