Ghid Prim Ajutor

Hipoglicemia

hipoglicemie_rs.jpgHipoglicemia reprezinta scaderea glicemiei sub valorile normale, ce determina aparitia unor semne si simptome.

Epidemiologie: se intalneste mai frecvent la batrani si la femei.

mai mult...

Intoxicatie cu etilen glicol

ethylene-glycol-3d-balls_rs_copy.jpgEtilen glicolul este unul din cei  ai toxici alcooli, este rapid absorbit in tractul gastro-intestinal, cu peak in 1-4 ore. Toxicitatea sa este data atat de substanta propriu-zisa, dar mai ales de metabolitii sai. Etilen glicolul este metabolizat in cea mai mare proportie ca si metanolul si etanolul (80%) de alcooldehidrogenaza (din ficat si mucoasa gastrica), fiind transformat in glicol aldehida; aceasta sub influenta aldehid dehidrogenazei da nastere acidului glycolic, ce determina o acidoza importanta, cu hiperventilatie asociata.
mai mult...

Înecul

inec.jpgDacă o persoană se zbate sau se scufundă în apă și dumneavoastră considerați că sunteți suficient de puternic  și de antrenat ca să salvați  persoana respectivă, acționați imediat. Dacă nu știți să înotați sau nu sunteți sigur că puteți să vă descurcați de unul singur, chemați ajutor. Pentru a salva pe cineva care este pe cale să se înece țineți cont de următoarele:

mai mult...

Arsurile

arsuri.jpgArsurile pot avea mai multe cauze, printre care: focul, soarele, aburul fierbinte, electricitatea, substanțele chimice sau lichidele și obiectele fierbinți. Arsurile pot provoca doar leziuni minore pe care le puteți trata singuri sau, dimpotrivă, pot constitui urgențe amenințătoare de viață care necesită tratament medical intensiv.
Clasificarea arsurilor
Diferențierea unei arsuri minore de una mai severă implică determinarea gradului de deteriorare a țesutului afectat. Arsurile se clasifică în trei categorii:
mai mult...

Sufocarea și manevra Heimlich

heimlich.jpgSufocarea este produsă de blocarea circulației aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulația aerului spre plămâni. În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului și a altor organe. Dacă nu se intervine prompt, acest lucru poate fi fatal. Sufocarea se  datorează adesea unei bucăți mari de aliment incomplet mestecat care rămâne blocată la nivelul laringelui sau traheei. Adesea este vorba despre alimente solide pe tipul cărnii. Sufocarea apare adesea atunci când o bucată mare de aliment este mestecată în timp ce persoana respectivă vorbește.
mai mult...

Recunoașterea și tratarea șocului

soc.jpgÎnainte de a putea trata eficient o persoană ce suferă de șoc, este necesar să știți să recunoașteți semnele și simptomele de șoc.

Recunoașterea șocului
Următoarele semne și simptome pot indica prezența șocului la o persoană bolnavă sau traumatizată:

Schimbarea culorii pielii
Pielea poate părea palidă sau cenușie, fiind rece și umedă.

mai mult...

Suplimentarea cu oxigen

supliment_de_oxigen.jpgDacă aveți o boală cronică pulmo­nară și testele specifice arată o scădere semnificativă a oxigenului în sânge, medicul vă poate prescrie suplimentare cu oxigen. Aceasta vă poate ameliora dispneea și vă poate îmbunătăți starea generală, dar se prescrie în principal pentru a susține inima deoarece oxigenul scăzut din sânge poate perturba serios funcția cardiacă.

mai mult...

Sângerarea dintr-o rană deschisa

wrist_injury_with_blood.jpgSângerarea dintr-o rană de la suprafața corpului se poate produce dintr-o rană ușoară de tipul unei înțepături de ac, până la răni majore ca o tăietură adâncă în care este lezată o arteră importantă. Toate rănile necesită tratament corespunzător. Tratarea lor inadecvată poate duce la infecții severe. O precauție importantă împotriva infecțiilor este aceea de a vă asigura că vaccinarea antitetanică este la zi.

Tăieturile
În cazul unei mici tăieturi care sângerează doar puțin, spălați cu atenție tăietura cu apă și săpun.
mai mult...

Amputația

amputation.jpgCând un deget, de la mână sau de la picior sau un segment mai mare al corpului este retezat, apar complicații ce pot pune viața victimei în pericol, de tipul: pierderii de sânge, șocul sau infecțiile. Chemați urgent ajutor medical. Este foarte important să transportați rapid victima și segmentul secționat la spital, unde acesta este posibil să poate fi reatașat la corp. Până la sosirea ajutorului medical de urgență:
mai mult...

Trusa medicală de prim-ajutor

images1.jpegEste bine ca, atunci când călătoriți în străinătate, să luați cu dumneavoastră o listă a bolilor trecute și actuale, alături de medicația pe care o luați curent și de articolele de prim ajutor.
Medicamentele
Asigurați-vă că aveți o mare rezervă de medicamente din cele pe care dumneavoastră sau cei din familie le luați în mod regulat. Rețetele ar trebui să fie la zi.
mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top