Sezonul diareei

estival_2.jpgVara crește numărul cazurilor de diaree infecțioasă cauzată de consumul de alimente și apă contaminate cu microorganisme sau toxine ale acestora.
În funcție de patogenitatea microorganismelor scaunele  prezintă diferite particularități de la cele apoase la cele cu produse patologice.
Gradul de agresiune al enterotoxinelor este responsabil de froma și gravitatea diareei.


Enterobacteriile incriminate în apariția diareeiestivale sunt E.Coli, Shigella, Salmonella care lezează mucoasaintestinului subțire sau a colonului, rezultând ulcerații microscopiceavând ca rezultat apariția diareei cu produse patologice (mucus, puroi,sânge).

Boala debutează cu o senzație de rău, transpirații, frisoaneacompaniate deseori de febră. Ulterior apar dureri abdominale, greață,vărsături și scaunele diareice. Simptomele variază ca intensitate șidurată de la individ la individ în  funcție de capacitatea de apărare afiecăruia.

Remediile homeopatice se pot administra și în cazulafecțiunilor funcționale ale tractului digestiv care au ca simptomaccelerarea tractului intestinal.
În funcție de tabloul clinic al fiecărui pacient există numeroaseremedii homeopatice care se administrează individualizat pe bazaaspectului diareei, mod de apariție, factori declanșatori și asimptomelor care o acompaniază.
În cazurile acute se administrează  diluții joase (CH5, CH7, CH9), de 5-6 ori pe zi până la ameliorarea simptomatologiei. Ulterior se rărește frecvența administrării.

Nux vomica: este principalul remediu al indigestiei. Se administrează în special când   s-a mâncat prea mult (abuz cantitativ sau calitativ), s-a băut prea mult sau s-a mâncat ceva ce „ nu a căzut bine ”. O doză de Nux vomica CH9 înaintea unei mese copioase ajută la digestie.

China: caracteristică este distensia abdominală și senzația de frig în abdomen. Diareea apare după consumul de fructe, pește, lapte. Este caracteristică foamea de nestăpânit, mai ales noaptea.  Abdomenul este balonat și sunt prezente dureri colicative, vărsături și diaree.

Aceste două remedii se administrează în caz de indigestie apărută după consumul abuziv de mâncare și alcool și fac parte din trusa de voiaj cu care trebuie să pornim la drum în sezonul estival.

În cazul în care diareea are altă etiologie avem la dispoziție următoarele remedii:
Arsenicum album: indicat în intoxicații alimentare. Apare o diaree iritantă cu miros respingător, scaune apoase. Diaree agravată de băuturi reci, înghețată, fructe. Uneori scaunele pot conține sânge și mucus. După episodul diareic se alterează starea generală.

Antimonium crudum: diaree după mese copioase, când ”persoana nu mai ține cont de nici o regulă și mănâncă tot ce apucă’’. Diareea se însoțește de greață și dureri de cap. Agravată după alimente acre. Diareea alternează cu constipația.

Capsicum: diaree cu scaune mucosanguinolente după ingestia de lichide însoțită de o marcată senzație de arsură și tenesme. După emisia de scaun apare sete intensă. Pacientul are dorința de a consuma piper, condimente, cafea, alcool.

Croton tiglium: indicat în diaree explozivă, scaune apoase, apărute imediat dupa ce pacientul mănâncă sau bea. Diareea se însoțește de greață intensă, dureri abdominale care iradiează spre rect, zgomote hidroaerice intestinale.

Sulphur: diaree în fiecare dimineață, mai multe scaune. Diaree apărută după consumul de bere. Diaree însoțită de senzație de slăbiciune și gol epigastric.

Veratrum album: diaree însoțită de vărsături, apărute în special în timpul menstruației. Preferă alimentele acre. Indicat în diarei febrile, precedate de colici urmate de alterarea stării generale (diarei abundente după care se simte foarte slăbit).

Carbo vegetabilis: diaree apărută după consumul de alimente grele, însoțită de distensie abdominală impresionantă. Simptomele gastrice sunt ameliorate de eructații.

Calcarea phosphorica: diaree însoțită de dureri abdominale apărute după consumul de lapte sau alimente și băuturi reci într-o zi călduroasă. Pacientul prezintă scaune verzi, abundente însoțite de arsuri anorectale.

Dr. Simona Bărnuțiu

1 comentariu

  • Dr. Sabadus
    Dr. Sabadus Miercuri, 24 Iunie 2009 20:53 Link

    interesant articol

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top