Eritemul de scutec - tratament natural

fundulet_bebe_mare.jpgEritemul de scutec, adică roșeața și congestia zonei genitale acopilului care poartă scutec de pânză sau pampers de folosință unică,poate avea mai multe cauze:
1. o reacție chimică între urină și materiile fecale, cu producție desăruri amoniacale care determină iritația pielii atunci când scutecelerămân neschimbate o perioadă mai lungă de timp (pentru copii cu pielesensibilă
, chiar câteva ore înseamnă prea mult)
2. substanțe chimice iritante în scaun (ca urmare a consumului de alimente cu E-uri sau conservanți chimici, precum conservele pentru copii sau alte alimente)
3. reziduuri de săpunuri sau detergenți (în special săpunuri biologice) care rămân pe scutece sau pe pielea copilului
4. perioada de dentiție a copilului
5. diferite infecții ale copilului (respiratorii, urinare, digestive sau altele)

Zona din jurul organelor genitale este înroșită, pătată, cu aspect murdar și miroase intens a amoniac, iar urinarea devine dureroasă și dificilă. Poate exista prurit (copilul se scarpină la nivelul erupției când îi este scos scutecul) sau are arsuri locale și atunci plânge sau țipă când face pipi. Uneori pot apare leziuni ulcerate, vezicule sau cruste pe acest fond congestiv intens. La băieței și pielea prepuțului devine roșie, iar durerile la urinare sunt considerabile.

Este foarte important să se diferențieze eritemul de scutec recurent (care nu cedează la tratamentul igienic obișnuit) de candidoza genitală. Erupția candidozică cutanată se extinde frecvent dincolo de ombilic, ceea ce nu se întâmplă cu eritemul de scutec. Eritemul de scutec poate reprezenta baza pentru dezvoltarea unei candidoze genitale și cutanate, în special dacă copilul ia antibiotice pentru orice fel de infecție.

Tratamentul local presupune schimbarea frecventă a scutecelor și folosirea după fiecare toaletă locală cu apă și un săpun ecologic natural pentru bebeluși a uleiurilor hidratante de migdale sau de măsline. În loc de cremele binecunoscute din comerț, aceste uleiuri naturale asigură cea mai bună hidratare a pielii, respectându-i reacția biologică și protejând-o. Alternativ cu uleiurile hidratante, se pot folosi uleiul de Calendula sau Symphytum, sau cremele din Calendula și Symphytum (gălbenele și tătăneasă) după fiecare a doua schimbare, mai ales dacă acel copil are tendința de a face eritem de scutec.
După fiecare spălare cu atenție a zonei genitale aceasta trebuie uscată cu mare atenție. Se recomandă uneori chiar folosirea unui uscător de păr, dar căldura acestuia trebuie probată pe antebrațul unui adult (pentru că pielea copilului este și mai sensibilă decât aceasta).
De câte ori este posibil, copilul trebuie lăsat fără scutec. De asemenea, se vor opri sucurile de fructe din alimentație, care acidifică urina, ce duce la accentuarea arsurilor și durerilor din zona eritemului. Se va administra cât mai multă apă copilului și deloc sucuri de fructe.
Remediile homeopate cel mai frecvent folosite pentru eritemul de scutec sunt:
Staphysagria CH7 sau CH9, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 2-3 săptămâni, pentru o erupție ușoară sau medie la un copil sensibil.
Croton tiglium CH7 sau CH9, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 2-3 săptămâni, pentru o erupție intensă, cu elemente veziculare, cruste și ulcerații, cu durere și mâncărime locală intensă.
Medorrhinum CH30, 3 granule de 1-2 ori pe săptămână, 3-4 săptămâni la copii cu tendință de eritem recidivant, care nu cedează la măsurile obișnuite de igienă și dietă.
Pot fi utilizate și alte remedii, funcție de constituția copilului, dar cele enumerate mai sus sunt mai frecvent utilizate în practică.
Dacă toate aceste măsuri ușoare, care pot fi urmate la domiciliu nu duc la rezultate favorabile și starea copilului se degradează, iar leziunea locală rămâne la fel de urâtă, atunci se recomandă consultul de specialitate la medicul pediatru sau homeopat (ideal la un pediatru cu competență în homeopatie) pentru stabilirea remediilor corespunzătoare pentru fiecare copil în parte.

Dr. Sorina Soescu
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top