Ceapa - aliment medicament

ceapa_mare.jpgCeapa (Allium cepa) este un aliment apreciat din antichitate pentruvirtuțile sale terapeutice, tonice și anti-infecțioase, fiindconsiderat un factor de sănătate și longevitate. De la ceapă seutilizează cel mai des bulbul și sucul acestuia, care conținevitaminele A, B și C, zaharuri și multe săruri minerale – de sodiu,potasiu, fosfat și nitrat calcaroși, fier, sulf, iod și siliciu, precumși uleiuri volatile, oxidaze, acizi, principii antibiotice.

Ca și acțiune terapeutică, se știe că ceapa este un stimulent puternic al sistemului nervos, hepatic și renal, fiind în același timp un diuretic puternic, dizolvant și eliminator al ureei și clorurilor. În același timp are acțiune antiseptică și antiinfecțioasă (în special anti-stafilococică – dr. L Binet spunând că ceapa se comportă ca un antibiotic în privința Stafilococului). Are și acțiune de echilibrare glandulară, digestivă, secretorie și expectorantă, stimulând eliminările și curățând un sistem digestiv prea încărcat.

Ceapa poate fi consumată în multe feluri, crudă, ca atare sau macerată câteva ore în ulei de măsline, în salate, crudități, aperitive și toate ciorbele.
Ceapa este utilizată și pe exterior, pentru cataplasme și comprese, având o acțiune decongestionantă importantă. De aceea, în situații de gât roșu, de amigdale mărite de volum sau de laringită, cataplasma cu ceapă crudă (ceapă tăiată mărunt, pusă pe o comprese curată și aplicată 1-2 ore pe gât) are rezultate foarte bune. De asemenea, este principalul leac contra înțepăturilor de insecte (se freacă locul 1-2 minute cu o bucată de ceapă) și împotriva vânătăilor (se poate pune o felie de ceapă cu un leucoplast peste locul loviturii). Este indicată și în durerile de cap (tot pentru efectul decongestionant) sau în tratamentul panarițiilor.
Pentru mulți părinți ai copiilor mici, care de multe ori au nasul înfundat noaptea în somn și au probleme cu somnul din această cauză, se recomandă plasarea pe pernă, în apropierea copilului, a unei bucățele mici de ceapă (după ce copilul a adormit).

Remediul homeopatic din ceapă, Allium cepa este principalul remediu homeopatic indicat în catarul nazal la debut, cu scurgere nazală apoasă abundentă și lăcrimare și ochi roșii. În această situație, principiul homeopatiei se recunoaște cel mai ușor. Cine a tăiat o ceapă știe senzația de iritație la nivelul ochilor, cu lăcrimare și secreții nazale apoase abundente. Dacă este prezentă exact aceeași senzație într-o răceală la debut sau la debutul unei boli infecto-contagioase, remediul homeopatic Allium cepa CH9 sau CH15 (funcție de intensitatea simptomelor) administrat de 3-4 ori pe zi, câteva zile poate să soluționeze rapid episodul respectiv sau să ușureze semnificativ simptomele.

Ceapa are multe alte întrebuințări. Dr. Jean Valnet, în cartea sa „Tratamentul bolilor prin legume, fructe și cereale” vorbește pe larg despre virtuțile terapeutice ale acestui aliment minunat. De asemenea, fitoterapeuta Lalitha Thomas prezintă ceapa în cartea sa „10 plante esențiale” și furnizează rețete incredibile pornind de la cunoscutul aliment. Redescoperiți farmacia naturii în dulapul dumneavoastră de alimente!

Dr. Sorina Soescu
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top