Roșu în gât

homeo3_mare.jpgCopilul are roșu în gât! Aceasta este cauza cea mai frecventă dedisperare a tinerelor mame, pentru că cele care au deja doi copii știucă „roșul în gât” nu este o afecțiune „mortală”, se tratează cumedicamente simple și naturale, trece de la sine și necesită doar cevaatenție cu regimul alimentar și de viață al copilului.

„Roșul în gât” – congestia faringelui și zonei nazale este însoțită de multe ori de febră, variată ca intensitate, funcție de sensibilitatea copilului și starea imunității sale. Uneori, foarte puțin roșu în gât se poate însoți de o febră foarte mare, brusc apărută, cu transpirații, față roșie și fierbinte, extremități extrem de reci și stare generală de prostrație și rău. Remediul Belladona CH9, 3 granule în puțină apă, administrat câte o linguriță din 10 în 10 minute, de 3-4 ori, reușește să controleze această febră. De cele mai multe ori, remediul Belladona reușește să controleze dezvoltarea congestiei faringiene și ameliorează și roșul în gât, pacientul necesitând repetarea remediului de 3-4 ori în cursul zilei, timp de câteva zile, chiar dacă febra nu mai este spectaculoasă și intensă ca la debut.

Alteori, un gât extrem de roșu se poate însoți de o stare de subfebrilitate sau chiar de o temperatură normală. Paradoxal, copilul nici măcar nu se plânge de durere de gât, iar la inspecție, gâtul arată groaznic, foarte congestionat și plin de secreții.  În această situație, homeopatul se poate gândi la un remediu precum Baptisia CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, câteva zile.
În cazul unui „roșu” în gât cu dureri și usturime ameliorate dacă se bea apă caldă (copilul cere frecvent băuturi și alimente calde), din care consumă cantități mici odată (câte o gură sau câte o îmbucătură), atunci ne putem gândi la remediul Arsenicum album CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, câteva zile.
 
Dacă „roșul în gât” este extrem de intens și apare o durere intensă la înghițire, ca o usturime, arsură, junghi sau chiar însoțită de spasm (cu mare dificultate de înghițire), remediul cu efectul cel mai rapid va fi Mercurius corosivus CH, 3 granule de 3 ori pe zi, 5-7 zile. Se poate administra și Mercurius solubilis CH9, dar efectul acestuia va fi ceva mai lent, preferându-se varianta Corosivus.

Atunci când „roșul în gât” se însoțește de mâncărimi la nivelul nasului și gâtului, pacientul încercând cu disperare să se „scarpine” cu limba, făcând eforturi disperate să scape de senzația de disconfort de la nivelul palatului, iar la inspecție observăm și un edem al gâtului, cu umflarea luetei (omulețului), ne gândim la remediu Apis CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, câteva zile.
Dacă „roșul în gât”, adică congestia faringelui afectează numai pilierii și nu prinde și fundul gâtului, ca în toate cazurile descrise mai sus, apare și o durere la înghițire și există și un catar general respirator, remediul indicat este Phytolacca CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, 7-10 zile.

Cu aceste remedii enumerate mai sus pot fi rezolvate peste 80% dintre cazurile de rino-faringite cu evoluție ușoară.
De multe ori, în ciuda eforturilor făcute de terapeut sau de părinte, evoluția episodului de „roșu în gât” poate continua și chiar se agravează, apărând puroiul și ceea ce numim angina purulentă sau supurată. Chiar și în aceste situații, homeopatia are două remedii puternice de luptă cu situația, Hepar sulphur CH30, 3 granule de 3 ori pe zi și Pyrogenium CH9, 3 granule de 2-3 ori pe zi, circa o săptămână de tratament. Cu ajutorul acestor remedii pot fi controlate majoritatea cazurilor de angine purulente, cu sau fără febră și alterarea stării generale. De aceea, cele două remedii sunt considerate veritabile „antibiotice” homeopatice. Cu siguranță că atunci când pacientul nu răspunde la tratamentul homeopatic (și aceasta, de cele  mai multe ori, ca urmare a neidentificării remediului corespunzător stării sale), se poate recurge la tratamentul alopat clasic, cu antibiotice. Ideea este să-l folosim pe acesta din urmă cât mai puțin cu putință și să încercăm de fiecare dată să stăpânim episoadele de „roșu în gât” cu remediile naturale și blânde reprezentate de preparatele homeopatice.

Atunci când ai la dispoziție un instrument puternic precum homeopatia, dispare reacția de disperare în fața bolii și te simți mai puternic în fața provocărilor reprezentate de bolile copiilor.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top