Homeopatia împotriva tusei

tuse_mare.jpgUnul dintre cele mai supărătoare simptome pentru părinți, dar și pentrumedic este tusea. Acest simptom are multiple cauze și poate aveadiferite aspecte. Cele mai multe răceli se însoțesc de tuse, datorităiritației nazo-faringiene și a secrețiilor din nas, care se scurg peperetele posterior al faringelui.

Tusea apare și într-o răceală simplă, cu secreții nazale, dar apare și în iritații ale laringelui și faringelui, sau în afecțiuni pulmonare și bronhice.
Tusea pe care părinții o pot trata singuri acasă este tusea care însoțește guturaiul simplu, cu nas înfundat, secreții și stare subfebrilă.
La primele semne ale unei răceli însoțite de tuse, primul remediu natural care ar trebui administrat este Formula 76 sau alte variante ale sale, Se va administra o doză (3 granule sau o tabletă), din oră în oră, 4-5-6-8 doze în prima zi de debut. Majoritatea infecțiilor virale, cu sau fără tuse, pot fi rapid oprite de aceste preparate.
Dacă s-a instalat tusea, avem mai multe posibilități de tratament, funcție de tipul ei.

O tuse uscată va putea fi tratată cel mai frecvent cu Bryonia CH 7, 3 granule de 3 ori pe zi, 5-7 zile, în situația în care copilul are sete și tusea este provocată de cea mai mică mișcare a lui. Dacă tusea este uscată dar foarte deasă, copilul tușește continuu de aproape se sufocă, dar dacă bea apă este mai bine, ne putem gândi la Cuprum metalicum CH 7, 3 granule de 3-4 ori pe zi, 5-7 zile.
Atunci când tusea este foarte deasă, seacă, dar nu răspunde bine la Cuprum, varianta la care ne putem gândi este Coccus cacti CH 5 sau CH 7, 3 granule de 3-4 ori pe zi.

Dacă tusea este uscată, spastică, dar apare în special noaptea și nu lasă copilul să se odihnească, remediul de ales este Drosera CH 5 sau CH 7, 3 granule de 3-4 ori pe zi, 7 zile. Remediul Drosera mai poate fi folosit și atunci când după o infecție respiratorie copilul rămâne cu o tuse sâcâitoare, persistentă, deranjantă, fără alte simptome asociate. În această situație putem asocia la Drosera, 3 granule de 3 ori pe zi, cca 1-2 săptămâni și Extract din din muguri de Porumbar- Prunus spinosa MG=D1, 2 ml în apă, de 3 ori pe zi, 1-2 săptămâni.
Tusea uscată care este declanșată de apariția bruscă a frigului, care se accentuează imediat ce copilul iese afară și trage aer rece pe nas și se agravează când se întinde în pat și dacă râde va fi rezolvată cu Rumex crispus CH 5 sau CH 7, 3 granule de 3 ori pe zi, 5-7 zile.
Dacă tusea este cu secreții, iar acestea se scurg în special din nas (adică suferă și nasul și gâtul în același timp), secrețiile fiind gălbui ne vom gândi la Pulsatilla CH 9, 3 granule de 3 ori pe zi, cca 7 zile.
Dacă secrețiile nazale devin gălbui-verzui, remediul de ales este Kali bichromicum CH 7 sau CH 9, 3 granule de 3 ori pe zi, cca o săptămână.

Desigur că sunt multe alte remedii pentru tratamentul tusei și multe alte combinații posibile. Ele vor fi realizate de medicul homeopat, după o consultație atentă a pacientului.

Laboratoarele Plantextrakt vă propun o formulă tradițională folosită în calmarea tusei- sucul de ridiche neagră cu miere de albine. Fluidifică secrețiile bronsice și favorizează eliminarea lor prin expectorație. La adulți și copii peste 7 ani se administrează câte o lingură diluată în puțină apă de 3-5 ori pe zi, la nevoie iar la copiii între 2 și 7 ani câte o linguriță de 3-5 ori pe zi.
Există câteva puncte pe care mama le poate masa în situația existenței tusei și anume pe antebrațul copilului, pe fața interioară, dinspre degetul mare, către cot, în această direcție numai. Se poate masa în linie pe această zonă, care reprezintă meridianul plămân în acupunctură, stimulând astfel întărirea zonei respective. De asemenea, se poate masa un punct de pe torace, dintre mameloane, pe linia orizontală ce le unește, exact la mijloc. Se poate masa și spatele copilului, între omoplați, zona dintre omoplați și coloană, acolo se poate aplica și un unguent tip gel de Arnica sau gel de Gălbenele, care să intre bine în piele, sau și mai bine, unguent cu Propolis.
Reflexul de supt inhibă parțial reflexul de tuse, așa că în multe situații va fi util să se administreze pastile de supt.
Să vă bucurați de darurile naturii, din fiecare anotimp, în cea mai bună stare de sănătate!

Dr. Sorina Soescu

5 comentarii

 • claudia
  claudia Joi, 30 Decembrie 2010 22:43 Link

  aceste articole sunt nemaipomenite pentru a ne trata copii sau pe noi, adultii...iar in cele mai multe cazuri chiar reusim multumim

 • zozzo
  zozzo Vineri, 20 Februarie 2009 07:20 Link

  Folosesc produsul si l recomand .

 • dr. sarbu ileana
  dr. sarbu ileana Marți, 10 Februarie 2009 15:34 Link

  un articol foarte bun atat pentru medici cat si pentru pacienti

 • dr.sarbu ileana
  dr.sarbu ileana Marți, 10 Februarie 2009 15:33 Link

  foarte util pentru medici si pentru pacienti. art. de nota 10

 • acelasi
  acelasi Marți, 10 Februarie 2009 12:10 Link

  care probabil va fi sters ca si precedentul la un articol similar. Medicina evolueaza pe baze stiintifice, exista criterii destul de rigide care dau masura performantei unui tratament sau altul. Efectele homeopatiei au fost relevate intr-o serie de studii si meta-analize, publicate in una din cele mai importante reviste medicale, pe care am citat-o intr-un comentariu precedent. Exista un studiu si asupra efectului mierii asupra tusei. S-a dovedit mai buna decat ambroxolul. Ambroxolul nu este oricum considerat ca o alegere fericita de multi pediatrii. Pentru restul preparatelor citate ramane valabila trimiterea la articolul din New England 2007.

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top