Tratamentul homeopatic în insomniile temporare

insomnia_3_mare.jpgTulburările de somn sunt dezechilibre care apar în anumite condiții șisituații de viață, determinate de mici crize personale din viațapersoanei sau de circumstanțe stresante (examene, schimbări deserviciu, de domiciliu etc).
De cele mai multe ori apar la persoane care nu au în mod constantprobleme de somn. Se manifestă fie prin dificultăți de adormire, fieprin treziri dese, somn superficial și o stare de oboseală șisomnolență în următoarea zi. De cele mai multe ori, durează 1-2săptămâni, funcție de evenimentul exterior care le-a declanșat.

Homeopatia și fitoterapia pot ajuta o persoană să treacă peste o situație mai dificilă de viață, care a declanșat o astfel de problemă.
Există mai multe remedii (Plantextrakt) ce pot fi utilizate în astfel de situații. Le vom descrie pe scurt pe cele mai importante.

Gelsemium
este remediul pentru insomnia datorată unei frici (de exemplu, înainte de un examen, cum este examenul pentru școala de șoferi) sau insomnia care apare ca urmare a unei vești neplăcute. Persoana se teme că nu poate adormi și de cele mai multe ori este o persoană hiperemotivă și sensibilă.

Nux vomica
este unul dintre cele mai importante remedii pentru dificultatea de adormire și apoi, pentru trezirea la orele 3-4 dimineața, la persoanele foarte ocupate și foarte active. Aceste persoane sunt atât de implicate în propriile treburi, încât se relaxează numai la televizor (eventual după ce mănâncă) și se trezesc apoi la 3-4 dimineața, gândindu-se la treburile lor. Sunt persoane surmenate, intolerante la zgomot, lumină, hipersensibil la orice, la curenți de aer, la frig, la persoanele din jur, sunt iritabili și orice le poate declanșa supărarea și iritabilitatea.

Coffea tosta
este unul dintre remediile pentru insomnie dacă persoana este prea excitată și bucuroasă (de exemplu, la aflarea unei vești bune sau la anticiparea unei bucurii). Apare un aflux continuu de gânduri în mintea persoanei, un film interior pe care îl derulează continuu, din care nu se poate opri. Efectul mai bun la Coffea apare atunci când remediul este prescris în jurul orei 17.00 (5 p.m), decât înainte de culcare. Frecvent se prescrie Coffea CH9, 3 granule zilnic, câteva zile.

Arnica este remediul care poate fi indicat în insomnia ce apare la sportivi, care după un efort muscular intens nu pot dormi, nu-și găsesc locul în pat, patul li se pare prea tare. De fapt, este vorba despre o oboseală musculară intensă, cu senzație de curbatură, adică de pat prea tare. Arnica CH30, o singură doză, poate ajuta foarte mult această situație.

Phosphoricum acidum este unul dintre remediile surmenajului intelectual, fiind indicat pentru insomnia ce apare la studenți sau la alte persoane care pregătesc un examen dificil. Persoana nu mai are nici un chef să învețe, parcă nu mai reține nimic, dar nici nu poate dormi. În schimb, are chef să ronțăie ceva peste noapte. În aceste situații putem administra Phoshoricum acidum CH9, 3 granule de 2 ori pe zi, după-amiaza și seara, zilnic, câteva zile.
În insomnia copiilor principalele remedii sunt Belladona, Hyosciamus, Stramonium, Kali bromatum și Cina

Belladona este un remediu util pentru copii care se trezesc brusc din somn, cu o față roșie, congestionată, delirând ușor, chiar și în absența febrei. Copilul este agitat, temător și se agață speriat de părinte.

Stramonium
este remediul pentru insomnia ce apare la copilul de 2-3 ani, fiind cel mai frecvent remediu utilizat pentru „terorile nocturne”. Starea de agitație este mult mai intensă decât la Belladona, copilul se trezește urlând către 2-3 dimineața și trebuie trezit din coșmarul care a provocat starea, pentru a putea readormi. Sunt copii care cer mereu ca ușa de la cameră să rămână deschisă și lumina aprinsă. Le este teamă de întuneric și singurătate și au și alte frici. Se administrează frecvent Stramonium CH15, 3 granule la culcare, 1-2 săptămâni.

Hyosciamus este unul dintre principalele remedii de gelozie la copii, mai ales după apariția unui nou frățior. Este un copil care are tendința de a-și scoate hainele de pe el, simțindu-se mult mai bine în pielea goală. Copilul nu reușește să adoarmă, aproape că nu poate sta culcat, este mereu agitat și vrea continuu prezența unui adult.

Kali bromatum
este un remediu pentru insomnia care apare la un copil agitat, un copil care-și mișcă în permanență mâinile. Seara adoarme greu, somnul este agitat, adesea vorbește în somn, dimineața patul este răvășit și în mare dezordine. Este unul dintre remediile utile pentru somnambulism.

Cina este un remediu de insomnie la un copil care scrâșnește noaptea din dinți. Adesea este indicat la copii cu viermi intestinali. Copii sunt agitați și în timpul zilei, sunt permanent în mișcare, au ticuri precum atingerea nasului sau scobitul în nas și de multe ori o tuse reflexă. Este un remediu care se administrează frecvent de 2 ori pe zi, în diluțiile CH9 sau CH15, timp de 3-4 săptămâni.
Există multe alte remedii homeopatice care pot fi utilizate pentru insomnie, toate remediile constituționale realizând o reglare a somnului. De altfel, în homeopatie, apariția unui somn de bună calitate reprezintă unul dintre principalele semne ale efectului pozitiv al remediului prescris.

Dr. Sorina Soescu
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top