Diagnosticarea precoce, screeningul şi incluziunea socială - priorităţi pentru copiii bolnavi de autism

Luni, 20 aprilie, a avut loc conferinţa naţională “Împreună suntem o voce!”, în cadrul căreia s-au dezbătut probleme precum diagnosticarea precoce, screeningul şi incluziunea socială a copiilor bolnavi de autism, probleme semnalate de Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist.
 
"Este nevoie ca şcoala să fie incluzivă, să avem centre sociale de zi pentru copii, în care ei să poată avea acces la intervenţii de specialitate, programe de suport şi servicii pentru adulţi care sunt lipsiţi de orice sprijin. 
Au nevoie de centre de zi, de intervenţii terapeutice, asistare în găsirea unui loc de muncă, consiliere, ajutor financiar, locativ", a declarat, pentru AGERPRES, Adelaide Katerine Tarpan, vicepreşedinte FEDRA, coordonator proiect.
 
 
Printre propunerile FEDRA pentru îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu autism se află şi dezvoltarea serviciilor de diagnosticare, asigurarea accesului la servicii de formare profesională, susţinerea strategiei naţionale pentru persoanele cu autism, dar şi dezvoltarea de programe de cercetare TSA.
 
Prezent la conferinţă, Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, a precizat că ministerul susţine replicarea la nivelul întregii ţării a modelelor de bună practică în domeniu. "Am promis, ca reprezentant al Guvernului, că vom avea în această lună un grup de lucru interministerial care să dezbată nevoile persoanelor cu autism. Trebuie luate în discuţie decontările cu tratamente, serviciile sociale furnizate de organizaţiile neguvernamentale. Sunt cristalizate câteva propuneri, mă gândesc că trebuie o abordare integrată a serviciilor pentru copii şi apoi adulţi, o armonizare a legislaţiei", a declarat, pentru AGERPRES, Codrin Scutaru.
 
Deputatul social-democrat Cristina Nichita a apreciat ideea formării grupului de lucru, subliniind că persoanele cu autism au drepturi şi că se impune existenţa unui registru unic pentru a şti nevoile şi soluţiile. "Să fim activi şi să arătăm că e nevoie de politici publice viabile pentru ca cei cu autism să poată fi recuperaţi", a afirmat ea.
 
În cadrul conferinţei au fost prezentate modele de bună practică de la Baia Mare, Cluj. 
 
Sursa: AGERPRES
 
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top