Un antialergic ar putea fi eficient împotriva hepatitei C

Potrivit unor cercetări care a constat în realizarea de experimente pe şoareci infectaţi, purtători de celule hepatice umane, un antialergic ieftin care nu necesită prescripţie medicală ar putea fi eficient împotriva hepatitei C.
 
Rezultatele cercetării sugerează că acest medicament bazat pe clorciclizina HCI (CCZ), care costă 50 de cenţi un comprimat, ar putea fi folosit pentru a trata persoanele cu hepatita C.
 
Această infecţie cronică afectează între 130 şi 150 de milioane de oameni din întreaga lume şi ucide între 350.000 şi 500.000 de oameni pe an. Maladia poate rămâne mult timp nedetectabilă şi provoacă inflamarea ficatului, care de multe ori duce la complicaţii grave, cum ar fi ciroza sau cancerul.
 
Exista medicamente foarte eficiente împotriva hepatitei C, dar costul lor poate ajunge la 84.000 dolari pentru un tratament pe o perioadă de douăsprezece săptămâni. 
 
"Deşi hepatita C este vindecabilă, este nevoie de medicamente eficiente la preţuri rezonabile", a spus dr. Jake Liang de la Institutul naţional american pentru diabet şi maladii digestive şi renale (NIDDK), principalul autor studiului. 
 
"CCZ este un candidat promiţător pentru a trata aceasta boală potenţial letală", a spus hepatologul.
 
Cercetarea a relevat că CCZ blochează primele stadii ale infecţiei probabil prin neutralizarea capacităţii virusului hepatitei C de a penetra în celulele hepatice umane care au fost grefate şoarecilor de laborator.
 
Efectele medicamentului au fost similare celor ale medicamentelor antivirale utilizate împotriva hepatitei C, dar fără efecte secundare toxice, menţionează AFP.
 
"Datorită unui sistem inovativ de screening am putut identifica faptul că CCZ poate neutraliza hepatita C", a explicat Anton Simeonov, director ştiinţific al Science Translational Medicine. 
 
Identificarea moleculelor, deja autorizată de autorităţi, ar putea oferi o cale mai rapidă pentru comercializarea de noi tratamente împotriva acestei boli hepatice, a spus el, atrăgând însă atenţia că înainte de a se ajunge la această fază este nevoie ca următorul pas să fie testarea antialergicului CCZ pe oameni care au virsul hepatic C. 
 
Deocamdată, persoanele cu hepatita C nu ar trebui să ia CCZ pentru a-şi trata infecţia, deoarece acest medicament nu a fost încă testat pe oameni în condiţii de siguranţă, a avertizat dr. Liang. 
 
"CCZ ar putea oferi cândva o alternativă foarte accesibilă la alte tratamente costisitoare, în special în ţările cu venituri mici unde hepatita C este înfloritoare", a declarat dr. Griffin Rodgers, director al NIDDK, citat de AFP.
 
Sursa: AGERPRES
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top