Timiş: Ecografia carotidiană, o investigaţie neinvazivă ce poate preveni riscul de atac cerebral, susţin specialiştii

O iniţiativă în premieră naţională ce poate salva vieţi prin prevenirea riscului de atac Glossary Link cerebral şi care constă în efectuarea unei ecografii carotidiene a fost lansată de clinica de Glossary Link Chirurgie Vasculară şi Microchirurgie a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.
 
"Este o iniţiativă timişoreană în premieră absolută, prin care dorim să conştientizăm publicul despre necesitatea unei investigaţii - ecografia carotidiană -, care poate reduce riscul unui atac cerebral cu până la 80%", a declarat miercuri prof. univ. dr. Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară şi Microchirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.
 
Potrivit chirurgului, clinica pe care o conduce împreună cu Societatea Română de Chirurgie Vasculară au organizat săptămâna trecută primul Curs practic de ultrasonografie carotidiană adresat medicilor rezidenţi şi specialiştilor ( Glossary Link cardiologie, neurologie, medicina internă, chirurgie vasculară). 
 
"Dincolo de premiera unei asemenea acţiuni ştiinţifice se află concluziile şi acţiunile ce se cuvin a fi urmate. După vârsta de 45 de ani, o ecografie carotidiană poate reduce semnificativ riscul unui atac cerebral. Cursul practic organizat de noi a fost în măsură să-i înveţe pe medici cum să identifice pacienţii cu probleme şi pe care dintre aceştia să-i îndrume către neurolog sau către chirurgul vascular. Fiindcă operaţia, într-un asemenea caz, reduce riscul de atac vascular cerebral cu 80%, iar investigaţia este una banală, neinvazivă şi nedureroasă", a spus prof. univ. dr. Mihai Ionac.
 
Sursa: AGERPRES
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top