Deputaţii francezi aprobă 'sedarea profundă şi continuă' în cazul bolnavilor incurabili

 
A fost aprobat de către deputaţii francezi articolul central al unei propuneri de lege referitoare la uşurarea suferinţei bolnavilor în stadii terminale, în acest fel autorizând în unele cazuri recurgerea la o "sedare profundă şi continuă" până la deces. 
 
Posibilitatea de 'a dormi înainte de a muri pentru a nu suferi', potrivit expresiei lui Jean Leonetti (UMP), coautor al textului împreună cu Alain Claeys (PS) va fi rezervată bolnavilor care suferă 'de o afecţiune gravă şi incurabilă' şi în situaţii descrise precis de propunerea de lege.
 
Sedarea va putea fi decisă de echipa medicală atunci când suferinţa bolnavului, 'al cărui pronostic de viaţă este unul pe termen scurt', nu poate fi uşurată de tratamente analgezice. 
 
De asemenea, aceasta poate fi pusă în practică în urma unei decizii a pacientului, care dispune deja de acest drept în legislaţia actuală, de a pune capăt oricărui tratament, cu condiţia ca ea să fie corelată cu un 'pronostic de viaţă pe termen scurt'. 
 
Câţiva deputaţi UMP au încercat fără succes să depună o serie de amendamente mai întâi pentru a suprima acest articol, iar apoi pentru introducerea unor dispoziţii care să-i limiteze aplicarea, precum o clauză de conştiinţă care să le permită medicilor să refuze acest act. 
 
Unul dintre puţinele amendamente ale UMP adoptate prevede că 'studenţii în medicină, medicii, infirmierele, ajutoarele la domiciliu au dreptul la formare pentru îngrijiri paliative'. 
 
Un alt amendament votat, la propunerea socialiştilor, se referă la obligaţia spitalelor şi a altor instituţii de a ţine un registru, respectând anonimatul celor interesaţi, al cazurilor de sedare până la deces. 
 
Sursa: AGERPRES
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top