Horaţiu Suciu (IBCvT): Transpoziţia de vase mari la nou născuţi, de zece ori mai ieftină în România

Multe persoane preferă să facă intervenţii chirurgicale în străinătate, în condiţiile în care acestea se fac şi în ţară, la costuri mult mai mici, o transpoziţie de vase mari la nou-născuţi în România este de zece ori mai ieftină decât în străinătate, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBcVT) Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu. 
 
"Se abuzează de aceste plecări şi se pleacă în străinătate, spre exemplu o transpoziţie de vase mari costă peste 50.000 euro afară. Şi este absurd ca aceşti bani să plece în străinătate, când acestea se pot rezolva în ţară. (...) 
Astăzi vom opera un copil de 14 zile din Călăraşi, care a fost trimis iniţial la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, unde a fost diagnosticat cu transpoziţie de vase mari, o malformaţie extrem de gravă, care trebuie operată în perioada de nou născut. A fost trimis în centrul nostru, a fost făcută o intervenţie paleativă pregătitoare la trei zile de viaţă, urmând ca acum să i se facă această corecţie. Este o intervenţie de switch arterial pentru transpoziţie de vase mari. În străinătate este mult mai scump. La noi este cam la 6.000 de euro, cheltuiala materială. În străinătate este de zece ori mai mare", a arătat dr. Suciu.
 
Potrivit doctorului, săptămâna trecută la IBCvT Târgu Mureş au avut loc alte trei astfel de intervenţii. 
 
Dr. Horaţiu Suciu consideră că centrul din Târgu Mureş are o activitate bună, este cotat ca fiind printre centrele mari din Europa, având 300-350 de operaţii pe an, "mult pentru un centru, dar puţin pentru o ţară" şi că se doreşte ca în acest an să se ajungă la efectuarea a 400 de intervenţii.
 
Sursa: AGERPRES
 
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top