Cinci porţii de fructe şi legume pe zi sunt insuficiente pentru reducerea riscului unor afecţiuni grave

 
 
Conform unui studiu britanic, cinci porţii zilnice de fructe şi legume ar putea să nu fie de ajuns pentru reducerea riscului de cancer sau accident vascular cerebral (AVC) şi nici al decesului din orice altă cauză, fiind nevoie de cel puţin şapte porţii zilnice, în special, de legume.
 
În urma analizei obiceiurilor alimentare a 65.000 de persoane monitorizate timp de opt ani în cadrul cercetării anuale health Survey for England, experţii de la University College London au constatat că cel puţin şapte porţii zilnice de fructe şi legume reduc cu 42% riscul decesului în general, cu 25% pe cel de Glossary Link cancer şi cu 31% pe cel de atac de Glossary Link cord sau AVC. Dar ei atrag atenţia că legumele par să ofere o protecţie mai bună împotriva bolilor decât fructele. 
 
Mai mult decât atât, fructele conservate sau congelate ar putea să nu fie de niciun folos în acest scop. Această situaţie este greu de explicat, unul dintre autorii studiului enunţând ipoteza că cei care consumă astfel de produse au de obicei o dietă săracă sub aspectul valorii nutritive şi un stil de viaţă dezordonat. Însă cercetătorii adaugă totuşi că fructele congelate ar trebui să aibă aceeaşi valoare nutritivă ca fructele proaspete, dezaprobând în schimb consumul de fructe conservate, mai ales că acestea din urmă conţin sirop cu zahăr adăugat.
 
De asemenea, unul dintre autorii principali ai studiului precizează că un aspect neclarificat este dacă reducerea riscului de îmbolnăvire poate fi atribuită în totalitate acestor alimente sau dacă ele acţionează doar ca un element în cadrul unui comportament alimentar pe ansamblu sănătos.
 
În anul 2003, guvernul britanic a sfătuit populaţia să consume cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi, după ce în anul 1990 Organizaţia mondială a Sănătăţii a recomandat cel puţin 400 de grame de fructe şi legume zilnic. Nu toate ţările au urmat la fel acest exemplu. Astfel, în Statele Unite a fost lansată în anul 2007 o campanie care încurajează consumul de fructe şi legume, dar fără să facă referire la o anumită cantitate, în timp ce Australia a recomandat 300 de grame de fructe şi 375 de grame de legume zilnic.
 
Sursa: AGERPRES
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top