O alimentaţie bogată în calorii ar putea încetini boala Charcot

Conform unui studiu publicat vineri în revista The Lancet, o alimentaţie bogată în glucide ar putea încetini avansarea sclerozei laterale amiotrofice (SLA), boală neurodegenerativă numită şi boala Charcot.

SLA este o boală neurologică ce distruge progresiv celulele nervoase care controlează muşchii motorii, provocând slăbiciune şi Glossary Link paralizie graduală. Apar tulburări respiratorii, care duc la decesul bolnavilor în câteva luni sau câţiva ani. 

Experimente desfăşurate anterior pe şoareci modificaţi genetic pentru a prezenta simptomele SLA au arătat o viaţă mai lungă la cei care primiseră un regim hipercaloric, bogat în grăsimi. Recurgând la aceste cercetări, oameni de ştiinţă americani au decis să testeze un număr limitat de 20 de voluntari bolnavi de SLA în stadiu avansat, cu diferite regimuri. S-au format trei grupe: un grup de control a primit o alimentaţie care să le menţină greutatea, în timp ce pentru celelalte două grupuri s-au îmbogăţit alimentele cu 25% mai multe calorii decât cantitatea de care aveau nevoie. Unuia din cele două grupuri i s-a dat un regim bogat în glucide, iar celuilalt, unul bogat în lipide. 
 
Regimurile au durat patru luni, pacienţii fiind apoi observaţi timp de cinci luni. Cercetătorii au constatat că bolnavii care primiseră un regim bogat în glucide s-au prezentat mult mai bine decât celelalte două grupuri. Regimul bogat în glucide a determinat mai puţine efecte nedorite grave (probleme de sănătate mergând de la Glossary Link pneumonie la dureri musculare sau erupţii cutanate). Pacienţii din grupul respectiv au luat mai mult în greutate (în medie 390 g pe lună, faţă de 110 g/lună la cei din grupul de control şi o scădere de 460 g/lună la grupul cu alimentaţie bogată în lipide). 
 
În timpul cât a fost sub observaţie medicală, în grupul cu regim bogat în glucide nu a survenit niciun Glossary Link deces, în timp ce în grupul cu regim bogat în grăsimi a murit o persoană, iar în cel de control, trei, arată studiul desfăşurat de specialişti din câteva centre americane. 
 
'Studiul pilot arată că acest nou tratament este sigur, simplu şi ieftin la o boală gravă pentru care există în prezent foarte puţine opţiuni de tratament', spune principalul semnatar al articolului publicat în The Lancet, Anne-Marie Wills, de la spitalul general Massachusetts din Boston. 
 
Potrivit Asociaţiei pentru cercetări în SLA, boala Charcot este cea mai curentă boală neurologică cronică după Alzheimer, în Franţa existând între 6.000 şi 8.000 persoane afectate de această patologie, încheie AFP.
 
Sursa: AGERPRES
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top