Aproximativ 4.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului mamar, susţin specialiştii

Specialiştii care au participat la prima ediţie a conferinţei "Cancerul mamar, actualităţi în screening, diagnostic, Glossary Link chirurgie oncologică a sânului şi radioterapie high-tech" organizată de Societatea de Chirurgie a Sânului împreună cu Centrul de Radioterapie Amethyst susţin că aproximativ 4.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului mamar.
 
Potrivit specialiştilor, incidenţa în ceea ce priveşte cancerul mamar este în creştere în toată lumea, însă mortalitatea este mult mai mică în ţările unde există programe de screening.
"Incidenţa cancerului mamar creşte constant peste tot în lume şi în România. Procedeul de screening care este deja de multă vreme în practică în ţările occidentale şi nordice duce la o reducere a mortalităţii provocate de cancerul mamar. În România, mortalitatea rămâne în continuare în creştere. În România sunt în jur de 6.000 de cazuri de Glossary Link cancer mamar nou apărute pe an şi în jur de 4.000 de femei care mor de cancer mamar anual. Nu toate aceste 6.000 de cazuri sunt tratate chirurgical, unele dintre ele sunt prea avansate pentru a fi tratate chirurgical", a declarat şeful secţiei de chirurgie a Institutului Oncologic Bucureşti, şef disciplină chirurgie oncologică Departamentul Chirurgie UMF "Carol Davila", prof. dr. Alexandru Blidaru.
 
Potrivit lui Blidaru, femeile trebuie să meargă periodic la medicul de familie şi la ginecolog, iar aceştia să le recomande o ecografie sau mamografie, în funcţie de vârsta femeii.
Medicul a mai spus că un program de screening ar reduce mortalitatea de cancer mamar cu până la 30-40% şi s-a declarat pesimist în ceea ce priveşte realizarea în România a unui asemenea program. 
Blidaru a mai spus că în secţia pe care o conduce se realizează anual între 800-1.000 de intervenţii chirugicale pentru cancerul de sân.
"Factorii care duc la apariţia cancerului mamar sunt: vârsta, pentru că această boală este din ce în ce mai frecventă cu înaintarea în vârstă, locul unde persoana trăieşte, faptul că femeia nu a născut niciodată, că a făcut o perioadă îndelungată tratamente de substituţie sau a luat o perioadă îndelungată anticoncepţionale, faptul că în familie au fost mai multe persoane cu cancer mamar sau ovarian, poluarea, consumul de alcool, obezitatea reprezintă un factor de risc", a spus Blidaru.
El a subliniat importanţa mamografiilor la femeile cu vârste între 40-45 de ani şi a ecografiilor la cele tinere.
 
"Depistarea precoce a cancerului mamar se face mamografic. Mamografia a evoluat calitativ şi pot fi puse în evidenţă leziuni mamare foarte mici de câţiva milimetri care prezintă fie cancere puţin avansate care pot fi tratate mult mai simplu. Pot fi depistate leziuni foarte mici care pot deveni în timp maligne. Ecografia mamară este o altă tehnică foarte utilă de descoperire devreme a unor leziuni mamare suspecte mai ales la femeia tânără care are sâni denşi şi la care mamografia este mai puţin utilă. Şi aici se pot diagnostica leziuni mici de câţiva milimetri. O tehnică modernă pe care o folosim în Institutul Oncologic de aproape 8 ani este identificare şi biopsia ganglionului santinelă. În cancer este foarte important să ştii cât de extins este, să ştii dacă a afectat alte organe. Ca să ştii aceste lucru trebuie să extirpi şi ca să nu fie extirpaţi toţi există metoda de a verifica primul ganglion, acest ganglion santinelă să fie examinat şi dacă el nu este invadat operaţia este mai mică şi rezultatele estetice şi funcţionale sunt mult mai bune", a explicat Blidaru.
 
 
Potrivit acestuia, un procedeu care este aplicat de peste 14 ani în IOB este reconstrucţia sânului în acelaşi timp cu operaţia de masectomie. 
Directorul Departamentului de Glossary Link oncologie al UMF "Carol Davila" şi şef al Clinicii de Chirurgie Generală a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Mircea Beuran, a subliniat necesitatea unui program de screening în România.
 
"Cred că în fiecare centru mare este necesară aparatură de calitatea de tip PET-CT, un screening care lipseşte în România la ora actuală. Ţările care pot şi fac acest screening au nişte rezultate încurajatoare şi dacă am da numai o cifră, supravieţuirea a crescut cu 50%. Deci mortalitatea a scăzut cu 50% depistând aceste formaţiuni tumorale mici, incipiente. De la metodele radicale avem acum şi metode conservatoare. Ele nu sunt noutăţi, chirurgia aceasta conservatoare se face mai demult", a mai spus Beuran.
 
Sursa: AGERPRES
 
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top