Studiu APAA: Peste 50% dintre pacienţii cu psoriazis sunt afectaţi în viaţa profesională şi socială de boală

Conform unui studiu realizat de Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), peste 50% dintre pacienţii cu psoriazis sunt afectaţi în viaţa profesională şi cea socială de boala de care suferă.
 
Potrivit cercetării, 52% dintre aceştia au declarat că s-au simţit jenaţi sau ruşinaţi în relaţiile cu cei din jur din cauza afecţiunii de care suferă, iar 53% au afirmat că boala le afectează alegerile de petrecere a timpului liber. Pentru a nu fi judecaţi de către cei cu care intră în contact, 40% dintre pacienţi îşi ascund afecţiunea, iar 21% renunţă să mai lege noi prietenii. 
 
 
Datele studiului mai arată că pentru 23% dintre pacienţi, viaţa profesională a avut de suferit după diagnosticarea cu psoriazis, în timp ce pentru 34% dintre respondenţi relaţiile cu colegii s-au schimbat. De asemenea, 32% dintre pacienţi le-au ascuns superiorilor şi colegilor că suferă de psoriazis.
 
Studiul a fost realizat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune în rândul pacienţilor cu psoriazis, membri ai asociaţiei. Dintre respondenţi, 58% sunt femei, iar 42% bărbaţi. Vârsta medie a pacienţilor care au participat la studiu este de 45 de ani. 
 
În România sunt 400.000 de pacienţi cu psoriazis. Psoriazisul este o afecţiune autoimună, ale cărei cauze sunt încă necunoscute şi care nu se vindecă niciodată.
 
Sursa: AGERPRES

Pe aceeasi tema

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top