Studiu: Grădinăritul, meşteritul şi spălatul maşinii fac bine inimii persoanelor vârstnice

Un studiu menţionat de AFP relevă faptul că meşteritul, grădinăritul, culesul de ciuperci sau spălatul maşinii sunt activităţi simple de zi cu zi care pot reduce riscul de Glossary Link criză cardiacă sau atac cerebral cu aproape 30% la persoanele de peste 60 de ani.
 
Potrivitt tudiului desfăşurat în Suedia, persoanele de peste 60 de ani care nu practică sport intensiv, dar care au de obicei astfel de activităţi sunt mai sănătoase vreme mai îndelungată decât sedentarii ce aleg să stea pe canapea.
 
'O viaţă zilnică în general activă, independent de practicarea regulată sau nu a unor exerciţii fizice, se asociază cu o sănătate cardiovasculară şi cu longevitatea', se arată în studiul apărut marţi în The British Journal of Sports Medicine.
 
Cercetarea s-a desfăşurat pe 4.000 de locuitori ai capitalei suedeze, Stockholm, cu vârsta de peste 60 de ani, observaţi din 1997 în medie 12 ani şi jumătate. Oamenii au declarat dacă practică anumite activităţi şi cu ce frecvenţă. Acestea includeau reparaţii în casă, tunsul ierbii sau al gardului viu, întreţinerea maşinii, pescuitul sau vânătoarea, mersul pe bicicletă sau culesul de ciuperci.
 
Conform cercetătorilor, în cazul persoanelor cu un nivel ridicat de activitate fizică, riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară ( Glossary Link infarct de Glossary Link miocard, accident vascular Glossary Link cerebral - AVC) a reieşit a fi cu 27% mai mic decât în cazul persoanelor inactive, iar riscul de Glossary Link deces din orice cauză - cu 30% mai mic, în perioada studiului. 
 
Promovarea practicării zilnice a unor activităţi fizice ca grădinăritul şi meşteritul în casă ar putea fi la fel de importantă ca îndemnul de a face gimnastică, jogging, adresat adulţilor spre vârsta a treia, mai ales în condiţiile în care vor exista tot mai mulţi vârstnici în multe regiuni ale lumii, menţionează autorii. Ei au ţinut seama şi de alţi factori care ar fi putut influenţa rezultatele, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, alimentaţia, nivelul de educaţie şi starea civilă.
 
Sursa: AGERPRES
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top