Medicii de familie din Suceava refuză distribuirea cardurilor de sănătate

card_de_sanatate_rs.jpgSecretarul Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a declarat presei, vineri, că medicii suceveni nu vor distribui cardul de sănătate, după ce Societatea Națională de Medicină a Familiei, împreună cu patronatele, a hotărât să nu se distribuie și să nu se inscripționeze aceste carduri electronice.


Distribuirea cardurilor de sănătate către asigurați ar fi trebuit să înceapă, conform legii, din 3 ianuarie 2013, dar medicii de familie nu sunt de acord cu preluarea acestei responsabilități administrative, ce nu a fost inclusă în contractul lor cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Acest card național se emite individual pentru fiecare asigurat, în ideea de a reprezenta dovada că pacientul respectiv este asigurat și a plătit la zi asigurarea de sănătate. Potrivit lui Badrajan, acest card nu reprezintă sub nicio formă dovada calității de asigurat.

'Noi, medicii de familie nu vom distribui și nici nu vom inscripționa acest card de sănătate, deoarece ne deprofesionalizează, înlocuind timpul de consultații cu timpul alocat unei munci administrative. Pentru distribuirea cardurilor sunt nenumărați pași de făcut, iar relația medic-pacient ar fi și ea afectată', a spus Badrajan.

Totodată, ea susține că grupa sanguină și RH-ul reprezintă două date ce sunt încărcate pe acest card în mod inutil. În ceea ce privește înscrierea pe card a acceptului pentru donarea de organe, se face doar însoțită de o declarație notarială a asiguratului, care costă.

"Statul, care este interesat să aibă un așa numit rezervor de organe, îl trimite pe pacient, care își dă acceptul, lucru extrem de important, să mai plătească și o adeverință notarială', a spus Badrajan.

Ea a subliniat că distribuirea cardurilor nu este un serviciu medical, iar medicii de familie au un contract cu CJAS-urile de prestări servicii medicale, și nu este legal ca, pentru un document oficial de identificare, să se interpună o terță persoană sau instituție. În opinia lui Badrajan, ar trebui să se facă contractul între asigurat și asigurator, pentru ca fiecare om să știe ce drepturi și obligații are.

'Noi, medicii de familie, agreem informatizarea sistemului, ca principiu, dar nu pe banii noștri și dorim să fim lăsați să ne facem munca pentru care suntem pregătiți. Nu noi trebuie să facem această treabă', a spus Badrajan.

Informațiile minime accesate pe card sunt datele de identitate și codul numeric, dovada achitării contribuției pentru asigurările sociale de sănătate, înregistrarea numărului de solicitări de servicii medicale prin codul furnizorului, diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguină și RH-ul, data expirării cardului, numărul de identificare și acronimul Casei de Asigurări de Sănătate care emite cardul și numărul cardului.

Sursa: Posta Medicala

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top