Precizări privind programele pentru diabet, post-transplant și medicamentele oncologice

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a făcut luni precizări privind cele treiprograme naționale - diabetul, oncologia și tratamentul post-transplant - careau început să funcționeze descentralizat de la 1 aprilie.
Este vorba de medicamente care se pot utiliza ambulatoriu
și pot fi eliberatede orice farmacie cu circuit deschis care se află însă în relații contractualecu casele de asigurări. Numai aceste farmacii pot elibera medicamentele pentruaceste programe.
În ceea ce privește eliberarea acestora, ministrul Sănătății a menționat căorice pacient care se adresează unei farmacii pentru eliberarea acestor tipuride medicamente trebuie să știe că nu există plafoane pentru ele. Pe de altăparte, farmaciștii trebuie să onoreze rețeta cu care vine pacientul în 24 deore din momentul în care acesta a venit să solicite medicamentul.
Potrivit ministrului Sănătății, cu acest lucru s-a avut în vedere un acces maibun al pacienților la tratament. El a menționat că Programul național de diabetși cel post-transplant sunt finanțate în totalitate de către minister, iar celoncologic este finanțat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate șiMinisterul Sănătății. Eugen Nicolăescu a precizat că medicamentele pentruaceste programe sunt gratuite sută la sută.
El a mai spus că, de la 1 octombrie 2006, s-a făcut descentralizareaantidiabeticelor orale și, din experiența aplicării acestui program, a fostnecesar un trimestru ca să funcționeze normal. "Considerăm că și pentruaceastă descentralizare va fi nevoie de cel puțin un trimestru până când reglămadresabilitatea pacienților către farmacii", a spus Eugen Nicolăescu.
Până când se va știi câți pacienți se adresează unei farmacii sau alteia, ceanume medicamente au nevoie, probabil că va trebui să se aștepte un trimestrusau un trimestru și încă puțin, a adăugat ministrul Sănătății. El a precizat căpacienții nu trebuie să fie îngrijorați că nu vor găsi medicamente sau că vorrămâne fără ele.
Ministrul Nicolăescu a spus că, până la mijlocul acestei luni, pentru a eliminasituații neplăcute, farmaciile cu circuit închis și cele de spitale pot pune ladispoziție în continuare aceste tipuri de medicamente.
Eugen Nicolăescu a afirmat că nu poate dispune farmaciilor private ce stocurisă facă și cum să facă. "Noi putem să întărim concurența și competițiaîntre aceste farmacii, cu cât vor avea mai mulți pacienți, cu atât le va fi maibine. Cu cât ele se vor aproviziona cu cantitățile pe care oamenii le solicită,cu atât vor trăi mai bine din punct de vedere economic", ministrulSănătății.
De asemenea, Eugen Nicolescu a precizat că pentru aceste programe nu se facelicitație națională atâta vreme cât sunt eliberate prin farmacii cu circuitdeschis. Economiile care au fost realizate prin achiziționarea la prețuri maimici a medicamentelor pentru cele trei programe vor fi utilizate tot pentrupacienți.
La rândul său, președintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea, a spus că, prinachiziționarea la prețuri mai mici a medicamentelor, s-au făcut economiiimportante. El a explicat că, în acest fel, beneficiile prin prețurile dedecontare la insulină au fost de 12,3%, în ceea ce privește medicamentelepentru post-transplant s-a obținut o reducere de 16,7 %, iar la cele oncologice- de 7,6%.
/Rompres/

1 comentariu

  • Edy
    Edy Joi, 29 Martie 2012 11:36 Link

    asta aÅŸ fi scris eu toată ziua de vineri een melmnteoe een care coboram dumnezăi een troleu (25) aveam ge2nduri demonice ÅŸi uneori chiar eemi imaginam cum ar fi ca eu să eenfig un pistol een gura unui bătre2n, sau cum ar fi fost să mai existe vreun pui de Hitler care să mai kilărească din octogenarii ăÅŸtia ) re2dem ÅŸi glumim, da' eu răme2n tot la vorba mea cum că nesimÅ£irea mai multor oameni se vede-n melmnteoe petrecute-n mijloacele de transport een comun( te invidiez cu maÅŸinuÅ£a ta, cu sau fără ÅŸtergătoru' ăla, măcar nu stai le2ngă boi ÅŸi vaci een autobuze)een altă ordine de idei, ce să mai zic ÅŸi eu ca să-Å£i ridic moralul. acum nu mai are rost, PMS -urile de la ora 4 au trecut, aÅŸa că de acum eenainte eencearcă să-Å£i găseÅŸti un soare propriu een fiecare dimineaÅ£ă ce2nd te dai jos din pat, să-i ze2mbeÅŸti, să-i mulÅ£umeÅŸti că există ÅŸi că te fericeÅŸte prin simpla lui prezenÅ£ă, chiar dacă-n CJ-ul ăsta cel de toate zilele frigul s-a aÅŸternut ÅŸi ploaia nu mai vrea să plece.te pupă Ale ! :*

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top