La Clinica de Hematologie din Târgu Mureș a avut loc primul transplant medular din România

sfaturimedicale.roLa Clinica de Hematologie din Târgu Mureș a avut loc primul transplant medular din România, pentru tratarea leucemiei granulocitare cronice, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, șeful clinicii, dr. Istvan Benedek.
Dr. Istvan Benedek din Târgu Mureș a spus că echipa pe care a condus-o, în urma eforturilor depuse pe parcursul a două luni, a reușit să redea speranța de viață unui inginer de 25 de ani, din Botoșani. Acesta se numește Cătălin Baltă și a primit măduvă de la fratele său, în vârstă de 17 ani. Medicii spun că operația a reușit 100%, iar peste două zile tânărul va fi externat.
Dr. Benedek a arătat că, spre deosebire de transplantul unui organ, transplantul medular presupune un șir de intervenții, de durată, care începe cu recoltarea măduvei și a celulelor stem. "Este o operațiune sofisticată și laborioasă, prelucrarea și congelarea la minus 190 grade Celsius, după care urmează transplantul, de reintroducere a celulelor stem de la donor la receptor, care vor reface sistemul hematopoetic (n.n. sistemul imunitar)", a spus dr. Benedek Istvan. șeful Clinicii de Hematologie a arătat că leucemia granulocitare cronică este este cea mai cumplită și "parșivă" dintre cele hematologice. 
Dr. Benedek Istvan a arătat că importanța transplantului medular pentru tratarea leucemiei granulocitare cronice este dată și de prețul incomparabil mai mic cu cel al tratamentului medicamentos. "Tratamentul medicamentos este foarte scump și variază între 140.000 și 280.000 de lei (1,4 și 2,8 miliarde de lei vechi), pe an, pentru fiecare bolnav", a subliniat dr. Benedek. Acesta a mai spus că transplantul realizat la Târgu Mureș a costat cât cel mai ieftin tratament medicamentos, adică 140.000 de lei (1,4 miliarde de lei vechi), însă este mult mai eficient. "Tratamentul medicamentos nu se poate întrerupe, pentru că bolnavul moare, însă prin transplant, bolnavul nu mai are nevoie de alt tratament", a subliniat hematologul. Doctorul a spus că, în ultimii patru ani, acesta a fost al 30-lea transplant, majoritatea efectuate în afecțiuni precum cancere ganglionare sau leucemie acută, iar procentul de mortalitate post-transplant este zero.
/Rompres/


1 comentariu

  • virgil
    virgil Miercuri, 04 Mai 2011 15:37 Link

    adevarul este ca la Tg Mures doar o mica parte a bolnavilor pot beneficia de transplant medular de la un donator compatibil. Cei carora li se fac autotransplant, practic le este prelungita viata cu maxim 2 ani.

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top