Tratamentul invaziv poate fi mai eficient la pacientii cu infarct miocardic care se prezinta mai tarziu la spital

sfaturimedicale.roPotrivit unui studiu publicat in revista JAMA, tratamentul invaziv, incluzand implatul de stent Glossary Link coronarian, poate fi mai eficient dacat tratamentul conventional, la pacientii care se prezinta la spital dupa mai mult de 12 ore de la debutul simptomelor.
La pacientii cu supradenivelare acuta a segmentului ST vizibila pe EKG, care sugereaza un Glossary Link infarct cardiac, este importanta reperfuzia rapida (restabilirea fluxului sanguin) pentru a salva cat mai mult din miocardul (muschiul inimii) infarctizat, pentru a prezerva cat mai mult din functia ventriculului stang si pentru a imbunatati astfel supravietuirea. Tromboliza (administrarea de medicamente care dizolva cheagul de sange) aplicata la pacientii ce se prezinta dupa mai mult de 12 ore de la aparitia simptomele ofera putine beneficii sau poate fi chiar periculoasa. Intre 8.5- 40% din pacientii ce sufera un atac de Glossary Link cord se prezinta prea tarziu la spital pentru a mai fi eligibili pentru tromboliza.
Studiul s-a desfasurat pe 365 pacienti cu varste intre 18-80 ani, cu debut al simptomelor in urma cu 12-48 ore. Pacientii au fost impartiti in doua grupe : unii (182) care au acceptat un tratament invaziv : PCI (interventie percutana coronariana- s-au implantat stent-uri pe coronare) si altii (183) care au optat pentru tratamentul clasic : heparina administrata intravenos.
Dimensiunea miocardului infarctizat a fost semnificativ mai mica la grupul cu tratament invaziv. Complicatii precum decesul, IM recurent sau accidentul vascular Glossary Link cerebral au aparut la 8 (4.4%) pacienti in grupul cu tratament invaziv  fata de 12 (6.6%) pacienti in grupul cu tratamentu conservativ (riscul acestor complicatii fiind cu 33% mai mic la pacientii din grupul cu tratament invaziv).
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top