Sindromul de sufocare în somn - o afecțiune "problemă" pentru sistemele de asistență sanitară

Somnul reprezintă o treime din viață și, cu toate acestea, oamenii nu-i acordă atenția necesară, deși influențează de multe ori toate activitățile cotidiene, susțin specialiștii.
In țara noastră exista trei laboratoare de somnologie - la București, Timișoara si Iasi - iar preocupările în domeniu în România au început să se extindă în mai multe specialități medicale: de la pneumologie la endocrinologie, neurologie, ORL sau cardiologie.
În condițiile în care 4% din români suferă de un sindrom de apnee (sufocare) în somn, iar între 40-60% dintre conaționalii noștri sforăie, a sporit interesul acordat serviciilor de specialitate pentru diagnosticarea și, mai ales, tratamentul acestor grupe de afecțiuni. Bolnavii, din cauza sindromului de apnee în somn, prezintă risc crescut de infarct miocardic, accident vascular, hipertensiune arterială, diabet zaharat.
Așa cum arată studiile actuale, în România există un număr crescut de pacienți cu forme severe de boală care au o calitate a vieții mult alterată de somnolență diurnă, de sforăitul la un maxim de decibeli, de somnul neodihnitor, microtrezirile frecvente etc. Acestea "contaminează" viața socială și profesională a pacienților. Bolnavii ațipesc frecvent, adorm în situații inedite - în timpul activităților cotidiene, așteptând în fața cabinetelor -, ajung un handicap pentru familie, o "mobilă" în casa unde încearcă să recupereze pe tot parcursul zilei somnul neodihnitor din timpul nopții. Ei sunt disperați atunci când se adresează medicilor, iar familia, la rândul ei, nu știe cum să-i mai ajute.
Pentru trei zile (9-11 iunie), la București, în cadrul primei Conferințe de somnologie cu tema "Comorbidități în cadrul patologiei somnului", se reunesc toate forțele interesate în domeniu din țara noastră, pentru a se dezbate impactul socio-economic al acestui grup de afecțiuni. Scopul este de a avea cât mai multe laboratoare cu medici pregătiți pentru a face screening în domeniu și de a învăța din experiența unor sisteme de asistență din țări dezvoltate ca Franța și Germania, a precizat conf. dr. Florin Mihălțan.

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top