Practicarea sportului întinerește cu zece ani, potrivit unui studiu britanic

Cine practică sportul câștigă zece ani de viață. Ceea ce ar putea părea doar unslogan pentru apărarea sănătății are la ora actuală o bază științifică, dupăcum reiese dintr-un studiu efectuat de Lynn Cherkas de la Kings' College dinLondra și publicat în 'Archives of Internal Medicine'.
Cercetarea a fostefectuată pe un eșantion de 2401 cupluri de gemeni și s-a evidențiat legăturaîntre vârsta biologică și practicarea sportului. Experții englezi au utilizatca unitate de măsură 'telomerii', adică părțile terminale ale cromozomilor,care se scurtează odată cu trecerea anilor, notează ziarul La Repubblica.
Dintr-un Glossary Link calcul rapid a reieșit faptul că dacă o persoană practică săptămânaltimp de trei ore și jumătate o activitate fizică, vârsta corpului ei este cuzece ani mai tânără decât aceea a indivizilor sedentari. Un raport care este șimai evident la un cuplu de gemeni, în care fratele sedentar este din punct devedere biologic mai bătrân decât cel care efectuează cu regularitate oactivitate sportivă.
Telomerii sunt niște bucăți mici de ADN care acoperă și protejeazăextremitățile cromozomilor. Ca atare, sunt supuși uzurii și, deci, funcționeazăca o clepsidră celulară; într-adevăr, pe măsură ce celula îmbătrâneștetelomerul se scurtează. Ideea care a stat la baza experimentului londonez esteaceea că stilurile de viață corecte încetinesc scurtarea telomerilor și decitrecerea timpului. Pentru a măsura efectele sportului asupra îmbătrânirii, LynnCherkas și echipa sa au decis să ia în considerare perechile de gemeni caresunt identice sub aspect genetic, și ca atare pot pune în lumină efecteleobiceiurilor de viață asupra îmbătrânirii corpului. Participanții la studiu,2401 cupluri de frați, s-au supus unei analize a ADN. Cercetătorii au pututastfel analiza lungimea telomerilor lor. Experții le-au cerut apoi voluntarilorsă completeze chestionare în legătură cu stilul lor de viață, obiceiurile,practicarea sportului, fumatul, regimul alimentar și statutul socio-economic.
În concluzie, potrivit autorilor studiului, rezultatele arată 'o foartestrânsă corelație între afinitatea fizică și lungimea telomerilor'. Diferențamedie de lungime între cei mai activi (care practică 3,5 ore de sport pesăptămână) și cei leneși (16 minute) a reieșit a fi egală cu 200 de nucleotide(baza codului genetic ADN), care, tradus în ani, înseamnă zece ani mai puținpentru indivizii mai dinamici. Aceasta se explică prin faptul că sportulîncetinește efectul de scurtare a cromozomilor și contracarează stressuloxidant care 'arde' corpul odată cu trecerea timpului.
'Rezultatele obținute de noi demonstrează că indivizii care practicăactivitate fizică sunt din punct de vedere biologic mai tinere decât persoanelesedentare', au conchis cercetătorii britanici. În concluzie, aviz leneșilor.../Rompres/
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top