Alimente care sfidează îmbătrânirea

O dietă sănătoasă te poate ajuta să arăţi şi să te simţi mai tânăr. De asemenea, poate ajuta şi la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Imagini

{gallery}49684{/gallery}

Consumul de fructe, legume, peşte, alune şi cereale ajută la protejarea împotriva multor afecţiuni cronice, inclusiv diabetul şi boala cardiacă. Aceste alimente te ajută să-ţi ţii vasele de sânge într-o stare excelentă de sănătate, fiind foarte important mai ales pentru inima, dar şi pentru orice organ al corpului.

Alimente care țin de foame.

Fructe şi legume colorate. Antioxidanţii din legumele şi fructele colorate, cum sunt zarzavaturile cu frunze, roşiile, afinele şi morcovii opresc moleculele instabile să lezeze celulele sănătoase. Nu simţim nimic atunci când unele celule sunt lezate sau mor, însă acest lucru se poate vedea în semnele îmbătrânirii, şi anume ridurile. La fiecare masă, încercaţi să includeţi fructe şi legume. Obiectivul este de cinci la nouă porţii pe zi.

  1. Trei antioxidanţi speciali -  vitamina C, zincul şi beta-carotenul-  ajută la protejarea vederii de degenerarea maculară, cauza principală a orbirii la adulţii cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Dacă ai deja degenerare maculară, consumul de alimente care conţin aceşti nutrienţi poate încetini progresul bolii. Legumele cu frunze de verde închis, cum sunt spanacul, varza creaţă, varza şi frunzele de muştar ajută cel mai mult. De asemenea, şi consumul de produse deschis-colorate, inclusiv porumbul, ardeiul roşu, portocalele şi pepenele roşu ajută la menţinerea sănătăţii ochilor tăi.
  2. Un antioxidant puternic din struguri şi vin roşu, numit resveratrol, reduce riscul de Glossary Link cancer, boală cardiacă şi îmbătrânire prematură.
  3. Antioxidanţi, precum vitamina C, ajută până şi la menţinerea aspectului tânăr al pielii.  

Alimente care stimulează metabolismul.

Cereale integrale

Consumul de cereale integrale bogate în fibră, cum sunt ovăzul, quinoa, orzul, grăul şi orezul brun, reduce şansa de a dezvolta diabetul de tip 2. O dietă sănătoasă care conţine cereale integrale ajută şi la menţinerea vaselor de sânge într-o stare bună. Obiectivul tău este de a consuma trei porţii de cereale integrale pe zi.

Peşte

Acizii graşi omega-3 din uleiul de peşte oferă multe beneficii anti-îmbătrânire. Îţi protejează inima, reduc riscul de atac de Glossary Link cord, precum şi cel de Alzheimer. Încearcă să consumi două porţii de peşte pe săptămână, cum ar fi somonul, păstrăv sau ton. Dacă consumi peşte la conservă, cumpără ton la conservă în apă. Dacă nu mănânci peşte, discută cu medicul dacă ar trebui să iei suplimente cu ulei de peşte.

Lactate

Calciul şi vitamina D fortificată din produsele lactate sunt cruciale pentru consolidarea oaselor. Ajută la prevenirea osteoporozei şi te menţin activ în anii de aur ai vieţii tale. Include 3 ceşti de lapte cu conţinut redus de grăsime, iaurt sau alte produse lactate pentru a-ţi întări oasele. Alegerea produselor lactate cu conţinut redus de grăsime te ajută la menţinerea normală a nivelurilor de Glossary Link colesterol, reducând riscul de a suferi de o boală cardiacă.

Alune

Acizii graşi din alune sunt printre cei mai sănătoşi. Un studiu a arătat că alunele au redus riscul de tensiune arterială ridicată şi colesterol ridicat cu aproape 20%. Trebuie să consumi în jur de 7 grame pe zi pentru a obţine beneficii, aceasta înseamnă cam 4 migdale.

Fasole şi linte

Aceste alimente sunt o sursă foarte bună de proteină vegetală, fiind o alternativă la carnea roşie cu grăsimi saturate, care este asociată cu boala cardiacă şi diabetul. Fasolea şi lintele sunt uşor de preparat şi veţi rămâne surprinşi de câte reţete gustoase există.

Alimente care îmbătrânesc

Este foarte important să limitezi alimentele care dăunează sănătăţii corpului tău. Încearcă să urmezi cele trei sfaturi de mai jos. Vei vedea că în timp va fi uşor. Totul ţine de voinţă şi obişnuinţă.

Pot alimentele să fie o sursă de energie şi bună dispoziţie?

  1. Încearcă să eviţi carnea bogată în grăsime, lactatele cu conţinut ridicat de grăsime şi produsele de panificaţie. Grăsimile saturate din aceste alimente pot bloca arterele, ceea ce înseamnă probleme viitoare de inimă.
  2. Încearcă să reduci cantitatea de zahăr pe cât de mult posibil. Dacă consumi prea mult zahăr, nivelurile tale de zahăr din sânge vor urca şi coborî considerabil În timp, excesul de calorii te poate face rezistent la insulină, ceea ce poate duce la diabet de tip 2.  Diabetul poate leza vasele de sânge şi deseori duce la boală cardiacă. Cu cât consumi mai puţin zahăr, cu atât vei fi mai sănătos.
  3. Evită sarea. Consumul mare de sare poate duce la creşterea tensiunii arteriale. În timp, tensiunea arterială ridicată poate leza multe părţi ale corpului tău, inclusive rinichii, ochii şi creierul tău. Redu consumul de sodiu la 2,4 mg, adică 1 linguriţă de sare, pe zi. Dacă ai tensiune arterială ridicată, medicul îţi poate sugera şi mai puţin, în jur de 1,5 mg/ zi.

De asemenea, este important să consumi multe lichide, deoarece deshidratarea te poate epuiza de energie şi usca pielii. Ţine minte că este mult mai uşor să îţi stabileşti un regim în jurul alimentelor, şi nu a nutrienţilor. Este foarte important ce mănânci, deoarece se va vedea în modul în care îmbătrâneşti şi cum te simţi.

Media

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top