Pot alimentele să fie o sursă de energie şi bună dispoziţie?

Există dovezi că schimbarea dietei poate modifica metabolismul şi chimia creierului, în cele din urmă afectând nivelul de energie şi starea de spirit. Alimentele pot da un bust de energie prin furnizarea de calorii, obligând corpul să le ardă mai eficient şi, în unele cazuri, să producă cofeină. Pentru creşterea bunei dispoziţii, cele mai eficiente alimente sunt cele care ajută la menţinerea unui nivel stabil de zahăr în sânge şi la declanşarea unor substanţe chimice din creier.

Carbohidraţii “deştepţi”

Carbohidraţii pot fi duşmanii dietelor cu mofturi, însă sunt vitali pentru energizare şi bună dispoziţie. Acestea sunt sursa de energie preferată de organism şi, în plus, ridică nivelurile de serotonină, hormonul fericirii. Cheia este de a evita dulciurile, al căror efect energizant este de scurtă durată şi te fac să te simţi obosit şi capricios. În schimb, consumă cereale integrale, cum sunt păinea din gâu integral, orez brun şi cereale. Corpul tău absoarbe mai uşor cerealele integrale, menţinând stabil nivelul de zahăr din sânge şi de energie.

Acaju, migdale şi alune de pădure

Aceste alune sunt bogate în proteine şi magneziu, un mineral care joacă un rol cheie în convertirea zahărului în energie. Nivelul scăzut de magneziu te poate epuiza de energie. Surse bune de magneziu sunt cerealele integrale, în special, tărâţele de cereale şi anumite specii de peşte, inclusiv halibutul.

Nucile braziliene

Nucile braziliene conţin seleniu, un mineral care poate fi un declanşator natural de bună dispoziţie. Studii arată legătura dintre nivelul scăzut de seleniu şi dispoziţiile proaste. Cantităţile mici de seleniu se găsesc în cărnuri, fructe de mare, fasole şi cereale integrale. Nu exagera: prea mult seleniu poate fi dăunător.

Cărnuri slabe

Carnea slabă de porc, vită, puiul fără piele şi curcan sunt surse de proteine care conţin tirozină. Acest aminoacid creşte nivelurile a două substanţe chimicale din creier (dopamina şi norepinefrina), care te ajută să te şimţi mai alert şi concentrat. Cărnurile conţin şi vitamina B-12, care ajută la tratarea insomniei şi depresiei.

Somon

Peştele gras, cum este somonul, este bogat în acizi graşi omega-3, care te protejează împotriva depresiei, fiind bun şi pentru menţinerea unei inimi sănătoase. În afară de peşte, printre sursele de omega-3 se numără alunele şi legumele de culoare verde-închis.

Verdeţuri cu frunze

Folatul este un alt nutrient care poate reduce riscul depresiei. Se găseşte în legume cu frunze verzi (cum este spanacul şi salata verde), legume, alune şi fructe citrice.

Fibra

Fibra poate ajuta la menţinerea energiei pe toate durata zilei. Multe persoane nu obţin suficiente fibre. Poţi rezolva acest lucru consumând fasole, cereale integrale, legume şi cereale integrale.

Apă

Şi hidratarea ajută la menţinerea unei stări de bine. Unele studii sugerează că până şi dehidratarea uşoară poate încetini metabolismul şi epuiza de energie. Soluţia este simplă, bea multă apă sau băuturi răcoritoare neîndulcite de-a lungul întregii zile.

Alimente proaspete

O altă modalitate de a te hidrata şi energiza este de a mânca fructe şi legume proaspete, care sunt o sursă naturală de apă. Alte alimente hidratante sunt cele din ovăz şi pastele, care absorb apa în care sunt preparate.

Cafeaua

Cafeaua este una din cele mai populare surse de energie, cel puţin pe termen scurt. Cofeina măreşte metabolismul, îmbunătăţind pe o perioadă scurtă de timp puterea de concentrare şi energie. Porţile mici de cafea consumate de-a lungul zilei te ajută să fi mai concentrat şi alert. Ai grijă să nu bei prea multă cafea pentru a nu afecta calitatea somnului tău. Şi somnul insufient te poate slăbi de energie!

Ceai

Poţi obţine cofeină şi din ceai. Studiile arată că poate ajuta la îmbunătăţirea stării de alertă, a reflexelor şi memoriei.  

Ciocolata neagră

Avem o veste bună pentru persoanele dependente de ciocolată! Câteva pătrăţele de ciocolată neagră îţi pot da un bust de energie şi bună dispoziţie. Acest lucru se datorează cofeinei din ciocolată, precum şi teobrominei, un alt stimulent.

Micul dejun

Dacă vrei mai multă energie, micul dejun este o mină de aur. Studiile arată că persoanele care mânâncă în fiecare zi micul dejun, au o dispoziţie mai bună de-a lungul zilei. Cele mai bune mic-dejunuri sunt cele care furnizează multe fibre şi nutrienţi prin carbohidraţii din cereale integrale, grăsimile bune şi unele tipuri de proteină slabă.

Mese frecvente

O altă cale de a-ţi menţine energia, bunădispoziţia şi nivelul echilibrat de zahăr din sânge este următoarea: mănâncă des şi puţin o dată la patru ore. Mai sunt şi câteva opţiuni: unt de arahide pe biscuiţi din cereale integrale, jumătate de sandwich cu curcan şi salată, sau lapte cu cereale integrale.

Suplimente energizante

Exemplele includ nucile de cola, extract de yerba mate şi ceai verde şi suplimente cu guarana. Acestea te stimulează temporar, însă efectul nu este foarte diferit de cel al cafelei, din moment ce suplimentele energizante conţin cofeină sau compuşi similari.

Băuturi şi geluri energizante

Multe băuturi şi geluri energizante îţi oferă carbohidraţi simpli, în alte cuvinte, zahăr, pe care corpul le poate converti rapid în energie. Aceasta este o metodă convenabilă pentru atleţi, însă s-ar putea ca persoanele mai puţin active să nu aibă nevoie. De obicei, băuturile energizante sunt bogate în calorii şi scăzute în nutrienţi.

Exerciţii fizice pentru energie

În afară de dietă, mişcarea este o altă metodă de a furniza energie şi bună dispoziţie. Până şi o plimbare de 15 minute pe jos te poate energiza şi aduce multe beneficii asupra sănătăţii. Studiile arată că mişcarea constantă te poate ajuta să scapi de Glossary Link depresie şi declanşează schimbări în corpul tău care te fac mai activ.

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top