Aspectele ale unor afecțiuni chirurgicale la diabetici

Litiaza biliară. Indicațiile chirurgicale ale litiazei biliare la diabetici sunt mult mai largi. Riscul unei infecții este mult mai mare ca le cei fără diabet. Perforația este de 14 ori mai frecventă ca la nediabetici. Wheelock opiniază pentru operație la orice Glossary Link litiază biliară, altfel există riscul crescut al unei angiocolite. Mund găsește o mortalitate de 22% la colecistitele acute operate la diabetic și nu are  mortalitate la litiazele neinfectate operate. Operația ar fi un gest de prevedere și totodată de prevenție.
Ulcerul Glossary Link gastric și duodenal. Indicația chirurgicală va decurge preferabil numai din caracterul de urgență al complicațiilor ulceroase(sângerare, Glossary Link stenoză, perforație). În celelalte situații, intervenția chirurgicală va fi cântărită atent luându-se în considerare câteva particularități ale stomacului operat la diabetici: evacuarea gastrică fiind mai rapidă, apar ușor hiperglicemii postprandiale, iar sindromul dumping etse și el posibil. În sfârșit, denutriția cu care se complică uneori stomacul rezecat este de temut la diabetici cu echilibrul metabolic instabil. Există și considerația că uneori diabetul se ameliorează după Glossary Link rezecție, dat fiind existența  ăn mucoasa corpului gastric a unor celule secretante de glucagon, care sunt înlăturate(Wustenberg). Lazaritz preferă la diabeticii cu Glossary Link ulcer intervenții conservatoare(vagotomia).
Boli pancreatice. Pancreatita este de două ori mai frecventă la diabetici(Blumenfeld).
Bell găsește un număr de două ori mai mare de Glossary Link carcinom pancreatic la diabetici față de populația generală. Din experiența Clinicii de diabet, nutriție și bo9li metabolice di București situația inversă este mai importantă în practică: descoperirea unui diabet relativ simplu de echilibrat(cu dietă sau dietă și medicație orală), însoțit de Glossary Link icter, pierdere ponderală  și dureri epigastrice sau lombare, relevă de fapt o tumoare pancreatică care prin invadarea organului duce la un diabet secundar.
Afecțiuni ale membrelor inferioare reprezintă peste 50% din cazurile chirurgicale la diabetici. Piciorul diabetic este rezultatul combinării în anumite grade a trei mari procese patologice:
Infecția.Riscul de Glossary Link infecție este în general mai mare, mai ales prin microtraume la degete, plantă, călcâi. Se pot ușor realiza porți de acces pentru germeni, cu atât mai mult cu cât un grad de polinevrită poate reduce mult capacitatea de percepție dureroasă. Dacă irigația sanguină este bună, vindecarea se oține cu antibiotice și/sau drenaj chirurgical.
Neuropatia diabetică. Complicațiile neuropatice țin în bună măsură de pierderea sensibilității la nivelul picioarelor. Se pot forme indurații caloase care se ulcerează și se pot suprainfecta. Dat fiind absența durerii, leziunea poate progresa în adâncime, înainte de a fi sesizată de pacient. În cazul ăn care leziunea infectată a invadat și osul, intervențiile radicale se impun. Experianța Clinicii de diabet, nutriție și boli metabolice din București acordă un loc important radiografiei pentru stabilirea existenței unei osteomielite și, pe acesată bază, a ditijării atitudinii chirurgicale. În cazurile fără drenaj, dacă circulația este bună, se vor face drenaje și excizii limitate. În cazul unei osteomielite de amputare limitate(transmetatarsiană etc.).
Insuficiența arterială este net mai frecventă la diabetici și repartiția sa aproape egală pe sexe subliniează mecanismul propriu diabetului în instalarea leziunilor. Cu cât factorul arterial are o pondere mai mare în geneza leziunilor, cu atât este mai sumbru prognosticul. În cazurile cu macroangiopatie ce pot prezenta ocluzii(prin plăci de Glossary Link aterom) la nivelul vaselor mari, studiul arteriografic se impune, ca și la nediabetici. Indicațiile în aceste cazuri urmează aceeași logică și proceduri ca la nediabetici(grefe, „bz-pass”-uri etc.). Simpactectomia se utilizează rar, ea nefiind necesară dat fiind existența totdeauna a neuropatiei.
În aprecierea indicației tratamentului chirurgical, un rol principal îl joacă corecta cântărire a următoarelor criterii:
1. Care este factorul predominant: infecția, neuropatia sau arteropatia? În cazul în care factorul arterial este pe primul plan(pulsații absente, indice oscilometric zero sau aproape zero) indicațiile radicale sunt regula( amputația de gambă dacă pulsațiile popliteei sunt bune, sau – mai adesea de coapsă – când popliteea nu pulsează).
2. Care este sediul potrivit pentru intervențiile limitate? Această problemă se pune atunci când factorul vascular este mai puțin important și când trunchiurile arteriale mari sunt palpabile(inclusiv pedioasa și tibiala posterioară). În aceste situații, se va face un corect tratament general(atibiotice și echilibrarea diabetului cu insulină cristalină în trei patru injacții) și local – drenaje, dezarticulații, fără a se conta prea mult pe capacitatea de rezistență.
  Toate aceste intervenții se vor face sub anestezie generală.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top