Spune spa stresului!

Spa este numele unui oras din Belgia. In evul mediu, locuitorii caresufereau din pricina carentelor de vitamine din organism, incercau sa setrateze consumand apa de izvor, care continea fier si alte minerale. De laacest obicei si pana la construirea unor adevarate centre balneoclimaterice nua fost decat o chestiune de timp.

Literal, cuvantul spa ar fi acronimul unor expresii latine, cum este“sanitas per aquas” (sanatate prin intermediul apei), care determina o serieintreaga de procedeuri pentru infrumusetare si mentinere a sanatatii, al carornumitor comun este apa si proprietatile ei benefice.

Baile de aburi
Istoria baii de aburi incepe din perioada Greciei Antice. Asemenea saunei, nunumai ca induce transpiratia si grabeste astfel eliminarea toxinelor, dar estefoarte relaxanta, confera totodata energie si actioneaza din plin asuprafrumusetii corporale.
Temperatura optima pentru actiunea eficienta a baii de aburi ar trebui sa sesitueze undeva intre 43oC-46oC, iar umiditatea sa depaseasca procentul de 100%.Evident ca “ceata” specifica atmosferei nu poate lipsi, iar pentru asta estenevoie de un generator cu sistem precis de control, si de o cabina cu inchiderespeciala, pentru ca aburul sa nu se disipeze.
Stabilirea temperaturii potrivite este esntiala, pentru ca efectele sa seproduca la intensitate maxima. Astfel, baile de aburi pot actiona beneficasupra unor boli: astm bronhic, dureri reumatice, tuse cu expectoratii,insomnie, circulatie sangvina dezechilibrata, tensiune musculara, sensibilitategenerala a pielii.

Exista cateva indicatii, atat in cazul bailor de aburi, cat si pentru sauna, acaror respectare inlesneste aparitia rezultatelor scontate:

- nu se efectueaza mai mult de 2-3 sesiuni ale baii de aburi;

- inainte de prima sesiune sunt recomandate dusurile cu apa calduta;

- timpul efectiv pentru fiecare sesiune variaza intre 15 si 20 de minute, infunctie de sensibilitatea pielii;

- dupa baia de aburi, nu se expune corpul la variatii bruste de temperatura,pentru ca exista riscul unui soc termic;

- utilizeaza un halat plusat cu care sa iti acoperi corpul imediat dupaincheierea baii de aburi si expune-te unui mediu revigorant;

- utilizata in mod corespunzator, baia de aburi este foarte eficienta pentruinlaturarea stresului si acumularea energiei.

Luxul spa la tine acasa

Daca obisnuiesti sa vizitezi diverse tari din Europa si nu numai, stii ca inserviciile marilor hoteluri sunt incluse si cele pentru relaxare de tip spa, incare se folosesc metode si accesorii de ultima ora.
In Maldive, de pilda, se practica Abhayanga, un set complet de masajecorporale, bazat pe indicatiile medicinei Ayurveda.
Uita de traditionala masca faciala. In Toscana exista un tratament exfoliant,al carui principal element este acidul salicilic. Rezultatul esteatenuarea vizibila a ridurilor si a altor probleme cu care se confrunta pieleata. Traditionalul namol este de asemenea inlocuit cu trei varianteimbunatatite: stimulant, pentru picioare umflate; tonifiant, cuuleiuri esentiale, pentru tonifierea corpului; anticelulitic, pentrureducerea tesutului adipos.
In Thailanda, barbatii se pot bucura de senzatiile unor tratamente spa, fiepentru corp (masaje cu uleiuri si exfolieri cu ajutorul unor pietre poncespeciale), fie numai pentru maini si picioare (ingrijirea unghiilor, activareacirculatiei).
Ce faci, insa, daca nu ai ocazia sa caltoresti si sa te bucuri de toate acestefacilitati? E simplu: cand toata lumea incearca sa scape de traditionala cada,sub pretextul ca dusul suspendat si cabina din sticla, pentru o persoana, suntla moda, ar fi bine ca tu sa iti achizitionezi cu incredere o astfel de“antichitate”. Cada a fost si va ramane fara indoiala un loc confortabil, maicu seama cand vine vorba despre un ritual ca la carte pentru relaxare.

Iata ce poti face:

Umple cada cu apa pana la jumatate si adauga cativa stropi de ulei parfumat,pentru baie. Uleiurile esentiale aromate sunt cele mai potrivite. Insa, avandin vedere concentratia lor ridicata, trebuie utilizate cu masura. Poti foloside asemenea amestecuri uscate, formate din materiale parfumate asezate impreunaatat pentru aspect, cat si pentru parfum.

Amestecurile personalizate se creeaza folosind radacini, seminte, petale situlpini ale plantelor, peste care se adauga agenti cu rol de fixare aparfumului. Santalul, trandafirul si rozmarinul sunt cateva dintre cele mairenumite plante cu rol afrodisiac.

Lumanarile sau betisoarele parfumate, impreuna cu spumantele pentru baie, suntsi ele incluse in topul “accesoriilor” pentru baia relaxanta. Aromoterapia estecu atat mai indicata, cu cat sezonul rece se impune tot mai mult. Este unmoment potrivit pentru a experimenta senzatiile induse de uleiurile eterice.Aromele lor de citrice, rasinoase sau mirodenii sunt menite sa inlature stresulsi sa detensioneze organismul.

Nu iti supune corpul unor proceduri complexe, daca asta inseamna sa ii incalcilimitele de suportabilitate.

Foloseste uleiuri naturale pentru masaje (cocos) si renunta la cele minerale,care sunt bazate pe petrolium, o substanta cu efecte nocive.
Improspateaza mediul in care iti petreci cea mai mare parte a timpului, cuajutorul plantelor de interior.

Alege lumanari parfumate pe baza de uleiuri vegetale sau ceara de albine, inlocul celor din parafina.

Consuma multa apa filtrata.

Cumpara produse nontoxice pentru ingrijirea corpului si opteaza pentru aromelenaturale.

Urmeaza o dieta variata, dar organizata.

De-a lungul timpului, metodele pentru infrumusetarea corporala s-audiversificat si s-au constituit intr-un adevarat trend. Tratamentele spa senumara incontestabil printre ele si ofera rezultate numai daca sunt utilizatein mod corespunzator. Pe langa faptul ca propun si procedeuri concrete, elepresupun in general un stil de viata sanatos. Organizarea eficienta a timpului,a spatiului, stabilirea prioritatilor si acordarea timpului necesar proprieiingrijiri sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii.

Un articol de Alina Boicu
Sursa: kudika.ro

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top