Misterul amplasarii  Feng-shui

Unii spun ca Bruce Lee a murit, in 1973, pentru ca locuia intr-o casa cughinion din cartierul Kowloon, Hong Kong. Constient de existenta unei fortenegative, Lee ar fi incercat sa o anihileze instaland opt oglinzi in fata usiide la intrare.

Cand o furtuna a distrus oglinzile, casa a ramas fara protectie, iar maestrulde kung fu a murit la scurt timp dupa aceea. Esenta geomantiei consta inefortul de a face fata unor asemenea influente nefaste si de a le incuraja pecele pozitive – peisagism mistic bazat pe o straveche filosofie chinezeasca.
Potrivit vechii arte chinezesti, spatiul terestru nu este altceva decatreflexia celestului. Cand construiesc o cladire, planteaza un copac sau aleg unloc pentru inmormantare, adeptii artei subtile a amplasarii respecta regulilearmoniei dintre fortele universului.
In viziunea Feng-shui, muntii si dealurile sunt reprezentate sub forma unordragoni, ca simbol al semnului chinezesc “yin”, iar imaginea colinelor si availor sta sub semnul tigrului, interpretand forta de contrabalans “yang”.
Numele chinezesc al geomantiei, Feng-shui, se traduce literal prin “vant siapa”. Ca si cum omul nu pare a fi altceva decat un punct de convergenta alfortelor naturii, Feng-shui desemneaza armonizarea deplina a trei elemente:Cer, Pamant si Om.
Indiviziiisi pot transcede limitele traind in armonie cu natura – prin a carei forta isipot reprezenta Fiinta Suprema – si echilibrand principiile opuse yin si yang.Toate acestea se regasesc sub simbolul Ch’i, “suflul cosmic de bun augur”.Dezechilibrul se manifesta sub forma Sha Ch’i-ului, “suflul cosmic de rauaugur”.
Pentru stabilirea armoniei, geomantii respecta reguli foarte precise deamplasare a obiectelor: spre nordul si in spatele oricarei constrictii trebuiesa se afle munti sau dealuri, iar catre sud o priveliste care sa contina apacurgatoare sau marea.

Facts:

- Orasul Interzis din inima Beijingului a fost construit conform prncipiilorFeng-shui: imparatii stateau pe tronul dragonului indreptat catre sud, primindastfel energia Ch’i;
- Dragonii de pe acoperisurile constructiilor, element principal alarhitecturii chinezesti, simbolizeaza puterea zeilor si sunt un mijloc eficientde indepartare a fortelor negative: tigrul alb este protectorul legendar albinelui, de aceea este intotdeauna alaturat dragonului;
- Culorile au de asemenea o semnificatie si un efect bine determinate: rosulexprima principiul activ “yang”, simbol al vietii si al sinceritatii; galbenul,considerat candva culoare imperiala, simbolizeaza Pamantul si estereprezentantul fortei pasive “yin”
(folosit la inmormantari si pentru ornamentarea talismanelor); verdelesemnifica tineretea, dezvoltarea si viata indelungata; albul este semnulpuritatii, al penitentei si al doliului (este considerat element negativ, deaceea nu se foloseste pe suprafete mari, cum ar fi peretii caselor).
- Insula Hong Kong a fost denumita “Stanca golasa” de catre chinezi, pentru cain Antichitate se credea ca are Feng-shui rau – devenise fief al piratilorasiatici. Lucrurile nu s-au schimbat nici dupa 1842, cand a fost preluata debritanici; dimpotriva, s-a degradat si mai mult. Abia in secolul al XX-lea,cand centrul comercial s-a mutat in mijlocul insulei (in fata avea apa, iar inspate era sustinut de munti) orasul a inceput sa prospere.
- Desi guvernul comunist chinez a descurajat practicarea acestei arte,Feng-shui s-a raspandit in Japonia, in sud-estul Asiei si, mai tarziu, si inalte parti ale lumii.

Copacul de buzunar si dialogul florilor despre viata

Ikebana

Pentru japonezi natura este sacra. In arta aranjatul florilor, europeniiprefera cantitatea: cu cat mai multe flori, cu atat mai bine. La japonezilucrurile stau altfel: ikebana, arta aranjamentelor florale, nu se practicapentru a crea impresie, ci are o semnificatie precisa, fiind structurata pecele trei axe: om, pamant, cer, pe care se inscriu pozitiile tijelor.

Bonsai

Europa si America sunt spatii unde au aparut si s-au promovat in fortapublicitatea si consumul la comanda. Goana dupa senzational si, in proces,alterarea unor notiuni traditionale, a impus formula fericirii ca obligatie,bazata mai mult pe principiul desacralizarii, al camuflarii tot mai accentuatea elementelor naturale, esentiale. Japonezii au ramas in mare parte indiferentila partea nefasta a influentei mercantilismului generalizat, ramanand aproapede cadrul natural, fie el si in miniatura.

Tehnica

...bonsai-ului pare a fi incercarea de a cuprinde intreaga natura intr-o palma.Un puiet este tinut intr-un ghiveci mic, udat putin si contorsionat cu ajutorulunor sarme subtiri, pentru a crea senzatia unui copac vechi de 200 de ani…rareori mai inalt de 50 de cm.


Un articol de Alina Boicu

Sursa: kudika.ro


O să te intereseze și: « Stiinta vietii Spune spa stresului! »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top