Stiinta vietii

Fie ca auzim de Tantra, Ayurveda, Feng-shui si alte asemenea “solutiisalvatoare”, masura propriilor initiative sau optiuni si-o gaseste fiecare, infunctie de spatiul cultural in care isi formuleaza o serie de principii.
A te informa pur si simplu in legatura cu elementele altor culturi si a telimita la aprecierea
teoretica a ceea ce formeaza sistemele lor ideatice,evident ca nu poate fi decat un demers constructiv. A incerca insa adaptareaacestor elemente, propriilor principii, inseamna din start anularea lor.
Orice notiune desprinsa din contextul formarii sale, isi pierde valoarea reala.Cum imi place mie sa spun… ar fi ca si cum, dintr-o data, am renunta la ideeade Dumnezeu si am incepe sa il veneram pe Buddha. Inocularea unui conceptintr-un sistem care nu poate dispune de mijloacele adoptarii sale, nasteinevitabil si o serie de lacune care distrug autenticitatea acestuia. Cati nusunt cei care vorbesc despre Feng-shui ca si cum chiar ar sti despre cevorbesc? Sau, mai bine zis, cati nu vorbesc despre asta doar pentru ca “sunaexotic”?
Acestea fiind spuse, subiectul “Feng-shui” deja consumat, voi trasa succintcateva trasaturi de baza ale medicinei alternative Ayurveda, un cumul de ideiformulate pe baza preocuparii omului de a trai sanatos.
Literal, Ayurveda se traduce drept “stiinta vietii” si provine din sanscrita(“ayu” – viata; “veda” – cunoastere). Conform principiului sau de baza, omuleste capabil sa detina in intregime controlul asupra propriei existente, decisi a vindecarii sale.
Modul de viata ayurvedic poate fi adoptat in masura in care fiecare ajunge laconstiinta de sine, la descoperirea purei naturi umane, subiectul fiinddeopotriva cel care actioneaza si suporta consecintele. Ayurveda recunoastecele trei elemente existentiale care guverneaza procesul cresterii (anabolism),al mentinerii (metabolism) si al descompunerii (catabolism) si a carorinteractiune formeaza tot ce exista in univers.
Denumite Vata (spatiu si aer), Pitta (foc) si Kapha (apa si pamant), acesteelemente exemplifica trei tipuri de energii, care actioneaza la toatenivelurile in jurul nostru. Desi influenteaza corpul uman, unul dintre aspectedomina, fiind considerat specificul fiecaruia.
Sanatatea ta, te priveste! In functie de asta, scopul Ayurvedei este mentinereastarii de bine, pentru care propune circa 500 de substante (minerale si ierburicu proprietati curative), a caror utilizare corespunzatoare le poate demonstraeficacitatea.
Astazi, cele mai raspandite tratamente de acest tip includ recomandari inprivinta formarii unor programe de dieta, a aplicarii masajelor si aintrebuintarii diverselor substante cu efecte benefice. Toate in incercarea dea stabili o armonie trupeasca sau intre corp si psihic.
Traditia Ayurvedei s-a dezvoltat in India, a depasit granitele acesteia, s-areformulat, s-a adaptat si s-a mentinut secole de-a randul, organizandu-se totmai mult odata cu fiecare tentativa a omului de a-si intelege cat mai binerolul in circuitul universal.
Desi, etern captiv al conditiei sale efemere, libertatea gandului este cea careii da senzatia salvarii din neantul necunoasterii, cea care il impulsineaza sacaute solutii in lupta cu timpul si sa traiasca vesnic prin firul continuu alistoriei.

Un articol de Alina Boicu
Sursa: kudika.ro

1 comentariu

  • duduta
    duduta Luni, 29 Septembrie 2008 17:32 Link

    excelent!

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top