Cinematerapia

sfaturimedicale.roÎn loc de pilule, un psihoterapeut britanic le recomandă pacienților săi tratamentul cu filme artistice.
Psihoterapeutul britanic Bernie Wooder este autorul unei metode originale de tratare a problemelor emoționale, recomandându-le pacienților săi să se uite cât mai mult la anumite filme artistice și, oricât de neverosimil ar părea, metoda sa dă rezultat, de aproape zece ani, relatează în ediția sa de joi publicația britanică The Independent.
Metoda terapeutică a lui Wooder, respinsă cândva ca o erezie de lumea științifică, a fost împrumutată și de alți specialiști din domeniul consultațiilor psihologice. În urmă cu trei ani, el a început să predea un curs de terapie prin cinema la Guy's Hospital din Londra, iar anul trecut Colegiul Regal în domeniul psihiatriei din Marea Britanie a catalogat metoda sa drept un ”excelent sprijin” în consultarea pacienților.
Metoda Wooder ajută la rezolvarea multor probleme. De exemplu, dacă omul are probleme legate de o motivație în viață, metoda Wooder recomandă în acest caz ”mixtura” din ”Rocky” și ”Lawrence al Arabiei ”. Starea de lehamite poate fi combătută cu o ”porție sănătoasă” de ”Don Juan DeMarco”, remediu administrat obligatoriu înainte de somn.
Fiind din copilărie un cinefil pasionat, Wooder a reușit să descopere binefacerile filmului pentru sănătatea mentală abia în urmă cu 15 ani. În timpul unei ședințe terapeutice, i-a venit în minte un film despre emoțiile încâlcite, pe care pacienta sa nu reușea nicidecum să le descrie. Femeia suferea din cauza trădării partenerului. În timp ce ea vorbea, medicul și-a adus aminte de filmul "On the Waterfront". În scena care îi venise în cap lui Wooder, personajul interpretat de Marlon Brando descoperă că fratele său pentru care făcuse un adevărat cult, nu era chiar așa de onest precum îl credea el. Trăirea care se putea citi pe chipul actorului în momentul descoperirii adevărului era aceeași cu trăirea pacientei sale. Imediat s-a gândit s-o sfătuiască să mai vadă o dată filmul și, de atunci, ea nu a mai călcat niciodată pragul cabinetului său.
La nivelul profund, cinematerapia presupune ca în timpul vizionării filmului spectatorul să vorbească despre subiectul acestuia, despre anumite momente care îl impresionează, să asculte mai atent coloana sonoră a peliculei și să fie atent la expresia chipurilor personajelor. Uneori însă, vizionarea unui film poate remonta psihicul fără să aibă loc vreo discuție.
Printre pacienții tratați de Wooder cu ajutorul filmelor se numără un om de afaceri, care a ajuns din simplu slujbaș la poziția de președinte al consiliului director al companiei unde era angajat după ce a vizionat o perioadă îndelungată,  în fiecare seară, filmul ”Rocky”, o clientă care se roagă la filmul ”The Remains of the Day", ca la o icoană, pentru că a făcut-o să înțeleagă ceea ce ar putea deveni în viitor dacă nu-și va schimba urgent modul de viață; un preot, care și-a luat lumea în cap după ce filmul ”One Flew Over the Cuckoo's Nest” a scos la iveală propria teamă de a nimeri în cleștele unui sistem rigid.
Wooder susține că pelicula Brokeback Mountain, pe lângă faptul că a câștigat recent trei Oscaruri, a devenit repede cel mai bun remediu într-o serie de neplăceri de ordin psihic. Unele paciente ale lui Wooder au declarat că filmul le-a făcut să înțeleagă că decepția pe care au simțit-o își are originea în lipsa unor sentimente adevărate și profunde, precum iubirea și apropierea dintre cei doi cowboys - protagoniștii filmului. Pelicula este recomandată de Wooder și pentru ameliorarea comunicării între doi parteneri care s-au certat.
Natalya Joseph, 48 de ani, a recurs la serviciile terapeutului în momentul în care căsnicia sa se ducea de râpă, fiind cuprinsă de panică în legătură cu faptul că ar putea muri de cancer, ca și prima soție a bărbatului său. Relațiile cu rudele acestuia nu erau nici ele bune. Wooder i-a recomandat femeii să vadă filmul ”Rebecca”, versiunea din anul 1940, în care personajul feminin, Mrs De Winter, are un sentiment de inferioritate, datorită unui concurs de împrejurări, față de prima soție defunctă, Rebecca, a soțului ei. Wooder i-a recomandat să vizioneze filmul împreună cu soțul său și să-i atragă atenția la scenele care i se vor părea mai importante. După aplicarea ”tratamentului” soțul lui Natalya și-a dat seama că mama sa îi umilește soția, prin comparație cu prima lui nevastă și a luat imediat măsuri: s-au mutat singuri.
În opinia terapetului Wooder, fiecare detaliu contează și merită să fie discutat într-un film care găsește ecou în sufletul pacientului, amintindu-i de experiența sa trecută sau atunci când se confundă cu personajul central.
Iată câteva recomandări făcute de doctorul Wooder în anumite cazuri:
          1. Lipsa de voință
          Recomandare -  ” Iron Will ”, ”Lawrence of Arabia ”, ”Rocky”.
          2. Necaz, pierderea omului drag, inimă frântă
          Recomandare -  ”Truly Madly Deeply”, ”Ghost”, ”Great Expectations”.
          3. Datorii
          Recomandare - ”The Money Pit”.
          4. Sentiment de insecuritate
          Recomandare - ”Shirley Valentine”, ”Muriel's Wedding”.
          5.Plictiseală
          Recomandare - ” Educating Rita”
          6. Criză în relații
          Recomandare - ”Before Sunrise”, ”Before Sunset”.
          7. Relație extraconjugală
          Recomandare - ”The Bridges of Madison County”.
O să te intereseze și: « Urinoterapia Terapia prin masaj »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top