Meningita

Meningita reprezintă inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Cele mai multe cazuri de Glossary Link meningită sunt determinate de o Glossary Link infecție virală, dar și infecțiile bacteriene și fungice pot duce la meningită.

Introducere

Cuvantul "meningită" vine de la cuvantul latin MENINGA și cuvantul grecesc MENIX, cu sens de "membrană". Sufixul "itis" vine de la cuvantul grecesc ITIS care inseamnă " inflamație a ".

Meningele este numele colectiv dat pentru cele trei membrane:  dura mater sau meningele tare și arahnoida și pia mater, care formează meningele moale. Funcția principală a meningelui, alături de lichidul cefalorahidian este de a proteja sistemul nervos central.

Cele mai multe cazuri de meningită sunt determinate de o infecție virală, dar , de asemenea și infecțiile bacteriene și fungice, pot duce la meningită. În funcție de cauza infecției, meningita se poate trata acasă, în câteva săptămâni,  sau poate pune viața în pericol necesitând spitalizare și tratament de urgență cu Glossary Link antibiotic.

Simptome

Meningita tinde să prezinte simptome similare septicemiei. Ea nu este întotdeauna ușor de recunoscut. În multe cazuri, meningita poate  evolua fără nici un simptom sesizabil. În stadiile incipiente, simptomele pot fi similare cu cele ale gripei. Cu toate acestea, starea persoanelor cu meningită se poate agrava foarte tare, doar în cateva ore, de aceea este important să se cunoască semnele și simptomele acestei afecțiuni. Primele simptome de meningită, în linii mari, includ:
  -  vărsături
  -  greață
  -  rigiditate cervicală
  -  dureri musculare
 -   temperatură mare ( febră )
 -   durere de cap
 -   mâini și picioare reci
 -  erupție care nu se decolorează sub presiune. Această erupție cutanată ar putea începe cu câteva pete mici, în orice parte a corpului, răspândindu-se apoi rapid și având aspect de vânătăi proaspete. Acest lucru are loc deoarece sângele se scurge în țesutul de sub piele. Erupțiile cutanate sau petele se pot estompa inițial după care pot reveni.

Alte simptome prezente mai ales la copii:
 -  torticolis
 -  iInflamarea fontanelei la copii sub 6 luni
-  dureri severe de spate și articulații
-  somnolență sau confuzie
Glossary Link cefalee accentuată de mișcarea capului
Glossary Link fotofobie
-  mâini și picioare reci
-  frisoane
-  respirație rapidă
-  pete roșii sau purpurii care nu se decolorează sub presiune.

Impact

•    10-12% din cazurile de meningită în țările industrializate sunt fatale.
•    20% dintre supraviețuitorii meningită suferă consecințe pe termen lung, cum ar fi leziuni cerebrale, boli de rinichi,pierderea auzului  sau amputarea membrelor.
•    70% dintre pacienții cu meningită au vârsta sub 5 ani sau peste 60 de ani.
•    În SUA meningita bacteriană afectează aproximativ 3/100.000 de persoane anual, iar meningita virală afectează aproximativ 10/100.000 de persoane anual.
•    În România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50%, cei mai afectați fiind copiii cu vârste de până la 5 ani, cu o incidență de 15 cazuri la 100.000 de locuitori într-un an.

Cauze

Meningita este, în general, cauzată de o infecție de virusuri, bacterii, fungi, paraziți sau anumite microorganisme. Anumite defecte anatomice sau un sistem imunitar slăbit poate fi cauza meningitei bacteriene recurente. În majoritatea îmbolnăvirilor cauza este un Glossary Link virus. Cu toate acestea, există și situații de meningită non-infecțioasă.

Meningita virală
Deși meningita virală este cea mai des întâlnită, ea este arareori o infecție gravă, putând fi cauzată de o serie de virusuri diferite, cum ar fi virusurile transmise de țânțari. Nu există un tratament specific pentru acest tip de meningită. În marea majoritate a cazurilor boala se rezolvă într-o săptămână fără complicații.

Meningita bacteriană
Meningita bacteriană este, în general, o infecție gravă. Aceasta este cauzată de trei tipuri de bacterii:Haemophilus influenzae tip b, Neisseria meningitidis și Streptococcus pneumoniae bacterii. Meningita cauzată de Neisseria meningitides este cunoscută sub numele de meningită meningococică, în timp ce meningita cauzată de Streptococcus pneumoniae este cunoscută sub numele de meningită pneumococică. Răspândirea bolii se face atunci când se vine în contact cu secrețiile din nas sau gât ale unei persoane care este infectată.
În urmă cu douăzeci de ani Hib a fost cauza principală de meningită bacteriană, dar nu mai este în prezent, datorită vaccinuri noi, care sunt administrate în mod obișnuit la copii.

Meningita bacteriana la nou-născuți și copiii prematuri
Un anumit tip de streptococi, din grupul B de streptococi,  trăiește în mod obișnuit în Glossary Link vagin și poate fi o cauză comună de meningită printre copii prematuri și nou-născuți, în prima săptămână de viață. Escherichia coli, care populează tractul digestiv, poate provoca, de asemenea, meningită, printre nou-nascuți. Meningita care apare în timpul epidemiilor poate afecta nou-nascuți, Listeria monocytogenes fiind cea mai frecventă.

Meningita bacteriană la copii sub 5 ani
Copiii cu vârsta mai mică de cinci ani, în țările în care copiii nu sunt vaccinați, se infectează cu Haemophilus influenzae tip B.

Meningita bacteriană la copii mai mari
Copiii mai mari, în general, fac meningită ca urmare a îmbolnăvirii cu Neisseria meningitidis și Streptococcus pneumoniae (serotipurile 6, 9, 14, 18 și 23).

Meningita bacteriană la adulți
Aproximativ 80% din totalul îmbolnăvirilor de meningită la adulți sunt cauzate de N. meningitidis și S. pneumoniae. Persoanele de peste 50 de ani au un risc crescut de meningită cauzată de L. monocytogenes.

Meningita bacterienă la persoane cu un sistem imunitar slab
Persoanele cu un sistem imunitar slab au, de asemenea, un risc mai mare de infecție cu stafilococi și Pseudomonas.

Meningita și infecții ale urechii  
Rar, otita medie, mastoidită, sau o infecție la cap sau în zona gâtului poate duce la meningită. Persoanele care au primit un implant cohlear, prezintă un risc mai mare de a dezvolta meningita pneumococică.
În țările în care meningita tuberculoasă este des întâlnită, există o incidență mai mare de meningită cauzată de Mycobacterium tuberculosis.

Defecte anatomice sau tulburări ale sistemului imunitar
Defecte anatomice fie congenitale sau dobândite pot fi legate de meningitele bacteriene recurente. Un defect anatomic ar putea permite virușilor să pătrundă, din afară, în sistemul nervos. Cel mai comun defect anatomic care duce la meningită este fractura de Glossary Link craniu, mai ales atunci când se produce o ruptură la baza creierului sau se extinde spre sinusuri și piramida petroasă.

59% din cazurile de meningită recurentă sunt cauzate de defecte anatomice, în timp ce 36% sunt cauzate de un sistem imunitar slabit.

Diagnostic

Medicul de familie sau medicul pediatru poate diagnostica meningita pe baza istoricului medical, a examinării fizice și altor teste. În timpul examinării, medicul va verifica semnele de infecție din zona capului, urechilor, gâtului și pielea de-a lungul coloanei vertebrale. De asemenea pacientul va fi supus următoarelor teste de diagnosticare:

Culturi de sânge. Sângele prelevat, va fi trimis la un laborator și plasat într-un vas special pentru a vedea dacă acesta crește microorganisme, în special bacterii. Un eșantion poate fi, de asemenea, plasat pe un diapozitiv la care se adaugă pete (pata Gram), apoi examinat la microscop pentru bacterii.

Tomografie computerizată (CT) sau RMN - ul  pot funiza imagini ale capului și pieptului, evidențiind umflături sau zone inflamate. Aceste teste pot ajuta, de asemenea, medicul să depisteze și alte zone ale corpului inflamate care pot fi asociate cu meningita.

Puncția lombară. Diagnosticul definitiv al meningitei necesită analiza lichidului cefalorahidian,  colectat printr-o procedură cunoscută sub numele de puncție lombară. La persoanele cu meningită, lichidul cefalorahidian prezintă adesea un nivel scăzut de zahăr (glucoză), împreună cu o concentrație mare de celule albe din sânge și nivel crescut de proteine.

Analiza lichidului cefalorahidian poate ajuta, de asemenea, medicul să identifice cu exactitate bacteria care cauzează boala. Dacă medicul suspectează meningită virală, el poate comanda un test ADN de bază, cum ar fi reacția în lanț a polimerazei (PCR) sau un test pentru verificarea anticorpilor împotriva unor viruși, pentru a verifica anumite cauze de meningită. Acest lucru ajută pentru stabilirea unui tratament adecvat și a prognosticului.

O metodă alternativă de diagnostic ar putea fi și:
•    Apăsați un pahar, cu fermitate, pe suprafața pielii care prezintă erupții cutanate.
•   În cazul în care erupția dispare și își pierde culoarea sub presiune, nu este o erupție cutanată datorată meningitei.
•    În cazul în care nu se schimbă culoarea, trebuie contactat imediat un medic.

Tratament

Tratamentul meningitei va depinde în general de patru factori principali:
•    vârsta pacientului
•    gravitatea infecției
•    ce microorganism a cauzat infecția
•    ce alte afecțiuni medicale sunt prezente.

Meningita virală se tratează destul de repede și, de obicei, nu are nevoie de nici un tratament medical. Dacă simptomele persistă și după două săptămâni, trebuie consultat medicul din nou.

Tratamentul de meningită severă, care este aproape întotdeauna bacteriană (dar poate fi și virală), necesită spitalizare, și include:
Antibiotice - de obicei, administrate intravenos
Corticosteroizi - dacă meningita pacientului este cauza măririi presiunii la nivelul creierului, corticosteroizii, cum ar fi dexametazona, poate fi administrată la adulți și copii.

Acetaminofen ( Glossary Link paracetamol) - eficient în scăderea temperaturii. Alte metode pentru reducerea febrei pacientului pot include ștergerea cu un burete de baie rece, tampoane de răcire, administrarea orală de lichide și o bună ventilație în cameră.

Anticonvulsive - în cazul în care pacientul are crize de Glossary Link convulsii, i se vor anticonvulsivante, cum ar fi fenobarbital sau Dilantin.

Terapia cu oxigen - în cazul în care pacientul are dificultăți de respirație, se va folosi terapia cu oxigen. Acest lucru poate implica o mască de față sau o canulă nazală. În cazurile mai severe un tub poate fi inserat în trahee prin gură.

Deshidratarea - deshidratarea este des întâlnită la pacienții cu meningită. În cazul în care un pacient cu meningită este deshidratat el poate face complicații grave. Este extreme de important  ca el să primească cantități adecvate de lichide. În cazul în care pacientul are vărsături sau nu  poate bea lichide, i se pot administra intravenos.

Analize de sânge - măsurarea glicemiei și a sodiului din sânge, precum și a altor substanțe chimice vitale ale corpului, sunt foarte necesare.

Sedativele - acestea sunt date în cazul în care pacientul este iritabil sau agitat.

În cazul în care meningita este severă, pacientul poate fi plasat într-o unitate de terapie intensivă.

Alimentație/Stil de viațã

Meningita este de obicei rezultatul unei infecții contagioase. Bacteriile comune sau virușii care pot provoca meningita, se pot răspândi prin tuse, strănut, sărut sau folosirea în comun a  veselei de bucătărie,  periuței de dinți sau a unei țigări. Riscul este cresc, de asemenea, în cazul în care se locuiește sau se lucreză împreună cu cineva care este bolnav.
Următoarele indicații pot ajuta la prevenirea meningitei:
Spălați-vă mâinile de câte ori este nevoie. Prin spălarea mâinilor se evită expunerea la agenți infecțioși. Învățați-vă copiii să se spele pe maini de multe ori, mai ales înainte de a mânca și după folosirea toaletei, după petrecerea timpului într-un loc public aglomerat sau mângâitul  animalelor. Important ca spălatul pe mâini să se facă în mod energic, acoperind atât partea din față cât și din spate a fiecărei mâini cu săpun și apoi clătind bine sub jetul de apă.
Adoptați reguli stricte de igienă. Nu împărtășiți băuturile, alimentele, paiele de băut, ustensilele de mâncat, balsamurile de buze sau periuțele de dinți cu oricine altcineva.
Păstrați-vă organismul într-o stare bună de sănătate. Mențineți-vă sistemul imunitar în parametric normali, printr-o odihnă suficientă, exerciții fizice regulate și o alimentație sănătoasă, bogată în fructe proaspete, legume și cereale integrale.
Acoperiți-vă gura. Când aveți nevoie să tușiți sau strănutați, asigurați-vă că aveți cu ce acoperi gura și nasul.
Dacă sunteți însărcinată, aveți grijă la alimente. Reduceți riscul de listerioză dacă sunteți gravidă, gătind carne la temperature înaltă, precum și evitând brânzeturile moi din lapte nepasteurizat, inclusiv feta. Nu mâncați aceste tipuri de brânzeturi, cu excepția cazului în care sunt etichetate în mod clar că acestea au fost făcute cu lapte pasteurizat.
Vaccinările

Unele forme de meningite bacteriene pot fi prevenite cu următoarele vaccinuri:
Haemophilus influenzae tip b (Hib). Copiii primesc în mod curent acest vaccin, ca parte a programului recomandat de vaccinuri, cu începere de la aproximativ 2 luni. Vaccinul este, de asemenea, recomandat pentru unii adulți, inclusiv a celor care au siclemie sau Glossary Link SIDA și cei care nu au o splină.
Vaccin pneumococic conjugat (PCV7). Acest vaccin, face parte din programul obișnuit de imunizare pentru copiii mai mici de doi ani. În plus, este recomandat pentru copii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, care sunt la risc ridicat de boli pneumococice, inclusiv a copiilor care au boli cardiace cronice, boli pulmonare sau Glossary Link cancer.
Haemophilus influenzae tip b și Neisseria meningitidis serogrupuri C și vaccin Y (Hib-MenCY). Acest vaccin este recomandat pentru copiii mai mici de 19 luni, dar nu mai mici de 6 săptămâni, care au un risc ridicat de boală meningococică. Vaccinul este administrat în patru doze, la vârsta de 2 luni, 4 luni, 6 luni, și între vârstele 12 luni și 15 luni.
Vaccinul pneumococic polizaharidic (PPSV). Copiii mai mari și adulții care au nevoie de protecție împotriva bacteriilor pneumococice poate primi acest vaccin. El este  recomandat și pentru toți adulții cu vârsta peste 65 de ani, pentru adulții tineri și pentru copiii care au un sistem imunitar slab sau boli cronice, cum ar fi boli de inimă, diabet sau Glossary Link anemie sau pentru cei care nu au splină.
Vaccin conjugat meningococic (MCV4). Acest vaccin poate fi administrat la copiii mai mici, care sunt la risc ridicat de meningită bacteriană sau care au intrat în contact cu o persoană bolnavă. Este aprobat pentru utilizarea la copii sub 9 luni. Este, de asemenea, utilizat pentru vaccinarea persoanelor sănătoase care au fost expuse unui focar, dar nu au fost vaccinate anterior.Bibliografie

www.webmd.com

 

Ultima modificareMiercuri, 30 Iulie 2014 09:15
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top