Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune a  mâinii și a brațulului care provoacă amorțeală, furnicături și alte simptome, cauzat de compresia  nervului median, în interiorul tunelului carpian al încheieturii mâinii.

Introducere

O multitudine de factori pot contribui la sindromul de tunel carpian, inclusiv anatomia încheieturii mâinii, anumite probleme de sănătate care stau la bază și, eventual, modalitățile defectuoase de utilizare ale mâinii.

Legat de oase și ligamente, tunelul carpian este un pasaj îngust situat între încheietura pumnului și palma delimitată de oasele carpiene și ligamentul carpian. Acest tunel protejează un nerv principal al mâinii (nervul median) și cele nouă tendoane ale unor mușchi ,care coordonează contracția mușchilor palmei și a primelor 4 degete ( degetul mare, arătător, mijlociu și inelar).

Compresia  nervului produce amorțeală, furnicături și, în cele din urmă, slăbiciune musculară. Din fericire, pentru cei mai mulți oameni care dezvoltă sindromul de tunel carpian, există tratamente adecvate, care ameliorează simptomele de furnicături și amorțeli și restabilesc încheietura mâinii și funcționalitatea ei.


Simptome

Sindromul de tunel carpian debutează treptat, prin apariția unor senzații de  amorțeală sau furnicături în degetul mare, arătător și degetul mijlociu, care vin și pleacă, producând o stare de disconfort la nivelul încheieturii mâinii.

Simptomele cele mai frecvente ale sindromul de tunel carpian sunt:
Furnicături sau amorțeală. Este posibil să apară senzații de furnicături și amorțeli în degetele de la mână, mai ales la degetul mare, arătător, degetul mijlociu sau inelar, dar nu la degetul mic. Această senzație apare de multe ori în timpul unor activități obișnuite, cum ar fi  în timp ce se ține în mână volanul, telefonul sau un ziar, și mai ales la trezirea din somn. Senzația se poate extinde la încheietura mâinii și mai  sus în braț.

Mulți pacienți folosesc gestul de a "scutura" mâinile, pentru a încerca ameliorarea simptomelor de care suferă. În timp, boala evoluează, senzația de amorțeală   devenind permanentă.

Slăbiciune musculară. Un alt simptom care poate apărea este cel de slăbiciune musculară. Din această cauză persoanele afectate prezintă  tendința de a scăpa  obiectele din mână.

Aceste semne, frecvent bilaterale, au recrudescenţă nocturnă, generatoare uneori de insomnii. Ele se poate exacerba în timpul exercitării unor meserii (cusut, tricotat, ţesut).

Impact

O serie de factori pot fi asociați cu sindromul de tunel carpian. Deși ele însele nu pot provoca sindromul de tunel carpian, ele pot crește șansele de a dezvolta sindromul sau de a agrava deteriorarea nervului median. Acești factori pot fi:
Factori anatomici. O fractură la încheietura mâinii sau o leziune care modifică spațiul din tunelul carpian, poate crea o presiune din exterior asupra nervului median.
Persoanele cu tuneluri carpiene de dimensiuni mai mici pot fi mai susceptibile de a avea sindromul de tunel carpian.
Sexul. Sindromul de tunel carpian este, în general, mai frecvent la femei, deoarece zona tunelului carpian este relativ mai mică decât la bărbați.
Femeile care au sindromul de tunel carpian poate avea, de asemenea, tunele carpiene de dimensiuni mai mici decât femeile care nu suferă de această afecțiune.
Afecțiuni nervoase. Unele boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, cresc riscul de lezare a nervilor, inclusiv leziuni ale nervul median.
Stări inflamatorii. Boli care sunt caracterizate prin inflamatie, cum ar fi artrita reumatoida, pot afecta tendoanele de la încheietura mâinii, exercitând presiune asupra nervului median.
Modificari în echilibrul de fluide corporale. Retenția de lichide, frecventă în timpul sarcinii sau menopauzei, pot crește presiunea în tunelul carpian, iritând nervul median. Sindromul de tunel carpian asociat cu sarcina se vindecă, în general, de la sine, după naștere.
Alte afecțiuni medicale. Anumite afecțiuni stări medicale, cum ar fi menopauza, obezitatea, afecțiuni tiroidiene și insuficiență renală, poate crește șansele de  sindromul de tunel carpian.
Factori legați de activitatea de la locul de muncă. Este posibil ca munca cu echipamente sau instrumente care vibrează sau pe o linie de asamblare care necesită flexare prelungită sau repetată a încheieturii mâinii, poate crea o presiune nocivă asupra nervului median și agrava leziuni  existente ale nervilor.
Cu toate acestea, dovezile științifice referitoare la acești factori sunt contradictorii nestabilindu-se drept cauze directe ale sindromului de tunel carpian.
Mai multe studii au evaluat  existența unei asocieri între utilizarea calculatorului și sindromul de tunel carpian. Cu toate acestea, nu a fost suficiente dovezi consistente pentru a sprijini ideea că utilizarea pe scară largă a calculatorului este un factor de risc pentru sindromul de tunel carpian, deși utilizarea lui poate provoca o altă formă de dureri de mână

Cauze

Sindromul de tunel carpian apare ca fiind rezultatul compresiei  nervului median la nivelul articulației pumnului.  În general, tot ceea ce micșorează dimensiunile tunelului carpian, irită sau comprimă nervul median în spațiul tunelului carpian,  poate duce la acest Glossary Link sindrom. De exemplu, o fractură la nivelul încheieturii mâinii, poate îngusta tunel carpian și irita nervul, așa cum provoacă și  umflarea și inflamarea rezultată din artrita reumatoidă. Felul în care pacienții își folosesc mâinile pentru a realiza anumite sarcini, reprezintă, de asemenea, un risc de apariție a sindromului.

În multe cazuri, nu există o singură cauză care poate fi identificată. Cel mai probabil există o combinație de factori de risc care contribuie la dezvoltarea afecțiunii. Așadar sindromul de tunel carpian poate
- fi prezent în mai multe afecțiuni cum ar fi diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, boala renală, poliartrita reumatoidă, alcoolismul
- apare în situații speciale cum este sarcina, dar dispare după nașterea copilului
- avea drept cauză efectuarea de mișcări repetitive cu mâna sau menținerea unor posturi  vicioase, la realizarea unor sarcini profesionale și nu numai.

Diagnostic

Medicul poate efectua unul sau mai multe teste pentru a pune diagnosticul de sindrom de tunel carpian:

Istoricul simptomelor. Medicul va examina semnele și simptomele, care pot oferi indicii ale cauzei lor. De exemplu, pentru că nervul median nu produce senzații la degetul mic, simptome în care degetul mic este dureros,  poate indica o altă problemă  decât sindromul de tunel carpian.Un alt indiciu este momentul de manifestare al  simptomelor. De obicei, atunci pacientul se confruntă cu simptome cauzate de sindromul de tunel carpian, ele produc  trezirea în timpul nopții.

Examinarea fizică. Medicul va efectua o  examinare fizică, în care va testa senzațiile din degete și puterea mușchilor  mâinii. Presiunea asupra nervului median de la încheietură, produsă de îndoirea încheieturii mâinii care apăsâ pe nervul median sau simpla apăsare pe nerv, poate provoca simptomele la cei mai  mulți oameni.

Radiografie. Unii medici recomanda  efectuarea unei radiografii a mâinii afectate pentru a exclude alte cauze de dureri de încheietură a  mâinii, cum ar fi artrita sau o eventuală fractură.

Electromiograma. Electromiografia măsoară descărcări electrice mici produse în mușchi. În timpul acestui test, medicul introduce un electrod subțire,  ca un ac în mușchii specifici. Testul evaluează activitatea electrică a mușchilor, atunci când se contractă sau atunci când sunt în repaus. Prin acest test se poate determina dacă au avut loc leziuni musculare și, de asemenea, poate fi folosit pentru a exclude alte afecțiuni.

Studiul conducerii nervoase. Într-o altă variantă de electromiografie, doi electrozi sunt lipiți de piele. Un Glossary Link șoc mic electric este trecut prin nervul median pentru a vedea dacă impulsurile electrice sunt încetinite în tunelul carpian. Acest test poate fi folosit pentru a diagnostica starea și excluderea altor condiții.


Tratament

Sindromul de tunel carpian ar trebui să fie tratat cât mai curând posibil după apariția primelor simptome și stabilirea diagnosticului. Unele persoane, cu simptome ușoare,își pot ușura disconfortul  luând pauze mai dese,  pentru a-și odihni mâinile, evitând activități care ar agrava simptomele, aplicând comprese reci pentru a reduce umflarea ocazională.Dacă aceste tehnici nu oferă ajutor în câteva săptămâni, opțiunile de tratament suplimentare incluzând imobilizarea încheieturii mâinii, tratamente medicamentoase și chirurgicale.

Tratament nechirurgical
În cazul în care afecțiunea este diagnosticată precoce, metodele non-chirurgicale pot ajuta la îmbunătățirea sindromului. Metodele pot include:
Imobilizarea încheieturii mâinii. O atelă care să imobilizeze încheietura mâinii, în timpul somnului,  poate ajuta la ameliorarea simptomelor pe timp de noapte, simptome incluzând furnicături și amorțeli. Imobilizarea nocturnă poate fi o opțiune recomandată în starea de graviditate.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii date de sindromul de tunel carpian, pe termen scurt. Cu toate acestea nu există probe certe că aceste medicamente vindecă sindromul de tunel carpian.
Corticosteroizi. Medicul poate injecta în zona tunelului carpian, un corticosteroid, cum ar fi cortizonul pentru a calma durerile. Corticosteroizii reduce inflamația și umflarea, care ameliorează presiunea asupra nervului median. Corticosteroizii orali nu sunt considerați ca fiind la fel de eficienți precum sunt injecțiile cu corticosteroizi, pentru tratarea sindromului de tunel carpian.
Prin tratarea unei artrite inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, se pot reduce simptomele sindromului de tunel carpian.

Tratament chirurgical
Daca simptomele sunt severe sau persistă și după adoptarea terapiei non-chirurgicale, atunci chirurgia poate fi opțiunea cea mai adecvată.
Scopul intervenției chirurgicale este de a scădea presiunea asupra nervului median, prin tăierea ligamentului care apasă pe nerv.
Operația poate fi efectuată cu două tehnici diferite. Fiecare tehnică implică anumite riscuri și beneficii care trebuie discutate și analizate împreună cu medicul care efectuează intervenția chirurgicală. Riscurile pot include eliberarea incompletă a ligamentului, infecții la nivelul plăgii, formarea de cicatrice, și leziuni ale nervilor sau accidente vasculare. Rezultatele finale ale chirurgiei endoscopice și deschise sunt similare.
Chirurgia endoscopică. În chirurgia endoscopică, chirurgul folosește un dispozitiv telescopic, cu o cameră mică atașată la acesta ( Glossary Link endoscop), pentru a vedea în interiorul tunelului carpian,  tăind ligamentul prin una sau două incizii mici,  efectuate la  încheietura mâinii. Chirurgia endoscopică poate fi mai puțin dureroasă față de o intervenție chirurgicală deschisă,  în primele zile sau săptămâni după operație.
Chirurgia deschisă. În cursul chirurgiee deschise, chirurgul face o Glossary Link incizie mai mare în palmă, peste tunelul carpian și taie ligamentul pentru a elibera nervul. Această procedură poate fi realizată folosind o incizie destul de mică, care poate reduce riscul de complicații.
În timpul procesului de vindecare, după o intervenție chirurgicală, țesuturile ligamentare tind să crească treptat,  împreună, permițând mai mult spațiu nervului decât a existat înainte.
În general, medicul va încuraja folosirea mâinii după o intervenție chirurgicală, evitând totuși anumite mișcări de mână puternice sau poziții extreme ale încheieturii mâinii.
Simptomele de durere sau de  slăbiciune pot dura de la câteva săptămâni până la câteva luni după operație. Daca simptomele sunt foarte severe, înainte de o intervenție chirurgicală, ele nu dispar complet după intervenția chirurgicală.

Tratamente alternative
Forme alternative de tratament pot fi integrate regulat pentru a vă ajuta la ameliorarea și tratarea  semnelor și simptomelor de sindrom de tunel carpian. Se recomandă alegerea acelui tratament alternativ sau complementar potrivit, împreună cu medicul.
Yoga. Pozițiile de hatha yoga, special concepute pentru consolidarea,  întinderea și echilibrarea fiecărei părți a corpului, pot ajuta la reducerea durerii și îmbunătățirea puterii de prindere,la  persoanele care suferă de sindromul de tunel carpian.
Terapia mâinilor. Anumite dovezi preliminare sugerează că,  anumite tehnici de terapie fizică și profesională a mâinii,  pot ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de tunel carpian.
Terapia cu ultrasunete. Ultrasunetele de înaltă intensitate, prin direcționare spre zona afectată,  pot fi folosite pentru ridicarea temperaturii  țesutului organic,  reducând durerea și favorizând vindecarea. O astfel de terapie cu ultrasunete, timp de mai multe săptămâni, poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor de sindrom de tunel carpian.

Stil de viațã

Aceste indicații pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cel puțin temporară:
•    luarea unor pauze dese, în cazul activităților repetitive, care implică utilizarea mâinii.
•    efectuarea de mișcări de rotație ale încheieturilor și de întindere a palmelor și degetelor.
•    administrarea de medicamente pentru calmarea durerilor  cum ar fi aspirina, ibuprofen sau naproxen  
•    purtarea  încheieturii mâinii într-o atelă pe timp de noapte, care ar  trebui să fie confortabilă, dar nu strânsă.
•    evitarea dormitului pe mâini, pentru a ajuta la ameliorarea durerii sau a amorțelii la nivelul încheieturilor sau mâinilor.


Bibliografie

http://www.eorthopod.com

 

Ultima modificareDuminică, 06 Iulie 2014 05:04

Pe aceeasi tema

O să te intereseze și: « Neuropatie diabetică Meningita »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top