Boala Parkinson

parkinson 1Boala Parkinson este o tulburare degenerativă a sistemului nervos ce afectează coordonarea mișcărilor corpului. Boala se instalează lent, progresiv, și este cauzată de distrugerea neuronilor ce produc dopamină, substanță chimică cu rol important în coordonarea musculaturii. În prezent, nu există tratament care să vindece această boală. Cercetările în domeniu se axează pe descoperirea unor noi medicamente care să controleze eficient simptomele și să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor afectate de boala Parkinson.

 

Introducere

Afecțiunea se manifestă treptat, începînd cu un tremur abia perceptibil ce poate apărea în brațe, picioare sau maxilar. Celelalte simptome se instalează lent și se manifestă prin rigiditate la nivelul membrelor și a trunchiului, încetineală în mișcare sau tulburări de echilibru și coordonare. Primele simptome apar în jurul vârstei de 50 - 60 de ani iar evoluția bolii este lentă. 

Simptomele motorii ce apar în cazul bolii Parkinson sunt determinate de nivelul insuficient de dopamină în organism. Produsă de neuroni, dopamina este un Glossary Link neurotransmițător cu rol în coordonarea musculaturii netede. Când 60-80% din celulele care produc dopamina sunt deteriorate apar primele manifestări motorii ale acestei afecțiuni. Ultimele studii (teoria Braak) au demonstrate că primele semne ale maladiei Parkinson apar în măduva spinării și mai ales în zona creierului ce controlează simțul mirosului. Aceasta teorie este susținută de dovezi prin care simptome non-motorii, cum ar fi pierderea simțului mirosului, tulburări de somn și constipația, pot precede cu mult timp înainte caracteristicile motorii ale bolii. Din acest motiv, cercetările se axează pe depistarea acestor simptome non-motorii, ce ar permite detectarea bolii cât mai devereme posibil și găsirea unor modalități eficiente de oprire a evoluției bolii.

Pierderea de dopamină este legată de concentraţia noradrenalinei intracerebrale

Simptome

Simptomele bolii Parkinson pot fi diferite pentru fiecare persoană în parte. Primele manifestări pot fi ușoare și se pot manifesta cu mulți ani înainte de a ajunge la stadiu în cazul acestea să influențeze activitățile zilnice normale. De multe ori, simptomele pot afecta doar o parte a corpului urmând ca ulterior să rămână agravate pe acea parte, chiar și după ce boala afectează ambele părți. Simptomele motorii definitorii pentru maladia Parkinson includ:

• Tremur în stare de repaus - o caracteristică a bolii Parkinson este contracția involuntară a mușchilor mâinii, brațului sau piciorului în stare de Glossary Link relaxare (repaus), tremurul reducându-se evident în timpul mișcării corporale

• Rigiditate musculară - rigiditatea musculară poate să apară în orice parte a corpului, limitând posibilitatea de mișcare și provocând durere

• Lentoarea în inițierea mișcărilor și în deplasare (bradikinezie)

• Tulburări de echilibru și instabilitate posturală - persoanele afectate se deplasează cu greutate, cu pași mărunți, prezentând dificultăți în menținerea posturii corporale și a echilibrului, ceea ce cauzează dese căzături.

O serie de deficienţe energetice ale creierului pot anunţa declanşarea maladiei Parkinson

Alte simptome cu manifestări motorii sau non-motorii:

Parkinson 6• Simptome motorii

- Dificultăți de deplasare și modificarea posturii corporale (încovoierea spatelui )

- Dificultăți de vorbire, înghițire sau lipsa expresiei faciale determinate de slaba coordonare a mușchilor feței și gâtului

- Dificultăți de scriere (scrisul devine mic, înghesuit)

- Activități cotidiene încetinite (îmbrăcat, spălat, mâncat, ridicarea din scaun sau schimbarea poziției în pat, etc.)

- “Înghețarea” într-o anumită poziție corporală pentru o perioadă lungă de timp

• Simptome non-motorii

- Diminuarea simțului mirosului

- Scăderea volumului vocii

- Dificultăți de vorbire

- Crampe dureroase

- Tulburări de somn

- Glossary Link Depresie și Glossary Link anxietate

- Glossary Link Constipație

- Transpirație crescută

- Urinare frecventă / de urgență

- Disfuncții erectile

Pe masură ce boală progresează, mersul pe jos poate fi foarte afectat, determinând pacientul să se oprească în mijlocul pasului datorită apariției bruște a imposibilități de a se mișca. Deoarece simptomele bolii Parkinson pot semăna cu manifestările altor afecțiuni sau probleme medicale, este necesară consultarea medicului pentru stabilirea diagnosticului și excluderea altor cauze pentru apariția acestor simptome.

Impact

parkison 5Principalii factori de risc pentru apariția acestei afecțiuni includ:

Vârstă - maladia Parkinson se manifestă foarte rar în cazul persoanelor tinere, riscul de a dezvolta aceasta afecțiune crescând odată cu înaintarea în vârsta. Vârsta este principalul factor de risc recunoscut pentru aceasta afecțiune, boala debutând în jurul vârstei de 50 și 60 de ani.

Factorii ereditari - prezența unei rude apropiate afectată de această maladie poate crește riscul de apariție a simptomelor de Parkinson.

Sexul - statistic s-a constat că bărbații prezintă un risc mai mare de manifestare a bolii Parkinson decât femeile.

Parkinsonul, o dramă pentru 700.000 de români 

Expunerea la factori poluanţi nocivi - unele studii recente sugerează ca expunerea prelungită la unele substanțe toxice nocive, cum ar fi erbicidele sau pesticidele, ar putea crește riscului de apariție al bolii.

Cauze

Cauza bolii Parkinson este încă necunoscută, dar cercetătorii continuă să indentifice mutațiile genetice specifice care pot cauza apariția aceastei maladii. Anumite variante genetice par să crească riscul de manifestarea a simptomelor bolii, dar probabilitatea de transmitere ereditară este destul de redusă. Simptomatologia bolii este determinată de degradarea celulelor nervoase din zona creierului numită substantia nigra, neuroni responsabili cu producerea de dopamină, un neurotransmițător ce permite coordonarea musculaturii netede și a mișcărilor la nivelul întregului corp.

A fost identificată gena răspunzătoare de declanşarea maladiei Parkinson

Diagnostic

parkison 10Nu există încă niciun test sau analiză pentru diagnosticarea bolii Parkinson. Examenul clinic realizat de către un neurolog rămâne primul și cel mai important instrument de diagnostic pentru pacienții suspectați de a prezenta Parkinson. Medicul va putea pune diagnosticul pe baza unui istoric medical, a semnelor și simptomelor apărute și a unei examinari neurologice detaliate, în care vor fi verificate agilitatea membrelor, tonusul muscular și vor fi depistate unele tulburări de echilibrul sau de mers. Dacă unele medicamente care stimulează producția de dopamină provoacă o îmbunătățire semnificativă a simptomelor, diagnosticul de boală Parkinson poate fi deveni o certitudine, aceasta analiză a efectelor medicației constituind o modalitate de diagnosticare din punct de vedere clinic a acestei afecțiuni.

De asemenea, medicul poate solicita efectuarea de teste pentru a exclude alte afecțiuni care ar putea cauza simptomele apărute.

Tratament

În prezent nu există niciun tratament care să trateze această afecțiune, terapia fiind îndreptată spre controlul simptomelor care de multe ori pot fi foarte neplăcute pentru persoanele afectate de Parkinson. Nu există un tratament standard, abordările terapetice fiind individualizate pentru fiecare pacient în parte. Aceste abordări implică tratament medicamentos, tratament chirurgical (în anumite cazuri), precum și o serie de metode ce includ modificarea stilului de viață (odihnă și exerciții fizice), psihoterapie prin integrarea în grupuri de suport, terapie ocupațională și Glossary Link logopedie.

Medicamentele cresc nivelul de dopamină din creier, ameliorând semnificativ simptomele de tremur și de rigiditate în mișcări. Substanțele uzuale administrate prin tratament medicamentos sunt:

- Levodopa - este medicamentul cel mai eficient în controlul acestei afecţiuni, fiind un produs chimic natural ce poate fi transformat de organism în dopamină. În timp eficacitatea lui scade progresiv, iar efectele secundare pot fi importante fiind necesară reducerea sau ajustarea dozei pentru a controla aceste efecte. Pentru reducerea reacțiilor secundare ale tratamentului, acesta poate fi asociat cu carbidopa.
- Agoniști dopaminergici - sunt substanţe ce imită efectul dopaminei, dar nu sunt la fel de eficiente ca levodopa. Agoniști dopaminergici includ pramipexolul, ropinirolul și apomorfina (un agonist injectabil utilizat pentru obținerea unui efect rapid).
- Anticolinergice - folosite pentru diminuarea simptomului de tremur asociat cu boala Parkinson.
- Inhibitori de monoaminoxidază și amantadina sunt alte substanțe ce pot ameliora simptomele în stadiul incipient al bolii, deseori fiind administrate în combinație cu levodopa.

Tratamentul chirurgical este recomandat într-un numar mic de cazuri și implică stimularea profundă a creierului cu ajutorul unor electrozi implantați într-o anumită zonă neuronală. Această interventenție chirurgicală este practicată pentru a trata persoanele cu Parkinson în stadiu avansat sau la care tratamentul medicamentos nu are rezultatele dorite. Procedura chirurgicală implică riscuri de Glossary Link infecție, accident vascular Glossary Link cerebral sau hemoragii cerebrale.

Studiile recente au demonstrat că abordarea unui tratament adecvat este esențială în încetinirea evoluției bolii, iar modificare regimului de viață este la fel de importantă ca și administrarea tratamentului medicamentos , putând contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate.

Alimentația sănătoasa ce include o dietă echilibrată nutrițional, cu multe fructe, legume și cereale integrale, contribuie la prevenirea constipației, simptom des întâlnit la bolnavii de Parkinson. Fizioterapia este esențială în păstrarea tonusului muscular și îmbunătățirea coordonării mișcărilor, boala putând afecta foarte grav echilibrul postural și deplasarea normală. Activitățile zilnice, de zi cu zi, cum ar fi vorbitul, scrisul, îmbrăcatul, mâncatul, spălatul, pot deveni foarte dificile pentru persoanele afectate de această maladie. De aceea, terapia ocupațională, logopedia și psihoterapia prin asocierea în grupuri de suport sunt metode eficiente pentru a facilita angrenarea pacienților în activitățile zilnice și a le face viața mai ușoară.

Tratamente alternative

Există metode alternative de tratament ce și-au dovedit eficacitatea, dintre care amintim:

- Utilizarea suplimentelor alimentare cu coenzima Q10 - unele studii au evidențiat efectele benefice ale coenzimei Q10 pentru persoanele aflate în fazele incipiente ale bolii

Vitamina D este eficientă împotriva maladiei Parkinson

parkison 7- Masajul terapeutic - reduce tensiunea musculară și relaxează întregul corp

- Terapia prin muzică - poate îmbunătăți coordonarea mișcărilor și vorbirea datorită stării de relaxare induse de muzică

- Tehnici de yoga, meditaţie și acupunctură - practicarea unor exerciții uşoare cresc flexibilitatea și echilibrul corporal. Acupunctura poate reduce stresul și durerea, iar tehnicile meditative induc o stare de relaxare benefică.

Alimentaţie/Stil de viaţă

parkison 8Viața pacienților afectați de Parkinson poate fi dificilă, dar cu ajutorul medicilor, familiei şi terapeuților această provocare poate fi depășită. În fapt, există multe lucruri care se pot face pentru a menține calitatea vieții și a trăi mai bine.

• Menținerea unui regim alimentar sănătos

• Asigurarea unor moduri de integrare mai facilă și mai sigură a activităților zilnice (solicitarea sfaturilor unui terapeut ocupațional)

 • Realizarea de activități fizice ușoare pentru îmbunătățirea mobilității corpului și creşterea încrederii în forțele proprii

 • Solicitarea ajutorului psihoterapeuților pentru depășirea unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și psihoza.

 • Integrarea în grupuri de suport oferă posibilitatea regăsirii altor persoane care trec prin experiențe similare, constituind surse de informare practice și de educare cu privire la boala Parkinson.

 

Bibliografie

 www.mayoclinic.com

 www.parkinson.org

 www.neurodiscovery.harvard.edu

 

 

 

 

 

Ultima modificareJoi, 05 Septembrie 2013 16:06
O să te intereseze și: « Depresia Cefaleea »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top