Sistem Nervos

Scleroza multipla

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune cronică în care propriul sistem imunitar atacă teaca de protecție (mielina), care acoperă nervii. Deteriorarea mielinei perturbă comunicarea dintre creier și restul corpului. În cele din urmă, se produce o deteriorare a nervilor, proces care este în prezent ireversibil. 

mai mult...

Meningita

Meningita reprezintă inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Cele mai multe cazuri de meningită sunt determinate de o infecție virală, dar și infecțiile bacteriene și fungice pot duce la meningită.

mai mult...

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune a  mâinii și a brațulului care provoacă amorțeală, furnicături și alte simptome, cauzat de compresia  nervului median, în interiorul tunelului carpian al încheieturii mâinii.

mai mult...

Neuropatie diabetică

Neuropatia diabetică este o complicaţie frecventă a diabetului de tip 1 şi de tip 2; până la 26 la sută din persoanele cu diabet de tip 2 prezintă leziuni ale nervilor în momentul în care diabetul zaharat este diagnosticat.

mai mult...

Poliomielita

Poliomielita este o boală virală contagioasă, care, în forma sa cea mai severă provoacă paralizie, dificultăţi de respiraţie și uneori chiar moartea.

mai mult...

Encefalita

Encefalita este o infamaţie gravă a creierului, rar întâlnită, cauzată cel mai adesea de virusuri. Encefalita începe cu simptome asemanătoare gripei, cum ar fi temperatură ridicată, dureri de cap și dureri articulare. Simptomele mai grave, cum ar fi confuzia mentală, starea de somnolenţă sau convulsiile se pot instala în următoarele ore.

mai mult...

Epilepsia

Epilepsia este o afecțiune neurologică manifestată prin alterări paroxistice, tranzitorii, recurente, ale funcției cerebrale. Aceste manifestări au un debut brusc și sunt asociate de regulă cu alterări ale cunoștinței. Semnele pot varia de la tulburări de comportament până la convulsii continue, prelungite.

mai mult...

Cefaleea

cefalee 3Termenul de cefalee definește durerea prezentă la nivelul craniului, în extremitatea cefalică. Denumită generic durere de cap, ea este un simptom extrem de frecvent întâlnit. Poate fi consecința unei stări de oboseală și încordare psihică sau poate fi cauzată de o altă afecțiune medicală (sinuzită,meningită sau, mai grav, o tumoră cerebrală). Deseori  este însoțită de greață, vărsături, sensibilitate crescută la lumină sau zgomot, și uneori confuzie.

mai mult...

Boala Parkinson

parkinson 1Boala Parkinson este o tulburare degenerativă a sistemului nervos ce afectează coordonarea mișcărilor corpului. Boala se instalează lent, progresiv, și este cauzată de distrugerea neuronilor ce produc dopamină, substanță chimică cu rol important în coordonarea musculaturii. În prezent, nu există tratament care să vindece această boală. Cercetările în domeniu se axează pe descoperirea unor noi medicamente care să controleze eficient simptomele și să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor afectate de boala Parkinson.

mai mult...

Boala Alzheimer

alzheimer_rs.jpgDescrisa pentru prima oara in 1907, Boala Alzheimer (BA) este cea mai frecventa cauza de dementa la persoanele in varsta. BA se caracterizeaza printr-un declin cognitiv progresiv. Sunt afectate zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul.
mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top