Monturile

Monturile (hallux valgus) reprezintă apariția unei proeminențe la baza degetului mare datorată deformării articulației de bază a acestui deget,  în sensul de înclinare(deplasare) spre al doilea deget, pe care îl impinge și îl deformează în timp.


Introducere

Hallux valgus reprezintă un termen care descrie de fapt ce se întâmplă cu degetul mare de la picior. Hallux este termenul medical pentru degetul mare, iar valgus reprezintă un termen anatomic care înseamnă devierea în afara axului longitudinal normal al membrului, astfel încât unghiul extern de 180 grade se micşorează.

Agravarea în timp a acestei  afecţiuni, determină apariţia altor modificări la nivelul piciorului. Una din aceste modificări este că osul de deasupra degetului mare, primul metatarsian, se deplasează prea mult înspre exterior (interiorul picioarelor). Această condiție se numește primus metatarsus  varus. Primus metatars înseamnă  primul metatarsian, iar varus este termenul medical care înseamnă Glossary Link deformare care merge în direcția liniei mediane a corpului (spre corp).  Acest fapt creează situația în care între primul metatarsian și degetul mare formează un unghi.  Inflamația care apare și se dezvoltă este de fapt un răspuns la presiunea din pantof  în punctul acestui unghi. La început denivelarea este formată din țesut iritat, umflat, care este în mod constant prins între pantof și osul de sub piele. Pe măsură ce timpul trece, presiunea constantă poate provoca ingroșarea osului

Simptome


Simptomele de hallux valgus, se axează în principal pe inflamaţia dureroasă a piciorului. Deformarea severă hallux valgus poate constitui și o problemă de estetică. Găsirea unei  încălţaminţi adecvate poate deveni dificilă, mai ales pentru femeile care doresc să fie la modă, dar au dificultăţi în a tolera purtarea modelelor noi de pantofi.

În cele din urmă, accentuarea deformării va deplasa cel de-al doilea deget de la picior în sus, apărând situația în care al doilea deget se poate freca în mod constant de pantof.

Impact

Dintre factorii care pot crește riscul de apariție a monturilor enumerăm:
•    Tocurile inalte. Purtarea pantofilor cu toc forțează deplasarea degetelor de la picioare în partea din față a pantofilor și aglomerarea, de cele mai multe ori, a degetelor de la picioare.
•    Modelul pantofilor. Persoanele care poartă pantofi care sunt prea strâmți, prea înguști sau prea ascuțiți sunt mai sensibile la bătături.
•    Artrita. Durerea datorată artritei poate schimba modul în care se merge pe jos, facând picioarele mai sensibile la bătături.
•    Ereditatea. Tendința de a dezvolta bătături se poate manifesta din cauza unui defect de picior moștenit.


Cauze

Multe probleme care apar la nivelul picioarelor sunt rezultatul presiunii anormale datorate unei greutați corporale în exces sau frecării. Cele mai multe dintre simptome apar și se dezvoltă în timp, deoarece  pielea și țesuturile moi ale piciorului sunt prinse între osul tare, la interior și pantof, la exterior. Orice proeminență osoasă  va agrava situația. Pielea reacționează la frecare și presiune constantă prin formarea unei bătături. Țesuturile moi de sub piele răspund la presiunea constantă și frecare devenind mai groase. Atât bătăturile cât și zonele îngroșate sunt iritante si dureroase.

Odată cu apariția durerii tendința va fi de se reduce sau elimina presiunea, pe două  căi, din exterior prin schimbarea presiunii din pantofi sau de la interior prin eliminarea pe cale chirurgicală a oricărei proeminențe osoase.


Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului medicul va dori să afle de la pacient  istoricul afecțiunii, urmată apoi de o examinare fizică atentă. Acest lucru va include, de obicei, și o discuție despre încălțăminte și importanța  pantofilor în dezvoltarea și tratarea afecțiunii.

Medicul va recomanda și efectuarea unei radiografii, care-i va permite să măsoare mai multe unghiuri importante făcute de oasele de la picioare, ceea ce va fi de ajutor în alegerea  tratamentului adecvat.

Tratament

Tratament nechirurgical
Tratamentul pentru monturi va începe aproape întotdeauna cu adaptarea încalțămintei, pentru a se potrivi picioarelor. În stadiile incipiente trecerea de la pantofi de formă ascuțită la pantofi cu partea din față mai largă, poate stopa evoluția deformării.

Deoarece durerea care rezultă din inflamația piciorului este cauzată de presiunea exercitată de pantof, tratamentul se concentrează pe eliminarea presiunii pe care o exercită pantoful asupra zonei deformate. Astfel purtarea unor pantofi mai largi reduc presiunea asupra inflamației de la picior. Aplicarea unor tampoane pe zona inflamată de la picior reduc, de asemenea, tensiunea și  frecarea de la pantof.

Mai există și alte numeroase dispozitive, cum ar fi distanțierele care pot îndrepta degetul mare  de la picior, încearcând  să inverseze forțele de deformare.

Tratament chirurgical
În cazul în care toate măsurile non chirurgicale nu pot controla simptomele, atunci intervenția chirurgicală poate fi sugerată pentru a trata monturile, existând peste 100 de proceduri chirurgicale pentru aceasta. Etapele de bază în efectuarea oricărei proceduri chirurgicale pentru hallux valgus sunt:
•    eliminarea inflamației (montului) de la picior
•    realinierea oaselor care alcătuiesc degetul mare
•    echilibrarea mușchilor din jurul articulatiei, astfel încât deformarea să nu revină.

Reabilitarea după operație va dura aproximativ opt săptămâni până când oasele și țesuturile moi vor fi complet vindecate. În această perioadă pacientul va purta un pantof cu talpă de lemn sau piciorul va fi pus în ghips pentru a proteja oasele în timpul vindecării. De asemenea pentru deplasare pacientul se va ajuta de niște cârje în tot acest timp, până la scoaterea ghipsului.

Pe perioada covalescenței medicul va recomanda  efectuarea de radiografii pentru a urmări vindecarea oaselor și a determina gradul de corecție atins în urma operației.

Stil de viațã

Pentru prevenirea formării de monturi:

Asigurați-vă că pantofii nu înghesuie sau irită degetele de la picioare.

Alegeți pantofi lați în partea din față; ar trebui să existe un spațiu între vârful celui mai lung deget de la picior și vârful pantofului.

Pantofii  să fie adaptați cu forma picioarelor, fără strângere sau presare pe orice parte a piciorului.

Evitați pantofii cu formă ascuțită.


Bibliografie

www.methodistorthopedics.com

www.iog.com.sg


 

Ultima modificareDuminică, 19 Octombrie 2014 10:38
O să te intereseze și: « Boala inflamatorie pelvina
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top