Pierderea libidoului la femei

Dorința sexuală la femei (libidoul) fluctuează, în mod natural, de-a lungul vieţii. De obicei, creşterea sau scăderea libidoului la femei, coincide cu începutul sau sfârșitul unei relații sau cu schimbări majore în viața ei, cum ar fi sarcina, menopauza sau are legătură strânsă cu starea ei de sănătate fizică şi psihică, cu educaţia, statutul ei social şi familial.

Introducere

Unele tratamente medicamentoase, cum ar fi cele cu medicamente antidepresive sau antiepileptice, au reacţii adverse, care pot duce la diminuarea şi chiar dispariţia libidoului la femei. Dacă lipsa dorinţei sexuale şi a interesului pentru activitatea sexuală, care poate fi persistentă sau recurentă, determină o suferinţă personală, este posibil ca femeia în cauză să se confrunte cu o tulburare hipoactivă a dorinţei sexuale.

Dar nu este de preferat să se ajungă în faza confirmării acestui diagnostic medical pentru a apela la ajutor de specialitate. Încă de la apariţia dezinteresului pentru viaţa sexuală, se poate apela la o serie de schimbări în stilul de viaţă (mişcare fizică, Glossary Link relaxare, alimentaţie, tehnici sexuale, gândire pozitivă etc.), care pot îmbunătăţi starea de spirit şi pot trezi dorinţa sexuală. De asemenea, de ajutor pot fi atât tratamentele cu medicamente, recomandate de medicul specialist, dar şi cele alternative (plante afrodisiace, suplimente alimentare, acupunctură, yoga, Glossary Link apiterapie etc.)

Simptome

Viaţa sexuală este cu siguranţă un aspect important al relaţiei dintre un bărbat şi o femeie, iar atunci când femeia trece printr-o perioadă dificilă, în care dorinţa ei de a avea relaţii intime este mai scăzută, cuplul trece printr-o perioadă dificilă.

Dar, chiar dacă apetitul sexul este mai slab decât altădată, relaţia poate fi mai puternică decât oricând. Nu există “o unitate de măsură” care să fie uitlizată la definirea apetitului sexual scăzut. Acesta variază foarte mult de la femeie la femeie.

Cauze

O multitudine de afecţiuni, schimbări fiziologice sau medicamente pot duce la un apetit sexual scăzut :

Probleme sexuale. Dacă apar dureri în timpul actului sexual sau incapacitate de a avea Glossary Link orgasm, acestea pot diminua dorința de a face dragoste.

Afecţiuni medicale. Numeroase boli care nu ţin de sfera sexuală pot afecta, de asemenea, dorinţa sexuală, inclusiv artrita, cancerul, diabetul zaharat, Glossary Link hipertensiune arterială, boli coronariene și boli neurologice.

Medicamente. Multe medicamente, recomandate de medic cu prescripţie medicală,  inclusiv unele antidepresive şi antiepileptice, au ca reacţii adverse scăderea libidoului.

Alcoolul și drogurile. Un pahar de vin poate avea un efect uşor afrodisiac, dar prea mult alcool poate influenţa negativ apetitul  sexual; același lucru este valabil şi referitor la consumul de droguri.

Tratamente chirurgicale. Orice intervenţie chirurgicală la nivelul sânilor sau tractului genital care poate afecta imaginea corpului şi funcţia sexuală, va influenţa negativ  şi dorinţa sexuală.

Oboseala. Epuizarea fizică şi psihică din cauza unui servici stresant sau foarte obositor, sau din cauza activităţilor familiale, cum ar fi îngrijirea celorlalţi membri de familie (părinţi în vârstă sau copii mici),  poate cauza scăderea apetitului sexual.

Modificările hormonale
Schimbări ale nivelului de hormoni în sânge influenţează din plin dorinţa sexuală. Aceste schimbări sunt determinate de:

Menopauză. Nivelul de estrogen scade în timpul tranziției spre menopauză. Acest lucru poate provoca un interes scăzut pentru activitatea sexuală și uscăciunea ţesuturilor vaginale, actul sexual devenind astfel dureros şi inconfortabil. În același timp, femeile pot experimenta, de asemenea, o scădere a nivelului de testosteron, care stimulează apetitul sexual la bărbați și femei deopotrivă. Deși multe femei continuă să fie mulţumite de viaţa lor sexuală în timpul şi după menopauză, unele femei simt o scădere a libidoului în timpul acestei schimbări hormonale.

Sarcina și alăptarea. Schimbările hormonale din timpul sarcinii, după naşterea unui copil și din timpul alăptării îşi pot pune amprenta pe interesul sau dorinţa de a  face dragoste. Desigur, hormoni nu sunt singurul factor care afectează intimitatea în această perioadă. Oboseala, nemulţumirile legate de schimbările la nivel corporal și stresul datorat îngrijirii bebeluşului total neajutorat pot contribui la schimbări ale dorinţei sexuale.

Cauze psihologice
Nu este necesar ca toate aceste probleme legate viaţa intimă, sexuală,  să fie legate de anumite boli sau afecţiuni fizice sau biologice pentru a fi reale. Există şi multe alte cauze psihologice care conduc la acelaşi apetit sexual scăzut, cum ar fi :
• afecţiuni mintale cum ar fi anxietatea sau depresia
• stresul, cum ar fi stresul financiar sau stresul legat de locul de muncă (lipsa acestuia, adaptarea la un loc de muncă nou sau la noi sarcini la acelaşi loc de muncă)
• imaginea deformată, defavorabilă asupra propriului corp
• stimă de sine scazută
• antecedente ale unui abuz fizic sau sexual
• probleme în cadrul relației.

Pentru multe femei, apropierea emoţională este un preludiu esențial pentru intimitatea sexuală, astfel încât toate problemele din relaţie constituie un factor major în scăderea apetitului sexual. Scăderea interesului pentru sex este de multe ori rezultatul unor probleme în curs de desfășurare, cum ar fi :
• lipsa de comunicare cu partenerul
• conflicte nerezolvate
• slaba comunicare a nevoilor sexuale și a preferințelor
• infidelitate sau abuz de încredere.

Diagnostic

Prin definiție, o femeie poate fi diagnosticată cu tulburare hipoactivă a dorinţei sexuale dacă manifestă frecvent o lipsă a gândurilor legate de sex sau dorință sexuală, iar aceasta  provoacă suferinţă personală. Indiferent dacă acest diagnostic se potriveşte sau nu, medicul poate căuta în continuare motive ale diminuării sau absenţei apetitului sexual, pentru a stabili cele mai bune metode de tratament.

Aşadar medicul, în plus faţă de întrebările despre istoricul medical, mai poate recomanda:

Efectuarea unui examen pelvin. În timpul unui examen pelvin, medicul poate verifica anumite semne de modificări fizice la nivelul organelor genitale, care pot contribuie la o dorinţă sexuală scazută, cum ar fi subţierea ţesuturilor genitale, uscăciune vaginală sau zone dureroase sau inflamate.

Efectuarea de analize. Testele de sânge pot scoate în evidenţă anumite probleme legate de glanda tiroidă, pancreas (diabet), Glossary Link colesterol ridicat sau tulburări hepatice.

Consultarea unui sexolog. Un terapeut specializat în probleme de cuplu şi sex poate fi capabil să evalueze mai bine factorii emoționali și de relaționare, care ar putea cauza diminuarea apetitului sexual.


Tratament

Cele mai multe femei beneficiază de o abordare terapeutică care vizează simultan mai multe cauze din spatele acestei tulburări. Recomandările pot include educaţia sexuală, consiliere şi uneori tratamente medicamentoase.

Tratamente medicamentoase
Medicul va dori să evalueze ce tratamente medicamentoase au fost administrate, pentru a vedea dacă unele dintre ele pot provoca reacţii secundare de acest gen. De exemplu,  medicamentele antidepresive, cum ar fi paroxetina și fluoxetina, în cele mai multe cazuri scade apetitul sexual. Trecerea la bupropion, o altă varietate de antidepresive, îmbunătăţeşte, de obicei, apetitul sexual.

Consiliere
Un număr de şedinţe de consiliere, individuale sau împreună cu partenerul, cu un terapeut sexual, specializat  în abordarea problemelor legate de cuplu pot fi deosebit de utile. Terapia include adesea informaţii despre răspunsul sexual și tehnici și recomandări pentru materiale de lectură, sau exerciții pentru cupluri.

Tratament hormonal
Administrarea sistemică a unui tratament hormonal cu estrogen, sub diferite forme (comprimate, plasturi sau gel),  poate îmbunătăţi funcția creierului și starea de spirit care afectează răspunsul sexual. Dar această terapie sistemică hormonală poate crește riscul vizavi de anumite boli de inimă şi Glossary Link cancer de sân.
Administrarea unor doze mai mici de estrogen, sub formă de cremă vaginală, supozitor cu eliberare lentă sau inel care se va plasa în Glossary Link vagin, poate creşte fluxul de sânge de la nivelul vaginului și ajuta la îmbunătățirea dorinței, fără riscurile asociate administrării de  estrogen Glossary Link sistemic. În unele cazuri, medicul poate prescrie o combinație de estrogen și progesteron .
Hormonii masculini, cum ar fi testosteronul, joacă un rol important în funcția sexuală feminină, deși testosteronul se produce în cantități mult mai mici la femei. Cu toate acestea, administrarea de testosteron la femei pentru disfuncţii sexuale este controversată, deoarece poate provoca reacţii adverse importante cum ar fi Glossary Link acnee, păr corporal în exces și alterări ale stării de spirit sau modificări de personalitate.

Tratamente alternative
Apiterapie. În tratamentul disfuncțiilor sexuale la ambele sexe se pot folosi cu succes  produsele stupului cum ar fi mierea de albine, polenul, lăptișorul de matcă sau pastura.

Fitoterapie. Terapia cu plante dă rezultate foarte bune împlicând totodată și o bună cunoaștere a efectelor benefice dar și adverse. Dintre aceste plante enumerăm: brânca ursului, creţişoara, năpraznic, cătină, ghimbir, gingseng, damiana, spirulina, angelica, lemn dulce, coriandru.

Acupunctura. Are efecte deosebite mai ales dacă disfuncția sexuală la femei are drept cauză excesele sexuale anterioare sau dacă există  unele afecțiuni ale organelor interne (inimă, ficat,rinichi, splină, pancreas, etc.) .

Homeopatie. Se obțin rezultate bune în cazul tulburărilor de dinamică sexuală  însoțite de Glossary Link astenie nervoasă, Glossary Link apatie, stări de melancolie și timiditate, îmbătrânire prematură  sau care au la bază  administrarea unor medicamente sedative, cortizonice etc.


Stil de viaţã

Transformarea stilului de viaţă, într-unul sănătos, poate influenţa spectaculos dorinţa sexuală la femei:

Mişcarea fizică. Exercițiile fizice regulate și mişcarea fizică cresc rezistența fizică, induc o stare de bine şi relaxare,  îmbunătățesc forma corporală, ceea ce duce la creşterea stimei de sine și deci stimulează libidoul.

Diminuarea stresului. Găsirea unor modalităţi eficiente de a face față stresului ocupaţional, financiar sau legat de activităţile zilnice pot îmbunătăți  viaţa sexuală.

Comunicarea cu partenerul. Cuplurile care învață să comunice într-un mod deschis , sincer, mențin de obicei o legătură emoțională mai puternică, ceea ce poate duce la o viaţă sexuală mai intensă. Comunicarea despre sex, este, de asemenea, foarte importantă. Stând de vorbă deschis despre ceea ce place şi ceea ce nu place în materie de viaţă sexuală,  se poate ajunge la o mai mare intimitate.

Programarea momentelor intime. Programarea vieţii sexuale poate părea plictisitoare şi rutinată. Dar a face o prioritate din momentele de intimitate, poate ajuta într-o anumită măsură la revigorarea vieţii sexuale.

Condimentarea vieţii sexuale. Se poate ieşi din rutină prin încercarea unor poziții sexuale diferite, alegerea unui alt moment din zi sau a unei alte locații, romantice, pentru  petrecerea momentelor de maximă intimitate. De asemenea dacă şi partenerul este deschis pentru experimentare, folosirea de afrodisiace, jucării sexuale sau fantezii pot conduce la reaprinderea pasiunii şi atracţiei sexuale .Bibliografie

www.medicinenet.com 

 

Ultima modificareMiercuri, 28 Mai 2014 17:07
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top