Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic reprezintă un dezechilibru hormonal, întâlnit destul de frecvent în rândul femeilor de vârstă reproductivă. Denumirea afecţiunii provine de la apariția pe ovare, la cele mai multe femei cu acest dezechilibru, dar nu la toate, a numeroase chisturi mici situate de-a lungul marginii exterioare a fiecărui ovar (aspect polichistic).

Introducere

Ciclurile menstruale neregulate sau prelungite, creşterea în exces a părului, acneea şi obezitatea, toate aceste simptome, pot avea loc la femeile ce suferă de sindromul ovarului polichistic. În rândul tinerelor adolescente,  absenţa menstruaţiei sau declanşarea ei la intervale mari de timp, ar putea semnala un dezechilibrul hormonal. La femeile mature, trecute de adolescență, dificultatea de a rămâne însărcinate sau creşterea inexpilcabilă  în greutate ar putea fi un prim semn.

Cauzele exacte ale sindromului ovarului polichistic nu sunt pe deplin cunoscute. Diagnosticul și tratamentul precoce pot reduce riscul de complicații pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 2 şi  bolile de inimă.

Simptome

Semnele şi simptomele sindromului ovarului polichistic debutează la femei, de cele mai multe ori,  imediat după  apariţia celui dintâi ciclu menstrual ( Glossary Link menarha). În unele situaţii, acest Glossary Link sindrom se dezvoltă mai târziu, în timpul anilor de fertilitate, ca răspuns la creșterea substanţială  în greutate.

Semnele şi simptomele variază de la persoană la persoană. Pentru a fi diagnosticată, este necesară prezenţa a cel puțin a două din următoarele tulburări:

Anomalii ale ciclului menstrual. Exemple de astfel de anomalii menstruale includ intervale menstruale mai lungi de 35 de zile; mai puțin de opt cicluri menstruale pe an; absenţa ciclului menstrual timp de patru luni sau mai mult ; cicluri menstruale insuficiente sau abundente.

Exces de androgeni. Un nivel ridicat de hormoni masculini (androgeni) poate duce la semne fizice , cum ar fi excesul de păr facial sau pe corp (hirsutism),  Glossary Link acnee, care poate fi severă la adolescente şi chelie masculină ( Glossary Link alopecie androgenică). Cu toate acestea, semnele fizice ale excesului de androgeni variază în funcție de etnie. De exemplu, femeile de origine europeană sau asiatică nu pot fi afectate.

Ovare polichistice. Ovarele mărite, care conțin numeroase chisturi mici pot fi detectate prin ultrasunete. Dar pentru diagnosticarea acestui sindrom, trebuie să fie prezente, de asemenea, şi alte simptome cum ar fi cicluri menstruale anormale sau semne de exces de androgeni. Unele femei cu ovare polichistice nu au acest sindrom, în timp ce ovarele altor femei, care suferă de sindrom, par normale.

Diagnosticul precoce și tratamentul sindromului ovarului polichistic poate ajuta la reducerea riscului de complicații pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea  arterială sau boli de inimă.

Cauze

Medicii nu cunosc pe deplin cauzele sindromului de ovar polichistic, dar următorii factori joacă, cu siguranță,  un rol semnificativ:

Excesul de insulină.  Insulina este un hormon produs de pancreas, care permite celulelor să utilizeze zahărul (glucoza). Dacă aveți rezistență la insulină, abilitatea de a utiliza în mod eficient insulina este afectată, iar pancreasul trebuie să secrete mai multă insulină pentru a fabrica glucoza disponibilă pentru celule. Excesul de insulină ar putea stimula producția de către ovare a hormonilor androgeni.

Inflamaţie redusă. Gobulele albe din sânge, produc substanțe capabile să lupte împotriva infecțiilor, sub forma unui răspuns numit inflamație. Consumul anumitor alimente poate declanșa o reacție inflamatorie la unele persoane care au predispoziție. Când se întâmplă acest lucru, globulele albe din sânge produc substanțe care pot conduce la rezistență la insulină și acumulare de Glossary Link colesterol în vasele de sânge ( Glossary Link ateroscleroză). Ateroscleroza cauzează boli cardiovasculare. Cercetările au arătat că femeile cu acest sindrom au inflamație redusă.

Ereditatea. Persoanele de sex feminin, în familiile cărora există cazuri similare, au șanse crescute de a avea acest sindrom. Cercetătorii caută, de asemenea,  legătura dintre sindrom și genele care au suferit mutații.

Dezvoltarea fetală anormală. Unele cercetări arată că expunerea excesivă  a embrionului uman, la hormonii masculini (androgeni)  împiedică  modul normal de lucru al genelor  - un proces cunoscut sub numele de expresia genetică. Cercetătorii continuă să investigheze în ce măsură acești factori ar putea contribui la apariţia sindromului de ovar polichistic .
 

Complicaţii

La femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic şi care în plus sunt  supraponderale,   pot apare, de asemenea, şi următoarele afecţiuni:
• Diabet de tip 2
Glossary Link Hipertensiune arterială
• Anomalii ale colesterolului şi lipidelor, cum ar fi Glossary Link trigliceride crescute sau scăderea lipoproteinelor cu densitate mare (HDL), colesterolul "bun"
• Nivelurile crescute de proteină C reactivă, un marker  ce creşte în infecţii, boli cardiovasculare şi alte boli cronice
Sindromul metabolic, un grup de semne și simptome care indică un risc semnificativ crescut de boli cardiovasculare
Glossary Link Steatoză hepatică, o inflamație severă a ficatului cauzată de acumularea de grăsimi în ficat
Apnee de somn
• Metroragii
Glossary Link Cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial), cauzat de expunerea permanentă la niveluri ridicate de estrogen
• Diabet gestaţional sau hipertensiune arterială indusă de sarcină.

Diagnostic

Nu se cunoaşte un test sau analiză specifică pentru diagnosticarea certă a sindromului ovarului polichistic. Diagnosticul este unul de excludere, ceea ce înseamnă că medicul va lua în considerare toate semnele și simptomele,  excluzând apoi alte tulburări posibile.

În timpul acestui proces, medicul ia în considerare mai mulți factori :
Istoricul medical. Medicul  va pune întrebări cu privire la perioadele menstruale, modificările de greutate şi alte simptome.

Examenul fizic. În timpul examenului fizic, medicul  va nota mai multe informații importante, incluzând înălțimea, greutatea și tensiunea arterială.

Examenul ginecologic. În timpul unui examen pelvin, medicul va inspecta vizual şi manual organele genitale pentru a verifica forma şi mărimea lor.

Analize de sânge. Prin efectuarea unor analize de sânge, se poate măsura nivelul de hormoni, în vederea excluderii  unor posibile cauze de anomalii menstruale sau exces de androgeni care imită acest sindrom. Testele de sânge suplimentare pot include colesterolul și trigliceridele și un test de toleranţă la glucoză, în care glicemia este măsurată pe nemâncate și după ce s-a băut un lichid care conține glucoză.

Ecografie pelvină. O ecografie pelvină poate arăta aspectul ovarelor şi grosimea mucoasei uterului. În timpul procedurii, pacienta va fi culcată pe un pat sau masă, în timp ce un dispozitiv de examinare, cum ar fi un traductor sub formă de baghetă,  este plasată în Glossary Link vagin (ecografie transvaginală). Traductorul emite unde sonore, ce nu pot fi percepute de urechea umană,  dar care sunt convertite în imagini pe un ecran de computer .


 

Tratament

Tratamentul general pentru sindromul de ovar polichistic se concentrează, în general,  pe managementul preocupărilor principale individuale, cum ar fi infertilitatea, hirsutismul, acneea sau  obezitatea.

Tratamentul medicamentos
Medicul  vă poate prescrie tratament medicamentos pentru :
Regularizarea ciclului menstrual. Dacă nu  încercați să rămâneți însărcinată, medicul poate recomanda  pilulele anticoncepţionale care conţin o combinaţie de estrogen şi progesteron sintetic . Ele scad producţia de androgeni și oferă organismului o pauză de la efectele producerii continue de estrogen. Acest lucru scade riscul de cancer endometrial și corectează sângerările anormale.
O abordare alternativă este de a lua progesteron  în intervalul 10-14 din fiecare lună. Aceasta reglementează ciclul menstrual şi oferă protecție împotriva cancerului endometrial, însă  nu  îmbunătățeşte nivelul de hormoni androgeni.
De asemenea, medicul  poate prescrie metformin, un medicament pe cale orală, pentru diabetul de tip 2 , care reduce nivelul de insulină. Acest medicament îmbunătăţeşte ovulaţia şi regularizează ciclurile menstruale. Metformin încetineşte, de asemenea, evoluţia diabetului de tip 2, dacă aveți deja prediabet și contribuie la pierderea în greutate, dacă urmați, de asemenea, o dietă şi un program de exerciţii fizice.

Stimularea fertilităţii. Dacă  încercaţi să râmâneţi însărcinată, aveți nevoie de un medicament pentru stimularea ovulaţiei. Citratul de clomifen  este un medicament anti-estrogen oral care se poate administra în prima parte a ciclului menstrual. Dacă citratul de clomifen singur nu este eficient, se poate adăuga metformin pentru a ajuta la inducerea ovulației. Dacă nu rămâneți gravidă, folosind clomifen si metformin, medicul poate recomanda utilizarea gonadotropine - hormonul foliculostimulant (FSH) şi hormonul luteinizant (LH), medicamente care sunt administrate prin injectare.

Reducerea creşterii excesive a părului. Medicul poate recomanda anticoncepţionale pentru a reduce productia de androgeni  sau un alt medicament numit spironolactona, care blochează efectele androgenilor asupra pielii. Deoarece spironolactona poate provoca malformații congenitale, este necesară o contracepţie eficace atunci când se utilizează aceste medicamente și nu sunt recomandate în perioada de sarcină sau intenționați să rămâneți gravidă. Eflornithine este o altă posibilitate de tratament ; crema încetineşte cresterea părului facial la femei.

Tratament chirurgical
În cazul în care medicamentele nu a vă ajuta să rămâneți gravidă, o intervenție chirurgicală ambulatorie, numită  foraj ovarian laparoscopic, este o opţiune pentru unele femei cu acest sindrom. Medicul poate  stabili dacă sunteți pregătită pentru acest tip de intervenţie chirurgicală. În această procedură, un medic chirurg face o mică Glossary Link incizie în Glossary Link abdomen şi introduce un tub ataşat la o cameră video mică (laparoscop). Camera oferă imagini detaliate ale ovarelor și organelor pelvine vecine. Chirurgul introduce apoi instrumente chirurgicale prin alte mici incizii și folosește energie electrică sau  laserul pentru a face găuri în foliculi, pe suprafața ovarelor cu scopul de a induce ovulaţia.

Tratamente alternative
Pentru cele mai multe femei, un remediu naturist poate constitui un tratament de succes.  Astfel, putem aminti câteva plante care și-au dovedit eficacitatea în restabilirea echilibrului hormonal în organism: salvie, trifoi roșu, păpădie, crețișoara, năpraznic, muguri de zmeur, vitex agnus cactus, etc. Unele dintre ele au un rol important în restabilirea echilibrului hormonal (salvia), altele acționează benefic asupra întregului aparat genital feminin (crețișoara, bătrâniș). Pentru prevenirea apariției fenomenelor inflamatoare în zona pelvină este necesară abordarea unui tratament (sub formă de ceaiuri, tincturi sau pulberi) cu năpraznic, muguri de plop, urzică vie, traista ciobanului, etc.

Se mai pot administra supozitoarele cu rășină de brad și propolis carpicon și se pot face băi de șezut, seara inainte de culcare, cu infuzii de coada calului și coada șoricelului. Utilizarea gemoderivatelor (mlădițe de zmeur - 50 de picături de două ori pe zi) și apiterapia (polen, lăptișor de matcă, miere) sunt metode de succes în tratarea afecțiunilor genitale feminine.

Alimentaţie/Stil de viaţã

Acordând o atenție deosebită alimentaţiei  și mişcării fizice, se poate ajunge la ameliorarea simptomelor acestui sindrom:

Mențineți greutatea sub control. Obezitatea  amplifică rezistenţa la insulină, în schimb pierderea în greutate poate reduce atât insulina cât şi concentraţia de hormoni androgeni, ceea ce poate duce la restabilirea ovulaţiei. Nu există o dietă specifică recomandată  în această situaţie, dar pierderea în greutate prin reducerea aportului total de calorii, poate influenţa în bine starea generală de sănătate a femeilor cu sindromul ovarului polichistic.

Luați în considerare schimbările de dietă.  O alimentaţie săracă în grăsimi, dar bogată în carbohidraţi, poate crește nivelul de insulină, așa că se recomandă luarea în considerare a unei diete sarace în carbohidraţi. Carbohidraţii nu trebuie restricționaţi  foarte tare,  în schimb trebuie aleşi acei carbohidraţi complexi, care sunt bogaţi în fibre. Cu cât un aliment conţine mai multe fibre, cu atât mai încet este digerat și astfel, cu atât mai lent creşte nivelul de zahăr din sânge. Dintre alimentele bogate în carbohidrați enumerăm:  cerealele integrale și pâinea din cereale integrale, paste din grâu integral, orz, orez brun  și leguminoasele (fasole, linte, mazăre, soia, năut). Limitați consumul de alimente,  mai puțin sănătoase, care conțin carbohidrati simpli, cum ar fi sucul de fructe în exces, prăjituri , bomboane, înghețată, plăcinte sau gogoși.

Faceți efort fizic zilnic. Exercițiile fizice contribuie la scăderea glicemiei din sânge. Dacă suferiți de sindrom de ovar polichistic, practicarea regulată de exerciții fizice, poate trata sau chiar preveni rezistența la insulină și ajută la menținerea unei greutăți optime.


Bibliografie

www.mayoclinic.org

Bioterapie - Virgil T.Geiculescu 

 

Ultima modificareVineri, 23 Mai 2014 11:50
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top