Cervicita

Cervicita este o inflamaţie a colului uterin (cervix), partea de jos, îngustă şi subţire, a uterului, care se deschide în Glossary Link vagin.

Introducere

De cele mai multe ori cervicita este asimptomatică, când, mai ales în stadiul incipient, nu există semne şi simptome, trecând practic neobservată. Ea are multe asemănări cu uretrita la bărbaţi deoarece, în majoritatea cazurilor, îmbolnăvirile se datorează infecţiilor transmise pe cale sexuală.


Principalele semne și simptome prezente la femei sunt sângerări între perioadele menstruale și modificări ale secreției vaginale. De multe ori, cervicitele provin de la infecţii cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. Cervicita, de asemenea, se poate dezvolta şi din cauze neinfecţioase.

Tratarea cu succes a cervicitei implică tratarea cauzei principale a inflamației.

Simptome

Cel mai adesea, cervicita nu produce semne şi simptome, astfel că  prezenţa ei ar putea fi pusă în evidenţă cu ocazia efectuării unui test Papanicolau sau a unei biopsii pentru o altă afecţiune. Dacă aveți semne și simptome, acestea pot include:
• urinare frecventă şi dureroasă
• iritaţie la nivelul organelor genitale
• dureri abdominale sau de spate
• durere în timpul actului sexual
• sângerări vaginale dupa actul sexual, între menstruaţii sau după menopauză
• secreţii vaginale care pot conţine și puroi şi care, uneori,au un miros neplăcut.

În cazul în care sunt prezente urmatoarele simptome
• sângerare vaginală nonmenstruală
• durere în timpul actului sexual
• secreţii vaginale persistente, neobişnuite
se recomandă să vă adresaţi medicului specialist pentru consultaţie.
De multe ori, cervicita nu produce semne și simptome și poate fi descoperită doar cu ocazia efectuării  unui test Papanicolau de rutină. Acesta poate fi şi un bun motiv pentru efectuarea unor examene pelvice regulate şi teste Papanicolau.

Impact

Apariția cervicitelor la femei sunt  influențate de următorii factori :
• comportament sexual cu risc crescut, cum ar fi sexul neprotejat sau sexul cu mai mulți parteneri
• debutul vieții sexuale la o vârstă fragedă
• existența unui istoric de infecții cu transmitere sexuală
• angajarea într-o relație intimă cu un partener care are un comportament sexual cu risc crescut (sex neprotejat, sex cu mai mulți parteneri, infecții cu transmitere sexuală).

Cauze

Colul uterin (cervixul) reprezintă partea inferioară a uterului care asigură continuitatea acestuia spre vagin. Partea colului uterin situată în vecinătatea uterului poartă denumirea de endocervix, iar cea care se deschide la nivelul vaginului, exocervix. Colul uterin este tapetat cu două tipuri diferite de celule: celulele glandulare (epiteliu glandular producător de mucus) pe suprafața endocervixului și celulele scuamoase (epiteliu scuamos) la nivelul exocervixului.
Cervixul acţionează ca o barieră, menţinând bacteriile şi viruşii la intrarea uterului . Atunci când cervixul este infectat, există un risc crescut ca infecţia să se deplaseze în uter.

Posibile cauze ale cervicitei includ:
Infecţiile cu transmitere sexuală. Cel mai adesea, infecţiile bacteriene şi virale care cauzează cervicita sunt transmise prin contact sexual. Cervicita poate duce la apariţia infecţiilor obişnuite cu transmitere sexuala (BTS), inclusiv gonoreea, chlamydia, trichomoniaza şi herpesul genital. Nu există nici o dovadă că papilomavirus uman (HPV) sau o altă infecţie frecventă cu transmitere sexuală, provoacă cervicita.
Suprainfecția bacteriană. O înmulţire exagerată a unora dintre bacteriile care sunt prezente în vagin (vaginoza bacteriană), de asemenea, poate duce la Glossary Link cervicită.

Cauze noninfecţioase:
Reacții alergice. O reacţie alergică, fie la spermicidele contraceptive sau la latexul prezent în prezervative, pot contribui la apariţia cervicitei.
Reacţii ale organismului la dispozitivele intrauterine sau diafragme contraceptive.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va combina informaţiile din istoricul medical al pacientei cu cele din efectuarea unei examinări fizice, care includ:


Examenul pelvin. În timpul acestui examen, medicul palpează manual organele pelvine detectând zonele umflate și sensibile. Totodată pentru examinarea vizuală a părţii superioare a vaginului şi a colului uterin medicul poate plasa un specul în vagin, având rol de a îndepărta pereții vaginului și a permite examinarea .
 

Test secreţii vaginale. Printr-un procedeu similar cu testul Papanicolau, medicul foloseşte un tampon de vată pentru a preleva o probă de secreţii din colul uterin și vagin. Procedura, în general, durează doar câteva minute. Lama cu secreţii vaginale (proba) prelevată este apoi trimisă spre analiza la un laborator medical specializat. Analizele de laborator, de asemenea, pot fi efectuate şi pe un eșantion de urină.

 

Colposcopia. Este un procedeu de inspecție care utilizează un instrument optic numit colposcop, pentru obținerea unor imagini mărite ale colului uterin.
 

 

 

Tratament

Pentru cervicitele care nu sunt cauzate de o infecţie cu transmitere sexuala (BTS) nu este nevoie de tratament. În situaţia în care cauza este o infecţie cu transmitere sexuală, atât pacienta cât și partenerul ei sunt susceptibili de a avea nevoie de tratament.

Medicamentele prescrise elimină adesea inflamarea colului uterin.Tratamentul pentru infecţia bacteriană se face cu antibiotice. Dacă cauzele sunt  virale, cum ar fi herpesul genital, tratamentul este un medicament antiviral. Cu toate acestea, medicamentele antivirale nu vindecă herpesul, care este o afecţiune cronică si poate fi transmis partenerului în orice moment.
Pentru evitarea retransmiterii infecţiei bacteriene, se recomandă, atât pentru pacientă cât și pentru partenerul ei, abținerea de la relații sexuale până la terminarea tratamentului recomandat de către medic.

Tratament alternative
Fitoterapie
Coada șoricelului (flori). Se pune o mână de flori la 1 litru de apă. Se fierbe apoi 15 minute și se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi.
Gălbenele (flori). Spălături vaginale de 2 ori pe zi, cu 10% flori la 1-2 l apă pentru o spălătură.
Trifoi roșu. Spălături vaginale de două ori pe zi, cu o mână de plante mărunțite la 1 litru de apă, care se fierbe timp de 5 minute.
Iasomia (lămâița). Spălături vaginale cu infuzie 10% la un litru de apă, 1-2 litri pentru o spălătură.

Complicaţii
Cervicita, care este cauzată de Glossary Link gonoree sau chlamydia, se poate răspândi la mucoasa uterină (endometrita) sau trompele uterine (salpingita), ducând la boala inflamatorie pelvină (BIP), o infecţie a organelor reproductive feminine. Femeile care dezvoltă BIP pot avea dureri pelvine, febră şi scurgeri vaginale. Chiar dacă nu există semne şi simptome, BIP netratată poate provoca infertilitate.

Stil de viațã/Prevenție

Una dintre cele mai bune metode de a reduce riscul de cervicită este reducerea riscului de infecţii cu transmitere sexuală şi aceasta se poate face utilizând corect, la fiecare contact sexual, prezervativul. Prezervativele sunt foarte eficiente împotriva răspândirii infecţiilor cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea si chlamydia.

Relațiile monogame, pe termen lung, cu un partener neinfectat pot contribui, de asemenea, la micşorarea sanselor de infecţie cu viruşi transmişi pe cale sexuală.

Orice Glossary Link infecție vaginală trebuie tratată imediat pentru a nu afecta colul uterin.

Femeilor, cu o viață sexuală activă, li se recomandă efectuarea periodică, la un an, a testului Papanicolau, chiar în absența simptomelor de cervicită.

Se recomandă mare atenție la folosirea produselor de igienă intimă a femeii (tampoane, sprayuri, etc.) care ar putea irita vaginul și colul uterin.
 

Bibliografie

Cervicitis - Robert L. Dickinson

 

Ultima modificareLuni, 31 Martie 2014 18:56
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top