Erupția dentară

Erupția dentară este un fenomen pe care îl experimentează fiecare copil, începând cu primul dințișor, în jurul vârstei de 6 luni, ajungând ca în jurul vârstei de 30 de luni să aibă dentiția  temporară completă.

 

Introducere

Eruptia dentară poate începe chiar mai devreme de 3 luni și poate continua până în al treilea an din viața unui copil.  Între   a 4-a și a 7-a lună, primul dinte de lapte va împinge gingia superioară. Primii dinți care apar sunt, de obicei,cei din față, cunoscuți sub numele de incisivii centrali,  atât în maxilar cât și în mandibulă.

La vârsta de 12 luni erup incisivii laterali, urmați apoi de primii molari la 18 luni și de canini începând cu vârsta de 2 ani. În cele din urmă ceilalți molari vor străpunge gingia în jurul vârstei de 30 de luni.

Dinții de lapte au o periodicitate de erupție aproximativ de șase luni, dar acest interval nu este întotdeauna identic pentru toți copiii. Orice întârziere sau modificare a secvenței normale de erupție trebuie să fie investigată de către medicul stomatolog.

Simptome

La cei mai mulți dintre copii, erupția dentară se manifestă doar sub forma  unui disconfort ușor,  în timpul ce alți copii pot experimenta simptome severe. De obicei, erupția dinților poate provoaca dureri care durează câteva minute, urmată de o perioadă de calm.
Erupția dinților poate fi însoțită de următoarele simptome:
• salivație abundentă
Glossary Link anxietate, somn agitat
• refuzul de a mânca din cauza inflamării gingiilor
• plasarea mâinile în gură
• erupții cutanate ușoare,  în jurul gurii, cauzate de iritarea pielii, din cauza salivației excesive
• frecarea unor zone ale obrajilor sau urechilor, ca urmare a durerii cauzate de erupția molarilor.

Dentiția nu produce în mod normal:
• febră mai mare de 38.9°C
• diaree, secreții nazale și tuse
• erupții cutanate.

Atunci când copilul face febră, are o stare prelungită de nervozitate, diaree, Glossary Link congestie nazală sau tușește, acestea pot fi manifestările unei infecții virale și nu simptomele unei  erupții dentare. Se recomandă contactarea, mai întâi, a medicului pediatru, dacă aceste simptome apar fără declanșarea erupției dinților.

Diagnostic

Diagnosticul erupției dentare este stabilit după observarea semnelor și simptomelor caracteristice.

Tratament

De multe ori starea de disconfort de la nivelul gingiilor copilului se îmbunătățește atunci când exercită o presiune blândă asupra lor. Din acest motiv, mulți medici recomandă frecare ușoară a gingiilor cu degetul curat sau utilizarea jucăriilor de Glossary Link dentiție.

În cazul în care durerea provoacă tulburări de alimentație,  hrănirea poate fi facilitată de o sticlă specială sau o ceașcă care pot reduce neplăcerile cauzate de dentiție.  Totodată obiectele reci ajută la reducerea inflamației. În acest scop, se pot folosi jucării care sunt aduse la o temperature scăzută în frigider. Cu toate acestea, părinții trebuie să țină seama de faptul că trebuie  evitat, de către copii, contactul prelungit al gingiilor cu obiecte foarte reci. De asemenea, jucăriile pentru dentiție trebuie să fie suficient de mari, astfel încât să nu existe pericol de înghițire de către copil.

Utilizarea medicamentelor analgezice pentru calmarea simptomelor datorate erupției dentare este destul de controversată.  Consultați inclusiv medicul pediatru, informându-vă despre reacțiile adverse ale oricărui medicament pe care doriți să-l administrați copilului dumneavoastră.

Medicamentele care se adminstrează pe cale orală sunt acetaminofen sau ibuprofen. Atenție la administrarea efectivă a ibuprofenului, care nu este recomandată pentru copii sub 6 luni. Medicamentele vor fi folosite numai atunci când metodele de îngrijire la domiciliu nu sunt eficiente.

Se va acorda atenție sporită pe toată perioada de administrare a calmantelor, pentru a evita supradozajul. Unele analgezice poate masca simptomele. De asemenea copiilor nu ar trebui să li se administreze medicamente care conțin aspirină.
 

Homeopatia la copii

Alimentație/Stil de viațã

Părinții și familia, în general,  nu realizează că dinții primari sunt susceptibili să se descompună în cel mai scurt timp după apariția lor în gură. Cariile dentare la sugari și copii mici, numite și carii timpurii, sunt  carii dentare datorate biberonului.  Această afecțiune poate distruge dinții, având drept cauză expunerea frecventă a dinților unui copil la lichide dulci, pentru perioade lungi de timp.

Puteți ajuta la reducerea riscului de apariție a cariilor dentare la copiii mici, nepermițând  niciodată  sugarului să adoarmă în guriță cu un biberon, care conține lapte, lapte praf, sucuri de fructe sau lichid îndulcit.

Nu înmuiați suzeta în zahăr sau miere. Dacă copilul are nevoie de  suzetă între mese sau la culcare, dați copilului o suzetă curată,  așa cum recomandă medicul dentist  sau pediatru.


Bibliografie

http://kidshealth.org/
http://dentiststijuana.over-blog.com

Ultima modificareSâmbătă, 31 Mai 2014 17:35
O să te intereseze și: « Oreionul (parotidita epidemică)
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top