Tetania sugarului si a copilului

Tetania sugarului si a copilului este expresia clinica a hiperexcitabilitatii neuro–musculare mecanica si electrica cauzata cel mai adesea de  modificari biochimice, determinate de tulburari metabolice aparute in perioadade debut, dar cu deosebire in perioada de vindecare a rahitismului. 

Introducere

Tetania este o boala recidivanta, manifestarile aparute la sugari in cursul iernii si primaverii se distanteaza si dispar odata cu aparitia lunilor insorite.
Dupa varsta de 3 ani dispare aproape in totalitate manifestarile tetanice. Exista mai multe forme clinice al tetaniei sugarului si a copilului mic.
Tetania latenta sau spasmofilia este forma cea mai intalnita in practica pediatrica. 
Tetania manifesta este o boala des intalnita la sugar si copilul mic si se  caracterizata prin cresterea excitabilitatii sistemului nervos, in urma scaderii concentratiei ionilor de calciu din sange. Cea mai frecventa cauza de Glossary Link tetanie a sugarului si copilului mic este rahitismul (tetania rahitogena). 
Tetania rahitogena nu are nimic in comun cu hipo sau avitaminoza  D, ci este legata mai mult de labilitatea metabolismului fosfocalcic prezent la aceasta varsta.

Simptome

Semnele clinice ale acestei boli se exprima prin modificari de comportament  ca neliniste, agitatie, tulburari ale somnului (somn agitat, superficial, cu tresariri la cele mai mici zgomote sau chiar insomnie) Glossary Link convulsii tonico-clonice generalizate in crize repetate la diferite intervale. Acestea sunt uneori insotite de pierderea cunostintei, au durata relativ scurta, dar nu lasa sechele. Contractiile  muschilor corpului si pierderea cunostintei nu pot fi deosebite de crizele de Glossary Link epilepsie.

Simtomele caracteristice spasmofiliei 
 
Hiperexcitabilitatea neuromusculara se poate pune in evidenta prin semne mecanice si electrice. Hiperexcitabilitatea mecanica se bazeaza pe evidentierea mai multor semne dintre care semnul facialului (Chvstek)  ce consta dintr-o contractie fulgeratoare a muschilor fetei si a  muschilor buzelor, la o percutie usoara a nervului facial  la mijlocul liniei care uneste comisura labiala cu lobul urechii. Este  de asemenea caracteristic spasmofiliei si contractia generalizata a muschilor antebratului si mainii realizand mana de ,,mamos,,degetul mare se aplica pe palma, palma este scobita, degetele sunt usor indoite, intinse si apropiate. Fenomenul respirator (Maslov) consta in accelerarea respiratiei intr-o prima faza si apoi oprirea respiratiei in faza a doua.
Tetania manifesta poate apare pe fondul unei tetanii latente si se caracterizeaza prin aparitia spasmelor carpopedale, Glossary Link spasm laringian si convulsii.
Spasmul carpopedal este o manifestare comuna a tetaniei ce se prezinta sub forma de contractii tonice al mainilor si picioarelor, care pot apare in accese, cu o durata de cateva minute pana la cateva saptamani. Uneori aceste contracturi intereseaza si muschii fetei (ras sardonic) iar muschii buzelor au aspect de ,,bot de peste,,. Contracturile sunt simetrice mai mult sau mai putin dureroase.
 
Spasmul laringian (laringospasmul) este relativ frecvent in tetania rahitogena si consta intr-o contractura spastica a muschilor larigelui. Debutul este de obicei brusc spontan sau provocat de un efort de tuse, frica sau alte emotii. 
 
Prima inspiratie are Glossary Link caracter  muzical insa  penibil, prelungit amintind de cantatul cocosilor si este urmat de eforturi respiratorii scurte,  sacadate care duc copilul in stare de Glossary Link apnee (oprirea respiratiei), cu Glossary Link asfixie si cianoza (albastrirea).
Dupa cateva secunde urmeaza o inspiratie  zgomotoasa si prelungita, urmata de o expiratie gemanda, care pune capat accesului. Uneori accesul se prelungeste, copilul isi pierde cunostinta si apar convulsii generalizate.
Laringospasmul poate fi insotit de si de spasme viscerale localizate, la tubul digestiv, musculatura inimii (tetanie cardiaca).
 
Ele sunt la inceput tonice apoi devin tonicoclonice, localizate la fata, pleople globi oculari, dar de obicei sunt generalizate si sunt asemanatoare crizelor din epilepsie (convulsii tonice - contracturi musculare persistente, prelungite, de intensitate mare, in care muschii raman intepeniti ; convulsii clonice - contracturi musculare scurte, ritmice, repetate, sacadate, de intensitate egala).

Impact

In declansarea tetaniei la copii mici concura atat factori favorizanti cat si determinanti. 
Asfel in categoria factorilor favorizanti se citeaza:
Varsta (frecventa maxima se situeaza intre 3-4 luni si 2 ani dupa care scade) 
alimentatia artificiala (alimentatia cu exces de lapte de vaca sau fainoase) 
anotimpul (sfarsit de iarna-inceput de primavara)
prematuritatea
gemeleritatea
infectii repetate 
rahitismul
Factorii determinanti ai tetaniei sunt dati de scaderea calciului in sange.
 

Cauze

Cauza determinanta a scaderea calciului din sange se realizeaza printr-o serie de mecanisme, dintre care amintim: tetania hipocalcemica si tetania  normocalcemica.
Tetania hipocalcemica se datoreste scaderii globale a calciulului in sange, inclusiv  a fractiunii ionizate, printr-o tulburare directa a metabolismului fosfocalcic la diferite nivele. Aceasta forma de tetanie poate apare in situatii multiple in stadiul de vindecare a rahitismuluicarentialo (tetania rahitogena) in disfunctii si leziuni ale creierului (centri  di si mezencefalici),tetania nou-nascutilor traumatizati, Glossary Link cretinism hipoparatiroidian (hipoparatiroidie este boala cand glandele paratiroide secreta cantitati scazute de hormoni), in caz de deficit de absorbtie intestinala ca calciului si fosforului (de exemplu in boala celiaca, fibroza chistica  a pancreasului, la nou nascutii prematuri si la cei cu greutate mica la nastere, alimentati  de timpuriu cu cantitati mari de lapte de vaca, prin care se  realizeaza o retentie crescuta de saruri de fosfati). 
 
Tetania normocalcemica (concentratia normala a calciului in sange) apare datorita ionizarii insuficiente a calciului. In aceasta forma de Glossary Link calcemie, tetania apare in prezenta unei concentratii normale a calciului in sange, datorita unor tulburari indirecte ale meabolismului fosfocalcic ca de exemplu alcaloza consecutiva varsaturilor realizeaza tetanie gastrica, hiperventilatia (respiratii profunde cu frecventa crescuta) care duce la tetanie respiratorie, administrarea excesiva de substante alcaline realizeaza tetanie metabolica.
 
Forma latenta (spasmofilia) este o stare hiperexitabilitate neuro-musculara, care poate fi pusa in evidenta numai prin anumite semne clinice, copilul neavand ca fenomene spontane decat o stare de nervozitate nejustificata si uneori dureri musculare sub forma de crampe care sunt de scurta durata.
 
Cat privesc formele clinice, pe langa tetania rahitogena mai trebuie amintita tetania nou-nascutului , care un are nimic in comun cu hipo sau avitaminoza D, ci este legata mai mult de labilitatea metabolismului fosfo-calcic la acesta varsta. Se descriu doua forme de tetanie a nou nascutului. Forma benigna din primele zile de viata  si forma grava a nou nascutilor mai mari. Ambele aceste forme trebuiesc  diferentiate de tetania neurogena. Tetania neurogena este produsa de leziunile meningocerebrale. Tetania neonatala se poate produce din cauza unui hipoparatiroidism fiziologic tranzitoriu care se poate asocia cu inabilitatea renala (care este trecatoare) de a excreta fosfatul. Se traduce prin contracturi ale musculaturii netede si striate.
 
Cea mai frecventa cauza de tetanie a sugarului si copilului mic este rahitismul (tetania rahitogena). In faza de vindecare a rahitismului, mai ales primavara, poate avea loc o scadere temporara a ionilor de calciu din sange, ceea ce creeaza conditiile umorale ale tetaniei. 
 
Cauze psihoemotionale
 
Toate manifestarile faimoasei spasmofilii, ca tremuraturi, spasme, crampe, crize de tetanie sunt expresia unei dificultati interioare de a stapani si de a raspunde corect solicitarilor lumii exterioare.
Atunci cand sunt dificultati in integrarea acestei lumi, mai ales a solicitarilor venite din mediul exterior, pot apare semne ale tetaniei.

Diagnostic

Prin efectuarea analizelor de sange cea mai importanta si mai concludenta este hipocalcemia (scaderea calciului din sange) si hiperfosfatemia (cresterea fosfatilor in sange) si alcaloza. Hipocalcemia poate atinge valori scazute pan la6-7mg %  normal fiind 9,5-11 mg.
Raportul calciu fosfor este scazut pana la 1,4 prin scaderea calciului, normal este 1,9. 
Fosfatazele serice sunt crescute 20-60U.B. Valoarea  normala este de 5-15 U.B. Echilibrul acido-bazic este deviat spre alcaloze.
Encefalograma arata modificari importante care sunt reprezentate de aparitia unor imagini de activitate repetitive, in dubleta sau tripleta.

Tratament

Tratamentul in tetania manifesta (cu convulsi si contracturi) consta in administrarea de fenobarbital intramuscular  sau diazepam intramuscular, conform prescriptiei medicale. Aceste doua aplicatii nu se vor face concomitent ci izolat sau la distanta de prima administrare a fenobarbitalului. Apoi se administreaza calciu gluconic intravenos. Dupa disparitia convulsiilor terapia cu calciu continua pe care orala pe  durata de 1-2 saptamani cu 4-6g clorura de calciu pe zi sau calciu gluconic solutie de 10%, 2-3g pe zi. Foarte importanta este administrarea imediata a 200000-400000 unitati de vitamina D 3 doza ce se va repeta dupa 10 zile. 

Alimentatie si stil de viata

Tratamentul  alimentar  se va institui cu un regim dietetic care va consta in inlocuirea alimentatiei lactate pe o durata de 1-2 zi cu decocturi fainoase, supa de morcovi, apoi se trece la o alimentatie corecta corespunzatoare varstei , avnduse permanent in atentie necesitatile in princeipii alimentari de baza saruri minerale si vitamine.
Din punct de vedere igienic, se va respecta igiena individuala si a mediului de viata a sugarului si copilului;se vor face bai de curatenie zilnice, si se imbraca cu imbracaminte lejera care sa permita miscarile si deplasarile(la sugarul mai mare si copilul mic). Imbracamintea trebuie sa fie corespunzatoare cu sezonul. Aerisirea camerei trebuie realizata in mod repetat in cursul zilei. 
Se vor realiza plimbari repatate in cursul zilei, incepand dela varsta de 2-4 saptamanii, in functie de sezon.
Tratamentul profilactic se realizeaza prin prevenirea si tratamentul corect al rahitismului. Se vor preveni si combate tulburarile de nutritie acute si cronice, infectile acute si cronice, strarile febrile, hipovitaminozele. Mamele trebuie sa stie cum sa-si ingrijeasca si sa-si alimenteze sugarul sau copilul mic, ele trebuie sa cunoasca semnele si care sunt cauzele rahitismului si tetaniei cat si mijloacele de prevenire. 

Bibliografie

Dialog despre sanatatea femeii si a copilului vol 1, George Gheorghe

 

 

 

Ultima modificareVineri, 22 Noiembrie 2013 09:24
O să te intereseze și: « Colici intestinale Rujeola (pojar) »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top