Bolile congenitale cardiace la copii

boli_congenitale.jpgAproximativ 1 din 125 de nou-născuți are o boală congenitală cardiacă. Defectele cardiace se întind de la forme minore la forme severe, cele mai multe fiind ușoare. Riscul de a avea un copil cu boală cardiacă poate fi mai mare dacă dumneavoastră sau alți membri ai familiei aveți sau ați avut un copil cu o boală congenitală.
Cauza exactă a bolii congenitale cardiace este rareori găsită. Defectele genetice și anumite infecții virale din timpul sarciniii pot fi cauze.

Unele anomalii cromozomiale, ca acelea care produc sindromul Down, se asociază cu defectele cardiace. Infecții ca pojărelul (rubeola) contractate de mamă în primele 2 luni de sarcină, de asemenea cresc riscul de defect congenital cardiac. Datorită progreselor recente din chirurgia cardiacă, multe dintre defectele cardiace pot fi tratate cu succes.

Defectul septal ventricular
Defectul septal ventricular (DSV) este cea mai cunoscută malformație            cardiacă, reprezentând 20 - 25% din totalul bolilor congenitale cardiace. Un copil cu această afecțiune are un orificiu între cavitățile de jos ale inimii sale (ventriculi), ceea ce produce o creștere a fluxului de sânge sub presiune mare către plămân.

Simptomele DSV depind de mărimea defectului. Problema ar fi descoperirea în timpul unui examne fizic de rutină, când doctorul detectează un suflu cardiac. Copiii născuți cu defect mare dezvoltă hiperten­siune   pulmonară,   se   hrănesc dificil, transpiră puțin, fac infecții pulmonare recurente  și insufi­ciență cardiacă în primii ani de viață. Copiii cu defecte ventri­culare mici pot să nu aibă nici un simptom. Defectul septal ventri­cular mic se poate închide singur, fără tratament.

Tratamentul depinde de mări­mea defectului. Dacă medicamen­tele nu dau rezultate, trebuie făcută o operație de închidere a defectului înainte de vârsta de 1 an.

Defectul septal atrial
Defectul septal atrial (DSA) este un orificiu în partea de sus a inimii, între cele două cavități (atrii), care produce un flux anormal de sânge. E mai frecventă la copiii de sex feminin decât la cei de sex masculin și adesea apare la copiii cu sindrom Down. DSA reprezintă 8-13% din totalul bolilor congenitale cardiace. Copiii cu această afecțiune adesea nu au nici un simptom. închiderea chirurgicală este tratamentul recomandat. Aceasta se face pe la vârsta de 4 ani.

Persistența canalului arterial
Canalul arterial este un vas care pleacă din artera pulmonară spre aortă când copilul este în uter. Acesta se închide în mod normal imediat după naștere. Dacă nu, sângele circulă între artera pulmo­nară și aortă. Persistența canalului arterial (PCA) reprezintă cam 6-11% din bolile congenitale cardiace.

La prematuri, canalul arterial nu se închide spontan. PCA apare mai des la copiii de sex feminin, la copiii născuți la mare altitudine și la copii din mame care au avut pojărel (rubeolă) în primele luni de sarcină.

Când canalul arterial este mic, adesea nu este prezent nici un simptom. Un canal arterial mare produce suflu cardiac, hiperten­siune pulmonară și deficit de creștere. La copilul prematur, canalul se închide de la sine în săptămâni sau luni. La copiii ale căror canale arteriale rămân deschise poate fi necesară chirurgia. Aceasta se practică pe la vârsta de 1-2 ani.

Coarctația de aortă
Coarctația de aortă duce la o pre­siune mare a sângelui deasupra obstrucției. Inițial nu este evident nici un simptom. Obstrucțiile semnificative vor fi rezolvate chirurgical înainte de vârsta de 6 ani. în cazurile severe, chirurgia poate fi necesară mai devreme.

Stenoza aortică
Stenoza aortică reprezintă îngus­tarea valvei prin care sângele părăsește inima pentru a intra în aortă. Stenoza severă, care se poate asocia cu dificultățile respi­ratorii, este, în general, depistată în copilărie. Stenoza mică sau moderată poate să nu prezinte nici un simptom important, dar, în timpul unui examen fizic de rutină, doctorul poate detecta un suflu cardiac. Afecțiunea este mai frecventă la sexul masculin.

Chirurgia este necesară în tratarea stenozei severe. Copiii cu obstrucție mică sau moderată trebuie să fie periodic examinați din cauza posibilității de creștere a obstrucției.

Tetralogia Fallot
Tetralogia Fallot constă în: defect septal ventricular larg, obstrucția fluxului de sânge din ventriculul drept către arterele plămânului (arterele pulmonare) și o modifi­care a poziției aortei în dreapta inimii. În plus, ventriculul drept este mărit. Rezultă o scădere a fluxului de sânge în plămân.

Principalul semn al afecțiunii este o tentă albăstruie a pielii (cianoză). Manifestările tetralogiei Fallot apar lent în timpul primului an de viață. Uneori, problema este vizibilă la naștere.

Scopul tratamentului este furni­zarea unui flux crescut de sânge spre plămâni. O operație pe inimă este tratamentul uzual o dată ce copilul a mai crescut, dar uneori se impune chiar mai devreme.

Stenoza pulmonară
Stenoza pulmonară este o obstrucție a fluxului de sânge de la inimă către artera pulmonară. Obstrucția mică sau moderată poate să nu producă simptome. Un nou-născut cu o obstrucție severă are o tentă albăstruie a pielii și prezintă semne de insuficiență cardiacă.

În cazuri severe, insuficiența cardiacă de tip congestiv poate surveni în prima lună de viață. Copiii cu obstrucție mică spre moderată pot duce o viață normală, dar ar trebui urmăriți regulat de doctor. Cei cu stenoză mai severă pot necesita o procedură de deschidere a valvei.

Transpoziția marilor vase
Transpoziția marilor vase este o afecțiune complexă în care două artere care pleacă de la inimă sunt inversate. Sângele care vine spre inimă din corp este pompat înapoi în corp fără a trece prin plămâni. Copiii cu această boală sunt adesea de culoare albastru-închis (cianoză severă) și au nevoie de îngrijire medicală imediată. Există anumite proceduri chirurgicale pentru a trata problema.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top