Hipoxia la naștere

hypoxia.jpgCondițiile în care decurge nașterea sunt hotărâtoare pentru viitorul neuropsihic al copilului. Trecerea de la viața intrauterină la cea extrauterină se face relativ brusc și hipoxia este elementul cel mai probabil (și mai nedorit), care poate surveni. Hipoxia poate exista înainte de naștere (afectează fătul) sau apare imediat după naștere (afectează nou născutul). În ambele eventualități reanimarea energică a nou născutului devine necesară.

Etiologic
Asfixia la naștere constituie prototipul insultei hipoxic-ischemice. Hipoxia și ischemia survin concomitent. Hipoxia este consecința insuficienței respiratorii, iar ischemia rezultă din bradicardie și colaps vascular. Hipoxia la naștere debutează în 50% din cazuri antepartum, în 40% din cazuri intrapartum și în 10% postpartum.

Hipoxia intrauterină este cel mai important factor care realizează decelerarea ritmului cardiac fetal și se poate datora următoarelor cauze:

Factori materni:
-compresiunea venei cave inferioare prin uter gravid;
-contracții uterine puternice care conduc la bradicardie maximă asociată chipotensiune arterială;
-hipo- sau hipertensiune arterială;
-anemie severă. Factori fetali:
-compresiunea mecanică a cordonului ombilical;
-anomalii placentare cu afectarea circulației placentare și a aportului de sânge la făt.

Hipoxia intrapartum se datorează următorilor factori:
-depresiunea centrului respirator prin hipnotice, analgezice și anestezice administrate mamei;
-imaturitatea plămânului fetal;
-obstrucția mecanică a căilor respiratorii superioare prin aspirația de meconiu sau de lichid amniotic;
-malformații care impiedică expansiunea pulmo-nului: atrezie choanală, hernie diafragmatică;
-hipotonie extremă a mușchilor respiratori: boala Werdnig-Hoffmann cu debut intrauterin;
-traumatism cranio-cerebral obstetrical.

Fiziopatologie
Hipoxia produsă prin scăderea fluxului sanguin placentar produce hipoxemie și acidoză. Se realizează edem cerebral, care, pe măsură ce devine mai important, scade fluxul sanguin cerebral și se poate instala ischemie cerebrală mergând până la necroza corticală (infarct cerebral). Creierul nou născutului are un ritm metabolic înalt și relativ puține rezerve energetice. în hipoxie, sursele energetice ale creierului scad brusc (ATP și fosfocreatinina), crește glicoliza și deci consumul de glucoza, se accelerează producția de acid lactic.

Indiferent de momentul în care se instalează hipoxia, aceasta determină inițial accelerarea respirațiilor urmată de bradicardie și se instalează apneea primară. în acest stadiu numai măsuri de stimulare tactilă și oxigenoterapia sunt suficiente pentru restabilirea ritmului respirator.

Dacă hipoxia continuă și presiunea parțială a oxigenului scade și mai mult, nou născutul prezintă gasp-uri profunde, frecvența cardiacă și presiunea sanguină scad și se instalează apneea secundară, care nu se mai remite simplu, cu măsurile recomandate anterior, ci necesită intervenție mai energică (ventilație asistată cu presiune pozitivă). Durata apneei secundare se corelează direct cu severitatea leziunilor cerebrale hipoxic-ischemice generatoare de sechele neurologice.

Nu există criterii clinice care să permită diferențierea dintre apneea primară și apneea secundară, în momentul nașterii manifestarea comună fiind absența respirațiilor spontane și frecvența cardiacă sub 100/minut. Diferențierea se poate face în funcție de modul de răspuns. Apneea primară se remite practic spontan sau după ușoară stimulare și administrarea de oxigen pe mască, în timp ce apneea secundară presupune ventilație asistată cu presiune pozitivă pentru reluarea respirațiilor.

În aceste condiții este mai practic să se considere că orice nou născut care nu respiră spontan se află în apnee secundară și să se înceapă imediat reanimarea respiratorie. în timpul vieții intrauterine plămânii sunt plini cu lichid și nu participă la schimburile respiratorii, arteriolele pulmonare fiind contractate. Sângele sosit de la placentă scurt-circuitează plămânii și este deviat prin canalul arterial direct în marea circulație.

Prima respirație aduce mari schimbări anatomice și funcționale plămânului fetal. Plămânii se expansionează, alveolele se umplu cu aer, lichidul alveolar este eliminat din plămâni, arteriolele pulmonare se deschid și sângele pătrunde în arterele pulmonare oxigenându-se la nivel alveolar.

Canalul arterial devine inutil și se închide imediat funcțional, apoi și anatomic. Pentru buna funcționalitate a plămânilor este esențial ca lichidul pulmonar fetal să dispară din alveole. O parte este îndepărtata prin presiunea exercitată la nivelul toracelui în timpul trecerii prin filiera pelvi-genitală și eliminat prin nas și gură.

O altă parte din lichidul alveolar este preluată de circulația limfatică. Prima respirație, a cărei forță și efort depășesc cu mult pe cea a respirațiilor următoare (de 2-3 ori) reușește să umple alveolele cu aer și permite instalarea respirației pulmonare. Prematurii sau copiii mamelor supuse anesteziei nu sunt capabili să susțină un efort respirator eficient și de aceea expansionarea pulmonului este incompletă. Pentru o bună respirație postnatală, la fel de importantă ca și pătrunderea aerului în alveole este o bună perfuzie alveolară.

Dacă hipoxia a debutat intrauterin, acidoza și hipoxemia fac ca arteriolele pulmonare să se mențină contractate, canalul arterial se menține permeabil și nu se înregistrează acea perfuzie pulmonară optimă. Dacă hipoxia și acidoza nu sunt foarte severe, ventilarea nou-născutului și administrarea de oxigen pot ameliora adecvat perfuzia pulmonară.

Dacă aceste modificări metabolice sunt severe, este necesară asocierea de bicarbonat pentru creșterea pH-ului sanguin și deci pentru ameliorarea perfuziei pulmonare.

2 comentarii

  • grosu mihaela
    grosu mihaela Joi, 20 Decembrie 2012 10:34 Link

    COPILUL MEU S-A NASCUT DUPA UN LUNG TRAVALIU, A AVUT O NOTA MICA 7 SI ERA VANAT. IMEDIAT DUPA CE S-A NASCUT A PLANS DOUA ZILE(GEMUT) APROAPE CONTINUU, I S-AU ADMINISTRAT ANTIBIOATICE SI MI-AU EXPLICAT CA A SUFERIT IN TIMPUL NASTERII!! VREAU SA VA SPUN CA TIP DE 5ANI COPILUL MEU A PLANS NOAPTE DE NOAPTE, SI LA OBOSEALA(DACA NU DORMEA LA PRANZ) ERA DE NECONTROLAT!! AM FOST LA MEDICI, DIFERITI..NEUROLOGI, PSIHIATRICI, SI AM FACUT TERAPIE..TOTUSI EU CRED CA E CEVA..A FOST DIAGNOSTICAT CU ADHD, NU SE POATE CONCENTRA,NU E ATENT, NU STIU UNDE SA MERG SI CUM SA PROCEDEZ...DORESC UN SFAT!!!! MULTUMESC

  • cameliapuscas52@yahoo.com
    cameliapuscas52@yahoo.com Miercuri, 27 Aprilie 2011 09:26 Link

    cum se manifesta dupu nasterea copilului si ce urmari poate avea?multumesc

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top