Sanatate Copii

Erupția dentară

Erupția dentară este un fenomen pe care îl experimentează fiecare copil, începând cu primul dințișor, în jurul vârstei de 6 luni, ajungând ca în jurul vârstei de 30 de luni să aibă dentiția  temporară completă.

mai mult...

Rujeola (pojar)

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, produsă de un virus si transmisă pe cale aerogenă. Cei mai receptivi faţă de această infecţie sunt copiii de vârstă şcolară şi preşcolară. Boala este caracterizată de o erupţie specifică, care permite o diagnosticare rapidă. După vindecare rămâne o imunitate pentru toată viaţa.

mai mult...

Oreionul (parotidita epidemică)

Oreionul (parotidita epidemica) este o boală infecţioasă acută provocată de virusul urlian. În cele mai multe cazuri acest virus afectează glandele salivare, dar uneori pot fi afectate şi alte glande, cum ar fi: pancreasul, testiculul, ovarul sau sistemul nervos. Îmbolnăvirea este mai frecventă la copii. Deşi are o evoluţie uşoară, boala poate crea unele riscuri pentru sănătate (meningite, pancreatite, orhite).

mai mult...

Tetania sugarului si a copilului

Tetania sugarului si a copilului este expresia clinica a hiperexcitabilitatii neuro–musculare mecanica si electrica cauzata cel mai adesea de  modificari biochimice, determinate de tulburari metabolice aparute in perioadade debut, dar cu deosebire in perioada de vindecare a rahitismului. 

mai mult...

Colici intestinale

colici.jpgColicile intestinale sunt dureri abdominale violente, care vin în valuri a căror intensitate crește până la un vârf, pentru a scădea înainte de a urca iarăși în intensitate. Ele apar imediat ce tranzitul intestinal normal este perturbat. Este în special cazul diareei acute care corespunde eliminării frecvente de materii fecale prea lichide, tul­burarea fiind atunci tranzitorie.

mai mult...

Diareea persistentă la copii (Infantilism intestinal)

diareea_la_copii.jpgPrincipalele simptome care apar la copii, de cele mai multe ori asociate, sunt diaree persistentă, balonare, infecție a căilor respiratorii, un comportament urât sau o iri­ta bilitate neobișnuită. Aceste semne sunt însoțite de scaun moale și fetid care conține grăsimi și amidon. Tânărul pacient nu are poftă de mâncare și slăbește considerabil, având totodată un abdomen slăbit. Acesta prezintă denutriție, carențe, astenie, dureri abdo­minale. Boala evoluează cu anumite crize însoțite de infecții respiratorii, care mai apoi dispar treptat.

mai mult...

Dislexie

dyslexia.jpgDislexia corespunde unei dificultăți speciale a copilului de a învăța să scrie și să citească. Tulburarea apare la copilul la care frec­ventarea școlară s-a dezvoltat întotdeauna nor­mal și la care nu se regăsește niciun deficit inte­lectual.

Simptome. Copilul prezintă dificultăți în citireacuvintelor obișnuite pe care le inversează com­plet sau parțial (toc înloc de cot). El poate, de asemenea, inversa litere (troc în loc detorc). Copilul întâlnește dificultăți pentru a găsi greșeli­le deortografie sau pentru a recopia corect un cuvânt.
mai mult...

Bolile congenitale cardiace la copii

boli_congenitale.jpgAproximativ 1 din 125 de nou-născuți are o boală congenitală cardiacă. Defectele cardiace se întind de la forme minore la forme severe, cele mai multe fiind ușoare. Riscul de a avea un copil cu boală cardiacă poate fi mai mare dacă dumneavoastră sau alți membri ai familiei aveți sau ați avut un copil cu o boală congenitală.
Cauza exactă a bolii congenitale cardiace este rareori găsită. Defectele genetice și anumite infecții virale din timpul sarciniii pot fi cauze.
mai mult...

Hipoxia la naștere

hypoxia.jpgCondițiile în care decurge nașterea sunt hotărâtoare pentru viitorul neuropsihic al copilului. Trecerea de la viața intrauterină la cea extrauterină se face relativ brusc și hipoxia este elementul cel mai probabil (și mai nedorit), care poate surveni. Hipoxia poate exista înainte de naștere (afectează fătul) sau apare imediat după naștere (afectează nou născutul). În ambele eventualități reanimarea energică a nou născutului devine necesară.

mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top