Varicocelul

Varicocelul, o afecțiune prezentă numai la persoanele de sex masculin, constă în extinderea venelor din jurul testiculelor (zona scrotală) și cordonului spermatic.

Introducere

Varicocelul este similar cu apariția varicelor la picior.  El poate influența spermatogeneza, un proces de formare a spermatozoizilor care are loc în testicul. Pentru ca acest proces să decurgă normal   este nevoie de o temperatură mai scăzută, față de temperatura corporală, dar stagnarea sângelui în venele testiculare determină creșterea temperaturii la nivelul scrotului și deci influențează negativ producția de spermă și calitatea ei, ducând în cele mai multe cazuri la infertilitate masculină
Cu toate acestea, nu toate cazurile de varicocel afectează producția de spermă.În schimb varicocelul poate provoca, de asemenea, micșorarea testiculelor.
În cele mai multe situații varicocelul se dezvoltă în timp. Din fericire, de cele mai multe ori el este ușor de diagnosticat și mulți pacienți nu au nevoie de tratament. În cazul în care un varicocel determină simptome, de cele mai multe ori poate fi tratat chirurgical.

Simptome

Varicocelul nu provoacă, de obicei, simptome, și din această cauză de multe ori nu se urmează nici un tratament. Varicocelul poate fi descoperit  în timpul unei evaluări a  fertilității sau în urma unui examen fizic de rutină.

Totuși un varicocel poate produce de multe ori, anumite semne sau simptome. Rar, aceasta poate provoca durere. Durerea poate:
•    varia de la o stare de discomfort  sau senzație de greutate, până la ascuțită
•    crește la efort fizic sau stat în picioare, în special pe perioade lungi de timp
•    cunoaște o agravare pe parcursul unei zile
•    să se amelioreze atunci când pacientul stă culca pe spate.

Cu timpul, varicocelul se poate mări și poate deveni mai vizibil, apărând o diferență de volum între cele două testicule. Rețeaua de vene dilatate apare de multe ori de culoare albastră, la nivelul scrotului, simțindu-se ca "un ghem de viermi"

Impact

Aproximativ 15% dintre bărbați suferă de varicocel, având vârste cuprinse între 15 și 35 de ani. El este mai frecvent la testiculul stâng (80% dintre cazuri), din cauza structurii anatomice a venelor de la nivelul testiculelor, care predispune la dilatarea venelor și stagnarea sângelui. Dar poate apare și la nivelul ambelor testicule.

Cauze

Una din cauzele cele mai frecvente de apariție a varicocelului la testiculul stâng o reprezintă particularitatea anatomică a venei testiculare stângi, care poate avea o poziție anormală (unghi drept) de vărsare în vena renală stângă, apărând astfel o creștere a presiunii sangvine.

Alte cauze ar fi faptul că valvele venelor care merg de-a lungul cordonul spermatic nu funcționează în mod corespunzător, un proces similar cu procesul de formare a varicelor de la nivelul picioarelor. O astfel de Glossary Link deficiență în valve duce la un reflux de sânge în plexul pampiniform, o creștere a tensiunii cauzând dilatarea venelor, și în cele din urmă, deteriorarea țesutului testicular.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului medicul va efectua o examinare fizică, care ar putea dezvălui o masă de vene răsucite, care poate fi descrisă ca un sac de viermi. Dacă e suficient de mare, medicul îl poate simți. Dacă varicocelul este mai mic, medicul poate cere pacientului efectuarea unei expirații fortate, cu glota închisă (manevra Valsalva). Acest lucru ajută medicul să detecteze extinderea anormală a venelor.

În cazul în care examenul fizic este neconcludent, medicul poate solicita efectuarea unei ecografii scrotale, care va arăta dacă venele din plexul pampiniform sunt mai mari decât 2 mm. Prin aceasta se obțin imagini precise ale zonei scrotale, ce pot fi utilizate pentru a se asigura că nu există și o altă afecțiune care să producă simptome. O astfel de afecțiune ar putea fi prezența unei tumori care să comprime vena spermatică.

Tratament

În cazul în care simptomatologia este ușoară și nu se simte durere, medicul poate să nu recomande tratament pentru varicocel.
În cazul în care există durere, testiculul este în scădere sau cantitatea de spermă și calitatea ei este afectată atunci vor trebui abordate anumite tratamente. Un astfel de tratament poate fi cel chirurgical pentru sigilarea venei dilatate, astfel încât sângele să poată curge prin vene sănătoase. Această intervenție nu poate rezolva totuși,întotdeauna, diminuarea numărului de spermatozoizi și deci calitatea spermei.

Dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală pacientul, de obicei, nu trebuie să rămână în spital după aceea. Durerile post-operatorii sunt, în general, ușoare. Pentru a testa cantitatea şi calitatea spermei pacientul va trebui să aștepte câteva luni după operație, pentru o analiză a materialului seminal.

Chirurgia fără bisturiu
{tabStil de viaţã}
Pacienții care au varicocel, dar simptomele provoacă un disconfort minor, neafectând  fertilitatea, este posibil să încerce următoarele pentru ameliorarea durerii:
•    administrarea de calmante ușoare, cum ar fi acetaminofen ( Glossary Link paracetamol, altele) sau ibuprofen.
•    purtarea unui susținător atletic pentru a elibera presiunea.


Bibliografie

www.healthline.com


 

 

Ultima modificareDuminică, 03 August 2014 19:08

Pe aceeasi tema

O să te intereseze și: « Prostatita
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top