Prostatita

Glossary Link Prostatita reprezintă inflamația și creșterea în dimensiuni a prostatei, o glandă de forma și dimensiunile unei nuci, care înconjoară uretra și este situată chiar sub vezica urinară la bărbați. Glossary Link Prostata produce  lichidul seminal ( Glossary Link sperma), care hrănește și transportă spermatozoizii.

Introducere

Prostatita cauzează de cele mai multe ori urinare dureroasă sau dificilă. Alte simptome de prostatită includ dureri în zona abdomenului, zona pelviană sau organele genitale și, uneori, simptome asemănătoare gripei.
Ea afectează bărbații de toate vârstele, dar tinde să fie mai frecventă la cei cu vârsta peste 50 de ani.  Prostatita poate avea  cauze diferite, de la o Glossary Link infecție bacteriană, ce poate fi, de obicei, tratată cu antibiotice la cauze de ordin psihic sau neidentificate.

De menționat că prostatita nu crește riscul apariției cancerului de prostată.

Prostata este o glandă mică, care este parte a sistemului reproductiv masculin. Prin secreţiile pe care le produce contribuie la formarea spermei ejaculate. Aceasta se află chiar sub vezica urinară, în faţa rectului şi este în mod normal cam de marimea unei nuci ( lungime de 4-6 cm, o lăţime de 3-4 cm şi o grosime de 2-3 cm). Prostata este compusă din doi lobi, acoperiţi de un strat exterior de țesut. Ea înconjoară uretra, tubul care transportă urina de la vezica urinară prin intermediul penisului, în afara corpului. În jurul vârstei de 40 de ani, această glandă începe să crească în dimensiuni, din motive care nu sunt destul de bine cunoscute.


Simptome

Simptomele prostatitei pot  varia în funcție de cauză. Ele pot include:
• durere sau senzație de arsură la urinare ( Glossary Link disurie)
• dificultate la urinare
• urinare frecventă, în special pe timp de noapte ( Glossary Link nicturie)
• nevoia urgentă de a urina
• dureri la nivelul abdomenului, vintre sau partea de jos a spatelui
• durere în zona dintre scrot si rect ( Glossary Link perineu)
• durere sau disconfort în zona penisului sau a testiculelor
• ejaculări dureroase
• durere la extremitatea penisului
• simptome asemănătoare gripei (la prostatita bacteriană).

Dacă apar dureri pelviene, urinare dificilă sau dureroasă sau orgasme dureroase (ejaculări) se recomandă consultarea medicului specialist urolog.  Dacă este lăsată netratată, în unele cazuri prostatita poate provoca agravarea altor probleme de sănătate.

Impact

Factorii de risc pentru prostatită :
• persoană tânără sau de vârstă mijlocie
• existenţa unui episod anterior de prostatită
• existenţa unei  infecţii la vezica urinară sau la Glossary Link uretră
• prezenţa unor traumatisme de bazin, cum ar fi cele provocate de bicicletă sau de călărie
• hidratarea insuficientă  
• utilizarea unui Glossary Link cateter urinar, un tub introdus în uretră pentru a drena vezica
• contacte sexuale neprotejate
• îmbolnăvirea cu HIV / Glossary Link SIDA
• existența unor condiții de stres
• factori genetici.

Cauze

Prostatita acută bacteriană este adesea cauzată de tulpini de bacterii obișnuite. Infecția apare atunci când bacteriile ajung prin scurgerile de urină în prostată.  De obicei antibioticele sunt utilizate pentru a trata prostatita acută bacteriană. În cazul în care bacteriile nu sunt eliminate cu antibiotice, deoarece acestea se pot "ascunde" în glanda prostată, prostatita poate recidiva sau poate fi dificil de tratat ajungându-se la ceea ce se numește prostatită bacteriană cronică.
Infecția bacteriană nu este singura cauza de prostatită. Alte cauze pot include:
• tulburări ale sistemului imunitar
• tulburări ale sistemului nervos
• leziuni în zona prostatei
În multe situații cauza exactă nu este niciodată identificată.

Cauze psihoemoționale
Prostatita reprezintă expresia ultimă, în plan fizic, a tendinței de a manifesta energia sexuală într-un mod pervertit din cauza mâniei, înverșunării, orgoliului, geloziei, tendinței de a domina, preocupării obsesive, excesive pentru propriile scopuri , afaceri, interese.

Diagnostic

Diagnosticarea prostatitei implică în primul rând excluderea altor afecţiuni care ar putea fi cauza simptomelor şi în al doilea rând determinarea tipului de prostatită. Medicul specialist urolog, va întreba despre istoricul medical și simptomele prezente. El va efectua, de asemenea, un examen fizic, care va include un examen rectal digital ( DRE ).

Testele iniţiale pentru diagnostic pot fi următoarele :
• analize de sânge pentru cazul în care există semne de infecție în sânge.
• analiza urinei pentru se depista eventuale semne de infecţie urinară. În unele cazuri, medicul poate lua o serie de probe înainte, în timpul și după masajul  prostatei cu un lubrifiat, folosind degetul.
• teste ale vezicii urinare (teste urodinamice) prin care se poate verifica cât de bine pacientul poate goli vezica urinară. Acest lucru ajută  la determinarea gradului în care prostatita afectează capacitatea de a urina.

Pe baza simptomelor si a rezultatelor testelor, medicul poate concluziona prezenţa unuia din următoarele tipuri de prostatită :
Prostatita bacteriana acută. Acest tip de prostatită este de multe ori cauzat de tulpini obişnuite de bacterii. În general, aceste tip de prostatită debutează brusc și cauzează simptome asemănătoare gripei , cum ar fi febră, frisoane, greață și vărsături .
Prostatita bacteriană cronică. Prostatita bacteriană cronică apare atunci când bacteriile nu sunt eliminate prin antibiotice si poate duce la infecții recurente sau greu de tratat. Între crizele de prostatită bacteriană cronică , nu sunt prezente simptome sau acestea pot fi minore.
Prostatita cronică abacteriană. De asemenea, numită şi sindromul dureros cornic pelvin, acest tip de prostatită  nu este cauzată de bacterii. De multe ori nu se poate identifica cauza exactă. Cele mai multe cazuri de prostatită se încadrează în această categorie. Dacă pentru unii bărbaţi, simptomele rămân la fel în timp,  pentru alții, severitatea simptomelor alternează fiind mai mult sau mai puțin severe.
Prostatita inflamatorie asimptomatică. Acest tip de prostatită nu provoacă simptome și este de obicei este descoperită întâmplător, cu ocazia unor analize sau investigaţii pentru alte afecţiuni. Acest tip de prostatită nu are nevoie de tratament.

Tratament

Tratamenul pentru prostatită este diferit în funcție de cauză. Astfel tratamentul poate consta în administrarea de:
antibiotice. Acesta este cel mai frecvent tratament prescris pentru prostatită. Alegerea antibioticului adecvat se va face în funcție de tipul de Glossary Link bacterie care a cauzat infecția. Dacă simptomele sunt severe, poate fi nevoie de administrarea de antibiotice intravenoase. Perioada de administrare a tratamentului cu antibiotice orale se poate prelungi până la patru - șase săptămâni, dar ar putea fi nevoie de  tratament mai de lungă durată în caz de prostatită cronică sau recurentă.
alfa-blocante. Aceste medicamente ajută la relaxarea vezicii urinare reducând astfel severitatea simptomelor, cum ar fi durerile la urinare.
agenți anti - inflamatorii. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ameliora simptomele.
masajul prostatei. Acest masaj se face de către medicul urolog, folosind degetul mijlociu, într-o mănușă, și un lubrifiat - o procedură similară ca cea pentru examenul rectal digital. Masajul produce de multe ori o ameliorare a simptomelor, contribuind la succesul tratamentului cu antibiotice. El se poate face de câteva ori pe săptămână, îmbunătățind circulația sanguină și deblocând canalele energetice la nivelul prostatei.

Tratamente alternative
Fitoterapie
Flori și iarbă de urzică moartă, albă; pufulița; ghimpele.
Se administrează sub formă de :
- pulbere - planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia câte o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.
- macerat la rece - se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.
- infuzie - se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.
-tinctura- se administrează pe stomacul gol, de patru ori pe zi, câte o linguriță diluată în jumătate de pahar cu apă.
Băi de șezut folosind următoarele plante: tătăneasa, mușețel, gălbenele.

Glossary Link Apiterapie
Sunt indicate următoarele produse apicole cu rezultate notabile: polen, păstură (polen tratat de albine cu acid lactic, pentru a-l conserva si pastra pe timpul iernii), propolis mestecat circa 3-5 minute, supozitoare cu propolis.

Ce gemoterapice folosim în afecţiunile prostatei?

 

Alimentație/Stil de viațã

Următoarele modificări ale stilului de viață pot ameliora sau reduce apariția simptomelor de prostatită:
• efectuarea unor băi calde de șezut
• evitarea sexului neprotejat, mai ales cel anal
• menținerea unei igiene adecvate
• limitarea sau evitarea consumului de alcool, cafea și alimentele condimentate sau acide, preparate alimentare iritante; diminuarea consumului de sare și alimente sărate
• evitarea statului prelungit pe scaun sau așezarea unei perne obișnuite sau gonflabile pentru a ușura presiunea asupra prostatei
• în cazul mersului pe bicicletă se recomandă purtarea unor pantaloni scurți capitonați și ajustarea bicicletei pentru scăderea presiunii asupra prostatei.Bibliografie

www.mayoclinic.com
Virgil T.Geiculescu -Bioterapie 
 

Ultima modificareSâmbătă, 22 Martie 2014 16:50
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top