Incontinenţa urinară la bărbaţi

Incontinența urinară reprezintă pierderea controlului vezicii urinare. În unele cazuri, această lipsă de control poate duce la pierderea totală a conținutului vezicii urinare sau poate provoca doar scurgeri minore. 

Introducere

Incontinenţa urinară poate  fi temporară sau cronică, în funcție de cauza acesteia. Incontinenţa poate fi un simptom cauzat de mai multe probleme de sănătate diferite, variind de la Glossary Link cancer, la pietre la rinichi sau la o prostată marită.  Acesta poate fi, de asemenea, un rezultat firesc al procesului de îmbătrânire, deoarece muşchii vezicii urinare devin tot mai slabi pe masură ce îmbătrânesc.

Potrivit Academiei Americane de medici de familie, milioane de americani suferă de incontinenţă urinară.  În timp ce afecţiunea este mai frecventă în rândul femeilor și a persoanelor  peste vârsta de 50 de ani, oricine poate fi afectat de incontinenţă urinară temporară sau cronică.  
Pentru orice simptom de incontinenţă urinară ar trebui consultat medicul.  Această afecţiune influenţează  viaţa de zi cu zi, și poate fi, eventual, un simptom al unei  afecţiuni mai  grave.

Simptome

Incontinenţa urinară poate fi clasificată în trei categorii diferite sau tipuri. Cu toate acestea, este posibil să apară situaţii de suprapunere a două sau mai multor tipuri.

Incontinenţă de efort (stres ). Acest tip de incontinenţă poate apărea atunci când persoana realizează unele activități fizice sau atunci când tuşeşte, strănută sau râde. Activitatea în sine face ca muşchii sfincterieni, care blochează, în mod normal,  urina în vezica urinară, datorită creşterii presiunii intraabdominale şi, implicit, intravezicale , să cedeze și să elibereze urina.

Incontinenţa imperioasă (de urgenţă). Incontinenţa imperioasă apare atunci când se simte nevoia imperioasă și puternică de a urina. Această nevoie ce determină pierderea controlului asupra vezicii urinare declanşează pierderi importante de urină. De cele mai multe ori, timpul între declanşarea nevoii de a urina și pierderea de urină este prea scurt pentru a ajunge la baie şi a urina.

Incontinenţa urinară prin prea plin. Acest tip de incontinenţă apare atunci când se urinează, dar nu se goleşte complet vezica urinară.  Cauza o reprezintă blocarea tractului urinar prin îngustarea uretrei, care duce la acumularea unei cantităţi mari de urină. Presiunea mărită din vezica urinară forţează uretra, provocând o scurgere permanentă de urină sub formă de picături.

Impact

5-7% dintre bărbații sub 64 de ani au incontinenţă urinară, iar 10-20% dintre bărbaţii de peste 64 de ani suferă de incontinenţă urinară.
Printre factorii de risc care pot declanșa sau agrava incontinența urinară la barbaţi  amintim:
• consumul excesiv de alcool și cafea care mărește diureza
• consumul unei cantități mari de lichide într-un timp scurt
• tratamentul cu anumite medicamente diuretice
• constipația
• obezitatea.

Cauze

Exista mai multe cauze de incontinență urinară, inclusiv leziuni fizice, îmbătrânire, cancer , infecții sau tulburări neurologice. Unele dintre acestea vor duce doar la probleme urinare temporare și sunt uşor de tratat, în timp ce altele sunt mult mai grave și persistente.

Cauzele temporare. Unele situaţii de incontinenţă temporară sunt cauzate adesea de stilul de viață sau de factori exteriori. Consumul de alcool, băuturi cofeinizate sau de prea multe lichide poate duce la o pierdere temporară a controlului vezicii urinare. Unele medicamente, cum ar fi medicamentele pentru tensiune arterială, relaxante musculare, sedative  și unele medicamente pentru inimă - ar putea duce , de asemenea, la incontinenţă temporară.

Anumite afecţiuni pot provoca, de asemenea, incontinenţă urinară temporară. Constipaţia poate crește nevoia de a urina, deoarece scaunul tare, compact, poate stimula în exces nervii care controlează   actul de a urina. Şi o infecţie a tractului urinar poate duce la cazuri de incontinenţă urinară.

Îmbătrânirea organismului. Pe măsură ce organismul îmbătrâneşte,  muşchii sfincterului vezicii urinare devin tot mai slabi şi incontinenţa urinară devine mult mai probabilă. Orice problemă legată de sistemul circulator va  agrava această situație. Cu cât starea de sănătate este mai bună cu atât şansele de a evita incontinenţa sunt mai mari.

Boli ale nervilor. Accident vascular Glossary Link cerebral, boala Parkinson sau scleroza multiplă afectează toate, creierul și sistemul nervos, astfel încât acestea pot, prin urmare, cauza probleme de golire a vezicii urinare. Şi bărbaţii care suferă de diabet de mai mulți ani dezvoltă afecţiuni ale nervilor care afectează controlul vezicii urinare.

Prostată mărită. Glossary Link Prostata este o glandă din sistemul reproducător masculin de mărimea şi forma unei nuci care înconjoară uretra, chiar sub vezica urinară, unde se stochează lichidul seminal ( Glossary Link sperma) înainte de ejaculare. La aproape toţi bărbaţii, odată cu vârsta prostata se măreşte în jurul uretrei şi afectează debitul fluxului urinar, această afecţiune numindu-se hiperplazie benignă de prostată ( HBP ) sau hipertrofie benignă de prostată.

Cancer de prostată la bărbaţi sau cancerul de vezică urinară, poate provoca incontinenţă urinară prin prostatectomie radicală (îndepartarea chirurgicală a prostatei).  În unele cazuri, tratamentul cancerului poate duce la incontinenţă ca un efect secundar. O tumoare, fie malignă sau benignă, poate provoca, de asemenea, incontinenţa prin blocarea fluxului obişnuit de urină. Piatra la rinichi sau la vezica urinară poate avea acelaşi efect .

Cauze mai puţin comune. Prostatita sau inflamarea prostatei sunt afecţiuni cronice ale vezicii urinare, care provoacă durere şi pot cauza ocazional incontinenţa .

Diagnostic

Primul pas în rezolvarea unei probleme urinare  începe cu o consultaţie la medicul specialist urolog. Istoricul medical general, inclusiv boli majore sau intervenţii chirurgicale, precum și detalii despre debutul incontinenţei urinare vor ajuta medicul să determine cauza. De asemenea se recomandă informarea medicului cu privire la cantitatea de lichide băută zilnic, consumul de alcool sau cafea. Tratamentele medicamentoase administrate pe  bază de prescripţie medicală sau suplimentele alimentare trebuie şi ele făcute cunoscute deoarece şi acestea ar putea fi o parte din problemă.

La examinarea fizică se va verifica  mărimea  prostatei şi eventuale leziuni ale nervilor. Astfel printr-un examen rectal, medicul va introduce un deget în rectul pacientului pentru a se edifica asupra dimensiunilor şi starea prostatei. Pentru a verifica starea de sănătate a nervilor, medicul ca pune întrebări despre apariţia de furnicături sau senzații de amorțeală și va verifica tonusul muscular și reflexele.

Medicul ar putea recomanda, de asemenea, alte teste:
• electroencefalograma (EEG), un test în care firele sunt lipite de frunte pentru a sesiza eventuale disfuncţii ale creierului

• electromiograma (EMG), în care firele sunt lipite la partea inferioară a abdomenului, pentru a măsura activitatea nervoasă a mușchilor și activitatea musculară ce ţine de controlul vezicii urinare.

• ecografia abdominală prin care se obţin imagini ale vezicii urinare și rinichilor

• ecografie transrectală  care folosește un traductor introdus în rect pentru a se obţine imagini ale prostatei.

Testarea urodinamică
Testarea urodinamică se concentrează pe capacitatea vezicii urinare de a stoca urină și de a o goli în mod constant și complet  și pe mecanismul de control sfincterian. Deci, se poate arăta daca vezica urinară are contracţii anormale care cauzează scurgeri. Testele presupun măsurarea presiunii  în vezică ce este umplută cu lichid printr-un Glossary Link cateter mic. Acest test poate ajuta la identificarea capacităţii limitate a vezicii urinare, hiperactivitatea sau subactivitatea vezicii urinare, slăbirea muşchilor sfincterului urinar sau obstrucție urinară.

Tratament

Nici un tratament nu funcţionează la fel pentru toată lumea. Tratamentul va depinde de tipul și severitatea problemei, de stilul de viață și de preferințele pacientului, începând cu opțiunile cele mai simple de tratament. Mulţi bărbaţi îşi recapătă controlul urinar prin schimbarea câteva obiceiuri și prin efectuarea unor exerciții pentru consolidarea muşchilor sfincterului urinar, care menţin urina în vezica urinară. Dacă aceste tratamente de comportament nu funcționează, puteți alege să încercați medicamente sau un dispozitiv pentru continenţă - fie un sfincterului artificial sau un cateter. Pentru unii oameni, intervenţia chirurgicală este cea mai buna alegere.

Tratamente comportamentale
Pentru unii oameni evitarea incontinenței urinare este la fel de simplă ca limitarea consumului de lichide la anumite ore din zi sau planificarea mersului regulate la baie - terapie numită anularea temporizată sau terapie de formare vezicii urinare. Pe măsură ce controlul este dobândit, puteți prelungi timpul între vizitele la baie. Formare vezicii urinare include, de asemenea, efectuarea de exerciţii Kegel pentru a întărirea muşchilor pelvieni, care ajută vezica urinară să reţină urina. Studii ample, nu au demonstrat încă în mod concludent dacă exerciţiile Kegel sunt eficiente în reducerea incontinenţei la bărbaţi , dar mulţi medici le găsesc ca fiind un element important în terapia pentru bărbaţi.

Alimentaţie/Stil de viaţã

Se pot lua o serie de măsuri de prevenire a incontinenței urinare, cum ar fi:
• renunțarea la fumat
• eliminarea consumului de alcool și cafea care amplifică diureza
• menținerea unei greutăți corporale în limite normale prin dietă și mișcare fizică
• prevenirea constipației adoptând un regim alimentar sănătos care să conțină multe fibre
• practicarea cu regularitate a exercițiilor Kegel pentru tonifierea musculaturii pelvine, ce controlează micțiunea.

Bibliografie

www.uptodate.com
http://kidney.niddk.nih.gov


 

Ultima modificareSâmbătă, 22 Martie 2014 16:55
O să te intereseze și: « Adenomul de prostată Prostatita »

1 comentariu

  • ionut 12345
    ionut 12345 Joi, 26 Iunie 2014 19:18 Link

    numele meu este bogdan am 28 de ani si am o problema cu incontenenta urinara de cind ma stiu am tot incercat sa scap de problema asta dar nu reusesc trebuie sa recunosc ca este jenant sa nu iti poti controla urinarea si de aceia asi vrea un sfat sau un posibil tratament sa pot scapa de problema asta care se manifesta si ziua si noaptea in somn . astept sfaturi multumesc

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top