Durere și icter (colecistita acută)

durere_si_icter.jpgNu se știe de ce la anumite persoane sărurile biliare și calciul se unesc pentru a forma adevărate pietre, calculi. Calculii cei mai îngrijoră­tori nu sunt cei mai mari, ci, din contră, cei mai mici: aceștia riscă, efec­tiv, să se înțepenească în canalul de evacuare a vezicii biliare. Se întâmplă adeseori să se descopere calculi voluminoși care nu provoacă nici tulburări digestive și nici colici hepatice.

Nu trebuie atunci să se pună imediat mâna pe bisturiu: calculii nu trebuie înlătu­rați decât dacă sunt sursa de simptome jenante. Dacă nu este cazul, intervenția nu este urgentă și nici întotdeauna necesară. Blocarea canalului cistic cu un Glossary Link calcul îm­piedică golirea vezicii biliare, care este întotdeauna tensionată și dureroasă: sun­tem în prezența unei colecistite acute.

Pa­cientul, cel mai adesea, a făcut o Glossary Link criză de Glossary Link colică hepatică și suferă sau a suferit în zilele precedente. Dacă nu consultă medicul imediat și vezi­ca rămâne obstrucționată, poate să apară icterul mecanic.

Diagnosticul se pune ușor de medic, care pornește de la întrebările pe care le pune pacientului și de la examinarea pe care o face: sub coaste, la dreapta, zona vezicii biliare este foarte dureroasă la palpare. în caz de îndoială, medicul poate cere o ecografie a ficatului și a căilor biliare, care arată vezica biliară mărită, conținând, uneori, numeroși calculi.

Evoluție și tratament. Cel mai adesea, cal­culul sfârșește prin a fi evacuat la capătul a câteva ore sau câteva zile. Dacă aceasta nu se întâmplă, vezica se poate infecta. După câteva zile, pacientul va prezenta fri­soane și febră. Intervenția (înlăturare chi­rurgicală a vezicii) este atunci obligatorie.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top