Sindromul nefrotic

sindrom_nefrotic.jpgSindromul nefrotic nu este o boală, ci un grup de semne și simptome care acompaniază adeseori multe afecțiuni ce implică funcția de filtrare a glomerulilor renali. Sindromul este caracterizat prin prezența unui nivel crescut de proteine în urină și a unui nivel scăzut de proteine în sânge, Glossary Link colesterol crescut și edemațierea pleoapelor, picioarelor și abdomenului. Cele mai comune cauze de Glossary Link sindrom nefrotic sunt diabetul, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), mielomul multiplu, glomerulonefrita și lupusul eritematos sistemic.

La copii, vârsta medie de debut este la 3 - 4 ani. Majoritatea acestor copii au o formă de sindrom nefrotic numită boala cu modi­ficări minime (cunoscută și ca nefroza lipoidă, boala de Nil). Boala cu modificări minime este caracterizată prin prezența sem­nelor și a simptomelor sindro­mului nefrotic, fără modificări sau cu modificări minime în structura glomerulilor la examinarea mi­croscopică standard. Aproximativ 15-20% dintre adulții cu sindrom nefrotic au această formă de boală.

Semne și simptome
•Cantități crescute de proteine în urină
•Umflarea pleoapelor, picioarelor și abdomenului
•Retenție lichidiană
•Scăderea apetitului
•Colesterol crescut
•Scăderea proteinelor sangvine

Cât de grav este sindromul nefrotic?
Gravitatea acestui sindrom depinde de cauza sa și de complicații. Ca o regulă, dacă aveți boala cu modificări minime, puteți să vă așteptați la Glossary Link remisie și la scăderea proteinuriei excesive. Marea majoritate a copiilor și adulților cu modificări minime nu evoluează spre insuficiență renală.

Când sindromul este determi­nat de infecții sau medicamente, se rezolvă de obicei după încetarea infecției sau oprirea medicației. O parte din celelalte cauze nu au o evoluție la fel de favorabilă. Cu cât este mai persistent sindromul nefrotic, cu atât prognosticul pe termen lung este mai prost.

1 comentariu

  • Dr. V
    Dr. V Duminică, 24 Martie 2013 16:30 Link

    Deci cand primiti de la medicul cardiolog antiinflamatoare nesteroidiene (ex. aspirina, aspenter etc) intrebati de riscurile aparitiei sindromului nefrotic

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top